22. listopadu 2008 • 11:14

Co bude dál s Necidem?

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takový útočný talent už v Česku dlouho nevyrůstal. Jenže za několik měsíců může být všechno jinak. V lednu se totiž slávistický snajpr Tomáš Necid přesune do CSKA Moskva, kde mu mohou přistřihnout křídla...



Když se letos v březnu do armádního moskevského klubu přesunul další z českých talentů Luboš Kalouda, vyptával se ho trenér Valerij Gazzajev,na jakém místě hraje. Postavil si českého záložníka k tabuli a Kalouda mu plastovým panáčkem ukazoval, kde je jeho teritorium... A nehraje.
Necid by stejně dopadnout nechtěl. Ale hrozí to.

Když se slávistický útočník upisoval CSKA, kouč Gazzajev o tom možná také nevěděl. Už v té době totiž vedení ruského klubu deklarovalo, že stávající trenér v zimě odejde a místo něj přijde nový. Jenže není vyloučeno, že nakonec zůstane vše při starém.

„O novém trenérovi se moc nemluví, vedení klubu se všechno snaží držet pod pokličkou,“ říká Ivan Židkov, redaktor ruského deníku Sport Děn za Dňom. „Ale já osobně si myslím, že zůstane Gazzajev. Klub nyní šlape, není důvod, aby odcházel. Věřím tomu, že současný trenér zůstane,“ dodává.

V tom případě by mohl Necid narazit na stejný problém jako Kalouda. Kouč Gazzajev totiž na mladé hráče příliš nesází. „Nevím, kdo ty hráče do klubu kupuje, když pak trenér ani neví, kde hrajou. Nepřál bych Necidovi, aby se mu stalo to, co Kaloudovi,“ přemýšlí Židkov.

Na druhou stranu by se ovšem mohla Necidovi otevřít cesta odchodem nejlepšího střelce CSKA, brazilského kanonýra Vagnera Lova. Ten se zatím v sezoně trefi l dvacetkrát a je pravděpodobné, že jej ruský velkoklub neudrží. „Jenže Necid je zase jiný typ než Love,“ připomíná Židkov.

Stále také žije varianta, že by devatenáctiletý slávista zůstal v kádru českého mistra i na jaře. „To by bylo pozitivní řešení,“ líbí se tato možnost i reprezentačnímu stratégovi Petru Radovi. Jak by to vypadalo v praxi? Od ledna se Necid stane hráčem ruského klubu, ten by jej však nechal hostovat půl roku ve Slavii.

O toto řešení usilují zejména červenobílí. Kam jejich jednání s vedením CSKA pokročila? „V každodenním kontaktu nejsme a rozhodně je s tímto problémem nebombardujeme,“ tvrdí Tomáš Rosen, šéf představenstva Slavie. „Pokud ovšem s představiteli CSKA mluvíme, vždy jim v rámci těchto rozhovorů naše stanovisko jasně zopakujeme. Management CSKA je nakloněn tomu, aby Tomáš jaro odehrál u nás,“ prozrazuje.

Podle oficiální verze slávistického vedení je klíčovým faktorem trenérská otázka v moskevském klubu. „Nový trenér se rozhodne, zda chce Tomáše do přípravy, nebo ho nechá sezonu dokončit u nás,“ míní Rosen.

Jisté je, že 31. prosince přestává být Necid hráčem Slavie. V průběhu ledna by se měl přesunout do ruské metropole. „Už nebude naším fotbalistou, musí si zařídit potřebné formality v klubu, projít vstupní zdravotní prohlídkou,“ vysvětluje Rosen.

Vrátí se potom Necid do Prahy, nebo se bude bít o šanci v týmu ruského giganta?

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud