Richard Šíma
13. listopadu 2008 • 13:13

Zkolaboval na hřišti a zemřel!

TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
TOP góly Čechů v NHL: zaujal Pastrňákův nájezd i klička. Nečasova paráda
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragicky skončilo v neděli fotbalové utkání ostravského městského přeboru mezi FC Odra Petřkovice „B“ a Jiskrou Hrušov. Po čtvrthodině hry zkolaboval přímo na hřišti domácí Petr Šula (35) a po převozu do nemocnice zemřel.



Příčinou jeho úmrtí bylo srdeční selhání.

Zápas dospěl do své šestnácté minuty, když se na hřišti začalo rozléhat naléhavé volání domácího kapitána Jiřího Brančíka. Ten chvíli předtím převzal na pozici stopera míč od svého brankáře a chtěl jej rozehrát doleva právě Šulovi.

Zlobilo ho srdce, přesto hrál ...a zemřel!

„Podíval jsem se směrem k němu, že mu přihraju. A najednou vidím, jak z ničeho nic padá obličejem k zemi. Hned jsem pochopil, že je zle,“ popisoval Brančík kritickou chvíli. „Okamžitě jsem kopl míč někam dopředu a běžel k Petrovi. Otočil jsem ho směrem k sobě, měl zavřené oči i ústa,“ líčil petřkovický kapitán hrůzné chvíle v úvodu zápasu.

Spoluhráči i soupeř ještě několik vteřin pokračovali ve hře, která se odbývala na druhé polovině hřiště, kam Brančík ve zmatku míč odkopl. Jeho následného úprku směrem ke kolabujícímu spoluhráči si ostatní všimli až ve chvíli, kdy zaslechli kapitánovo volání o pomoc. Ten se mezitím snažil Šulovi pomoci.

„Myslel jsem, že má zapadlý jazyk, jenže měl zavřenou pusu. Museli jsme ji otevřít s pomocí tyčky od praporku,“ pravil včera zdrcený Brančík.

Šula jazyk zapadlý neměl. „Proto jsme mu okamžitě poskytli masáž srdce a do příjezdu záchranné služby jsme dělali, co jsme mohli,“ pokračoval muž, jenž si Šulova kolapsu všiml jako první. Veškerá snaha byla marná, pětatřicetiletý otec tří dětí po převozu do nemocnice zemřel.

Podle informací Sportu nebyl hráčův kolaps zcela náhodný. Šula míval v minulosti srdeční potíže a proto předčasně ukončil kariéru v Petřkovickém „A“ týmu.

„Na to se mě neptejte, k tomu nejsem kompetentní cokoliv říct,“ řekl Brančík. Klubový tajemník Karel Stříbný však tuto tezi potvrdil. „Petr kvůli potížím se srdcem přestal na nějaký čas hrát. Pak znovu začal, ale už jen za béčko. A na vlastní riziko,“ pravil Stříbný.

„Musím říct, že za dobu, co fotbal hraju, už jsem podobných indispozic pár zažil. Ale dosud nikdy s tak tragickým koncem. Bohužel,“ dodal petřkovický kapitán.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud