18. listopadu 2008 • 10:52

V Liberci začalo zasněžování tratí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Vesci, v areálu pro závody v běhu na lyžích při mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, začali pořadatelé v pondělí se zasněžováním tratí.



Organizátoři únorového šampionátu využili teplot pod bodem mrazu a spustili dvacet sněžných děl, která jsou aktuálně stále v provozu. Sníh by pořadatelé chtěli využít i pro závody, které jsou naplánovány do Vesce na prosinec a leden.

"Postupně budeme připravovat další děla k zapojení. Teploty klesly pod nulu, to nám umožnilo začít s přípravou tratí," uvedl na internetových stránkách šampionátu Robert Heczko, manažer veseckého areálu. Dosud bylo možné zasněžovat jen ve večerních a nočních hodinách, k čemuž organizátoři nesáhli.

Ke kvalitnímu zasněžení všech tratí je potřeba 30 tisíc metrů kubických sněhu, který jsou děla schopná vytvořit za sedm dní. Další týden potrvá příprava tratí. V areálu bude trvale instalováno celkem 27 děl a šest sněžných tyčí. Podle předpovědi by chladné počasí s teplotami pod minus dva stupně Celsia mělo vydržet i nadále a očekávají se i sněhové přeháňky.

Areál ve Vesci leží v nadmořské výšce zhruba 400 metrů nad mořem, kvůli čemuž trpí častým nedostatkem sněhu. Při testovacích závodech Světového poháru v minulé sezoně pořadatelé museli vozit sníh z výše položených a někde i chráněných míst v Jizerských horách, za což si vysloužili tvrdou kritiku.

Články odjinud


Články odjinud