13. listopadu 2008 • 08:31

Rozsíval pomohl Jezdcům k vítězství

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Díky čtyřem gólům ve druhé třetině zvítězili ve středečním utkání NHL hokejisté New Yorku Rangers nad New Jersey 5:2. Jedním gólem k výhře Jezdců přispěl i český obránce Michal Rozsíval.



Kanonádu hostů v prostředním dějství odstartoval svým druhým gólem v sezoně český obránce Michal Rozsíval, jenž v 28. minutě využil dvojnásobnou přesilovku a vyrovnal na 1:1. Během příštích dvou minut vstřelili Rangers další dva góly a definitivně zlomil odpor Ďáblů v 36. minutě Nikolaj Žerděv, jenž znovu skóroval v přesilovce pět na tři.

Pavelec znovu v prvním týmu >>>

V utkání se potvrdilo, jak moc Devils schází dlouhodobě zraněná brankářská jednička Martin Brodeur. Jeho náhradník Kevin Weekes v první třetině neměl skoro nic na práci, čelil pouhým pěti střelám, jenže v druhé části čtyřikrát inkasoval a do třetí třetiny už místo něho nastoupil Scott Clemmensen.

Sjomin vede produktivitu NHL >>>

"Vím, že v druhé třetině čelil dvaceti střelám, ale připadal mi nejistý. A také jsem cítil, že tým potřebuje nějaký impulz," vysvětlil trenér Devils Brent Sutter, proč Weekese vystřídal.

Brodeur, který je po operaci ramena, chyběl v brance Devils teprve potřetí z posledních 101 vzájemných duelů s Rangers. "Marty je ikona, člověk si bez něho dokáže New Jersey jen těžko představit," konstatoval kapitán Rangers Chris Drury.

Ruutu si za hrubý faul dva zápasy nezahraje >>>

"Ale my se vždycky snažíme porazit soupeře jako tým, nejenom jejich brankáře." Proti Ďáblům se to Jezdcům daří - od února 2007 vyhráli devět z deseti zápasů.

Ďáblové bez Brodeura prohráli čtyři z pěti utkání. "Musíme najít způsob, jak se zase vrátit do herní pohody. A nesmíme se na nic vymlouvat. Je jednoduché říct, že za porážky mohou zranění," prohlásil kouč Sutter. "Hlavní je, aby hráči, kteří jsou zdraví a mohou hrát, zůstali silní."



Třetí vítězství za sebou si připsali hokejisté Phoenixu po výhře 5:2 v Columbusu. Svým premiérovým gólem v sezoně k tomu přispěl i útočník Martin Hanzal, jenž v poslední minutě skóroval do prázdné branky při power play Blue Jackets.

Hvězdou večera byl Shane Doan, jenž už potřetí v sezoně vstřelil dva góly v jednom zápase. Prvního hattricku v kariéře se ale znovu nedočkal. I proto, že při power play trefil z velké dálky pouze tyčku opuštěné branky. "Trefit prázdnou bránu holt vyžaduje ještě trochu více umění," komentoval to Doan s úsměvem.

Kouč Wayne Gretzky svého svěřence litoval. "Nechápu, jak mohl střelou od naší modré čáry trefit tak úzkou tyč. Byl jsem přesvědčený o tom, že puk letí do sítě. Hattrick by si zasloužil, podává nejlepší výkony, co jsem ho kdy viděl," řekl Gretzky, jehož tým připravil mladému brankáři Columbusu Stevu Masonovi po třech výhrách první porážku v NHL.

Pouhých pět minut a 18 sekund vydržel v brance St. Louis brankář Manny Legace v utkání na ledě Buffala. Domácí hráči za tu dobu stihli vstřelit tři góly ze sedmi střel a vyhnali Legaceho na střídačku. Rychlé vedení 3:0 jim ale málem nestačilo, hosté se v brance s náhradníkem Chrisem Masonem dokázali zvednout a utkání zdramatizovali. Nakonec ale přece jenom zvítězili Sabres 4:3.

"Ale nic jsme nepodcenili, neříkali jsme si, že jsme dali tři góly za deset minut a pro zbytek večera můžeme odpočívat. Jenže Blues začali riskovat, lépe bruslili a vrátili se zpátky do zápasu. Je důležité, že jsme se s tím dokázali vyrovnat a dovedli zápas k vítězství. Můžeme si z toho vzít ponaučení," řekl útočník Adam Mair.

Už v 3. minutě, ještě za stavu 0:0, o sobě dal vědět český bitkař v dresu St. Louis David Kočí, který se popral s Andrewem Petersem. Sedmadvacetiletý útočník shodil rukavice poprvé v letošní sezoně, na jejímž začátku byl vyměněn do St. Louis z Tampy.

Skvělý výkon podal ruský útočník Alexandr Sjomin z Washingtonu. Při výhře Capitals nad Carolinou 5:1 měl prsty ve všech pěti gólech, když dva vstřelil a na tři přihrál. Sjomin tak poskočil do čela kanadského bodování, když v 15 zápasech posbíral už 27 bodů.

"Jestli takhle bude pokračovat, brzy bude nejlepším hráčem v celé NHL," vysekl Sjominovi poklonu spoluhráč Alexandr Ovečkin. Ani loňský vítěz kanadského bodování a král střelců se nenechal v utkání zahanbit - dal úvodní gól zápasu a na poslední dva přihrál.

Bez Tomáše Vokouna v brance vyhráli podruhé za sebou hokejisté Floridy, kteří porazili Tampu Bay 4:0. Náhradník Craig Anderson, díky němuž Panteři zvítězili i v neděli na ledě Anaheimu a zastavili tak sérii šesti porážek, zlikvidoval všech 24 střel Lightning a připsal si první čisté konto v sezoně. A zároveň si řekl o nominaci k dalšímu zápasu.

"V pátek proti Detroitu bude zase chytat," prohlásil po utkání trenér Floridy Pete DeBoer. "Předvedl několik skvělých zákroků, má za sebou dva výborné zápasy a dovedl nás k vítězství. Všichni víme, že Tomáš je toho schopen taky.

Tady nejde o nějakou rivalitu nebo o to, kdo je jednička. Potřebujeme vyhrávat a Anderson má prostě formu," ujistil DeBoer, že Vokoun stále zůstává na Floridě brankářem číslo jedna.

Po 242 minutách a 36 sekundách přišel o neprůstřelnost brankář Vancouveru Roberto Luongo, který vychytal tři čistá konta v řadě. Teprve v duelu s Coloradem kapituloval, v úvodu třetí třetiny ho prostřelil Paul Stastny, který vyrovnal na 1:1. Avalanche nakonec zvítězili 2:1 po samostatných nájezdech, v nichž Luonga překonali Wojtek Wolski a Marek Svatoš.



Statistika středečních zápasů NHL:

Buffalo - St. Louis 4:3 (3:1, 0:1, 1:1)
Branky: 3. Mair, 5. Connolly, 6. Pominville, 44. Tallinder - 15. Perron, 24. Berglund, 49. Stempniak. Střely na branku: 32:33. Diváci: 18.690.

New Jersey - NY Rangers 2:5 (1:0, 0:4, 1:1)
Branky: 8. Zajac, 45. Langenbrunner - 36. a 50. Žerděv, 28. Rozsíval, 30. Drury, 30. Korpikoski. Střely na branku: 32:42. Diváci: 17.625.

Carolina - Washington 1:5 (1:3, 0:1, 0:1)
Branky: 12. Walker - 11. a 31. Sjomin, 6. Ovečkin, 15. Green, 49. Backström. Střely na branku: 27:37. Diváci: 14.261.

Vancouver - Colorado 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 23. Pyatt z tr. střílení - 42. Stastny, rozhodující sam. nájezd Svatoš. Střely na branku: 32:34. Diváci: 18.630.

Florida - Tampa Bay 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky: 31. a 57. Campbell, 17. McCabe (Olesz), 22. Horton. Střely na branku: 31:24. Diváci: 12.104.

Chicago - Boston 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 50. Toews - 40. Sturm, rozhodující sam. nájezd Axelsson. Střely na branku: 32:39. Diváci: 22.092.

Columbus - Phoenix 2:5 (0:1, 0:1, 2:3)
Branky: 52. Nash, 57. Brassard (Voráček) - 28. a 50. Doan, 17. Reinprecht, 49. Porter, 60. Hanzal. Střely na branku: 33:30. Diváci: 11.350.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud