20. listopadu 2008 • 12:51

Bitva o salátovou mísu začíná v pátek

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Argentinští tenisté budou od pátku do neděle usilovat o historicky první triumf v Davisově poháru. Ve finále na domácím dvorci v Mar del Plata přivítají Španělsko, které do Argentiny přijelo bez světové jedničky Rafaela Nadala.



Král této sezony chybí kvůli zánětu šlachy v pravém koleně z turnaje série Masters v Paříži.

Argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini, který bude spoléhat především na singlisty Juana Martína Del Potra a Davida Nalbandiana, na úterní tiskové konferenci nešetřil optimismem.

"Dnes bych řekl, že můžeme získat všech pět bodů. Chlapci hrají v tréninku velmi dobře," prohlásil.

Finále zahájí Nalbandian s Ferrerem ›››

Do pátku bude podle něj ve formě i objev této sezony Del Potro, který se k týmu připojil jako poslední po sedmadvacetihodinovém letu z Turnaje mistrů v Šanghaji.

"Pomalu se začínám cítit lépe. Pořád mi ještě zbývají tři dny a rychle si zvykám na kurt," řekl v úterý dvacetiletý Jihoameričan.

Ferrer jedničkou Španělska pro finále ›››

Jedničkou španělského týmu bude při Nadalově absenci dvanáctý hráč světa David Ferrer, k němuž nehrající kapitán Emilio Sánchez nasadil do dvouher leváka Feliciana Lopeze.

Ten nakonec dostal přednost před jiným tenistou hrajícím levou rukou Fernandem Verdaskem.
Samotný Nadal uznává, že šance Španělů na úspěch se jeho zraněním snížily.

"Argentina je favoritem," citovala jeho slova agentura SID. Svým spoluhráčům však dodával odvahu.

"Oni ještě Davis Cup nevyhráli, ale nám se to povedlo už dvakrát," připomněl španělské triumfy z let 2000 a 2004.

Argentina dvakrát neuspěla ve finále prestižní týmové soutěže. V roce 1981 prohrála se Spojenými státy americkými a před dvěma lety nestačila na Rusko. O osudu zápasu tehdy rozhodl Marat Safin, který v závěrečné dvouhře porazil Josého Acasusa.

Mancini varoval před podceněním oslabeného Španělska. "Vždycky jsme říkali, že i bez Nadala je Španělsko nebezpečným týmem. Nemůžeme se úplně uklidnit," řekl.

V podobném duchu hovořil i zkušený Nalbandian, jenž v Davis Cupu hraje od roku 2002.

"Je přirozené, že to ovlivní vaše rozpoložení, ale nezmění to vaše soustředění. Nakonec bude jedno, kdo proti vám stojí," poznamenal.

Především kvůli Nadalovi, který je na antuce prakticky neporazitelný, Argentinci tentokrát zvolili rychlý povrch. I když nejlepší antukář současnosti nakonec nepřijel, podle španělského kapitána zůstal rychlý dvorec pro domácí výhodou.

"I když jsou Argentina a Španělsko tradičně antukovými velmocemi, Del Potro a Nalbandian mají skvělé výsledky i na tvrdých kurtech. Po halové sezoně by pro ně bylo těžké se vrátit na antuku, takže bylo lepší vybrat rychlý povrch," řekl Sánchez.

Argentinští a španělští tenisté se v Davisově poháru utkají potřetí, předchozí zápasy v letech 1926 a 2003 vyhráli hráči z Pyrenejského poloostrova.

Jihoameričané na domácí půdě prohráli naposledy před deseti lety, když nestačili na Slovensko, od té doby své soupeře třináctkrát za sebou přehráli.

Páteční úvodní dvouhry začnou v 16:00 SEČ, sobotní čtyřhra je na programu od 17:00, nedělní dvouhry odstartují v 15:00. Všechny zápasy vysílá přímým přenosem program ČT4.

Články odjinud


Články odjinud