Martin Hašek
12. listopadu 2008 • 16:35

Skokani chtějí závodit

TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku sezony, která vyvrcholí domácím mistrovstvím světa v Liberci, jsou české skoky na lyžích ve zmatku. Vedení reprezentace odvolalo účast na prvních závodech sezony kvůli silnému větru, který panuje ve finském Kuusamu.



Někteří závodníci ale do Finska na Světový pohár chtějí odletět. A zřejmě se jim jejich přání splní. „Každopádně chci jet,“ říká reprezentant Roman Koudelka.

„Sice se tam točí vítr a občas je zde špatné počasí, ale může mi fouknout i dobře a nakopnout mě to na celou sezonu. Snažil jsem se dovolat trenérovi Ritchiemu Schallertovi. A mluvil jsem o tom i s panem Jozífkem (sportovní ředitel úseku – pozn. red.). Říkal, že se poradí a uvidí.“

Šéf skokanského úseku Leoš Škoda rozhodnutí o stáhnutí týmu z prvních závodů vysvětluje snahou uchránit závodníky před riskantním větrným prostředím v Kuusamu. Před lety tu měl vážný pád i Rakušan Thomas Morgenstern, poslední vítěz Světového poháru.

„Minulé roky jsme tam nic nepředvedli a loni tam Janda málem spadnul na hlavu,“ vysvětluje Škoda. „Všechno směřujeme k mistrovství světa. Na sever nikdy nikdo nechtěl jet. Nevidím důvody, proč kluky stresovat hned ze začátku.“ K problému si ale může říct svoje i armádní klub Dukla Liberec, který reprezentantům platil letní přípravu.

„Provoz reprezentačního áčka i béčka se zajišťoval z resortních prostředků. Když do toho jdou takové finance, závodit by se mělo,“ tvrdí šéftrenér Dukly Liberec Michal Georgiev.

„V Kuusamu foukalo vždycky a foukat bude. Když ale sportovec chce závodit, měly by se mu vytvořit podmínky. Jeden, dva skokané by tam měli jet.“ Logicky by se mělo jednat o dva nejlepší české skokany posledních let – Romana Koudelku a Jakuba Jandu.

O zamotané situaci včera jednali zástupci vedení úseku s manažery závodníků a podle informací Sportu už došlo k dohodě. Minimálně Janda by na sever měl odcestovat.

„Já to ale oficiálně nevím,“ tvrdil Janda včera večer. „Rád bych na prvním svěťáku skákal. Jestli se ta možnost zváží a dojde ke změně rozhodnutí, tak budu velice rád.“ O cestu na sever má jasný zájem i Koudelka a doufá, že to dobře dopadne. „Zabukoval jsem si letenky,“ svěřuje se.

Objevily se spekulace, že za celou kauzou stojí neradostná finanční situace skokanského úseku. Ten v létě přišel o dva partnery a údajně ho trápí dluhy.

„To jsou neopodstatněné kecy. Klidně vám vytáhnu, kolik peněz máme na kontě,“ říká Škoda. „Přišli jsme o dva sponzory, ale nespíme na vavřínech. Příští týden by se měly podepisovat smlouvy.“

Články odjinud


Články odjinud