Pavel Novotný
17. listopadu 2008 • 13:20

Federerova nadvláda končí. Co bude dál?

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Je to jistá věc. Bezchybný stroj a automat na vítězství přestal fungovat. Nezastavitelný dominátor světového tenisu ztratil svou kouzelnou moc. Je pořád skvělý, ale zdaleka již ne neporazitelný. Kam se ztratila suverenita Rogera Federera?



Ještě v minulém roce fungoval nezastavitelný Švýcar prakticky bezchybně. Až na zakleté French Open si prakticky na mužském světovém okruhu dělal, co chtěl. Tento rok však bylo všechno jinak.

Sedmadvacetiletý Švýcar si v právě skončené sezoně připsal na svoje poměry jen čtyři turnajové triumfy. Mezi světlé chvilky tak může zařadit snad jen nečekané vítězství v olympijské čtyřhře v Pekingu s krajanem Wawrinkou, ale jinak?

Federer: Přednost má Wimbledon >>>

Rodák z Basileje může počítat jen ztráty. Posuďte sami: Po čtyřech letech přišel o pozici světové jedničky a vzhledem k tomu, že v závěsu má za sebou dalšího dravce v podobě Novaka Djokoviče, lze se oprávněně domnívat, zda bude mít ještě dostatek sil se na vrchol vrátit.



Těžký debakl ve finále letošního French Open od svého věčného rivala Rafaela Nadala podpořený pouhými čtyřmi uhranými gamy a dokonce kanárem. Na to Švýcar také dlouho nezapomene.

V neposlední řadě podlehl Federer i ve svém ještě letos nedobytném království - londýnském Wimbledonu. O kdo jiný by mohl zasadit bývalé světové jedničce tvrdý úder než populární "Rafa."

A dál? Bilance s úřadující světovou jedničkou je pro Švýcara děsivá: V Osmnácti zápasech se radoval z vítězství pouze šestkrát a definitivně tak přepustil pozici nejlepšího hráče planety svému mladšímu soupeři.

Bídou sezonu zakončil Federer nepovedeným vystoupením na Turnaji mistrů v Šanghaji, kde jako by symbolicky podlehl podruhé v sezoně Francouzi Simonovi a nepostoupil ani do semifinále.

Soupeři se kdysi nezastavitelného Švýcara přestávají bát. A co stojí za zřejmým ústupem Švýcara ze slávy?

Federer patří mezi legendy světového tenisu



1. Motivace - Federer vyhrál kromě French Open prakticky již vše, co ve světě bílého sportu vyhrát lze.

2. Únava - Přes čtyři roky vládl tenisu. Každý toužil po jeho skalpu. Nápor na psychiku musí být v takovém případě obrovský.

3. Čitelnost - I když hraje Švýcar prakticky bez chyb, přeci jen začíná být jeho hra pro soupeře stále čitelnější a způsobů, jak Federera zastavit, přibývá.

4. Rostoucí konkurence - Federerovi již dávno nešlape na paty jen Nadal. Jsou tu další a mladší. Novak Djokovič, Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga, Gilles Simon, zkušený Davyděnko a další hráči, kteří nejsou tolik psychicky zatížení z nadvlády Švýcara.

Vrátí se ještě někdy populární Švýcar na trůn pro krále světové tenisové jedničky, nebo bude zadupán nastupujícími dravci bílého sportu? V každém případě čeká legendu světového tenisu velmi těžký rok. Na odpověď, jak ho zvládne, si budeme muset počkat. Je jisté, že se máme na co těšit.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud