12. listopadu 2008 • 14:54

Štěpánek na Federera nestačil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Tenista Radek Štěpánek prohrál na Turnaji mistrů prohrál s Rogerem Federerem ze Švýcarska. Do zápasu se světovou dvojkou naskočil jako náhradník za Američana Roddicka, který si při tréninku poranil kotník.



Štěpánek musel řešit problémy už před zápasem, protože zásilka s jeho vybavením na cestě z Prahy uvízla na čínské celnici. Narychlo si tak běžel koupit kontaktní čočky a další vybavení si půjčoval od kolegů.

"Měl jsem raketu od Novaka Djokoviče a ponožky od Andyho Murrayho. Ten používá stejné jako já, takže jsem se ho zeptal, jestli bych si mohl jedny vypůjčit," vyprávěl novinářům Štěpánek, který do Šanghaje dorazil přímo z dovolené v Thajsku.

Český tenista s nezvyklou výzbrojí prohrál hned svůj první servis, ale záhy v úvodní sadě srovnal krok a vynutil si zkrácenou hru. Jenže v úvodu tie-breaku udělal dvě laciné chyby, dovolil Federerovi odskočit na 4:1 a bývalá světová jednička už dotáhla set do vítězného konce.

V druhém setu byly hry při Štěpánkově podání o poznání vyrovnanější než při Federerově servisu, ale český tenista dlouho odolával. Poprvé ztratil servis v osmém gamu, čímž se čtyřnásobný vítěz Turnaje mistrů dostal do vedení 5:3.

Štěpánek brejkem v následující hře utkání ještě zdramatizoval, jenže pak znovu selhal při vlastním podání a zápas po hodině a 41 minutách ukončil dvojchybou.

"Snažil jsem se hrát co nejlépe. Myslím, že jsem s Rogerem odehrál dobrou partii, byla to otázka pár míčů," komentoval Štěpánek svůj výkon.


Federer tak po úvodní porážce s Gillesem Simonem stále živí šance na postup do semifinále. K tomu musí v pátek v repríze finále US Open porazit Brita Murrayho, který si dnes výhrou 6:4 a 6:2 nad Simonem zajistil účast mezi nejlepšími čtyřmi. Po úterním Djokovičově postupu se tak stal druhým semifinalistou.


Štěpánek si zahraje Turnaj mistrů ›››


Bývalý král světového tenisu Federer ví, že zatím na Turnaji mistrů zdaleka nehraje v optimální formě.

"Doufám, že po dni volna se stane zázrak a projdu do semifinále," řekl Švýcar, který měl kvůli bolavým zádům před Turnajem mistrů herní pauzu.

V úterý se mu navíc udělalo zle.

"Ráno jsem se probudil a cítil jsem se otřesně. Bylo mi zle od žaludku a nemohl jsem ani trénovat. Vůbec jsem nevyšel z pokoje, včera bych nebyl schopen hrát," prozradil.


Uznal, že mu pomohla i přízeň osudu. "Možná bylo štěstí, že se Andy odhlásil. A Radek navíc nehrál vlastními raketami, takže to taky byla trocha štěstí," poznamenal.

Čtvrtý hráč světa Murray do zápasu s Federerovým přemožitelem Simonem vlétl ve velkém stylu a rychle se dostal do vedení 4:0. Francouzský tenista pak získal tři gamy za sebou, ale první set ztratil v poměru 4:6.

Nezachytil ani nástup do druhé sady, v níž záhy prohrával 1:5. Jednadvacetiletý Skot pak zápas bez větších problémů dotáhl do vítězného konce.


Štěpánek: Kvůli penězům tady nejsem ›››

Český tenista Lukáš Dlouhý s Indem Leanderem Paesem prohráli ve čtyřhře i svůj druhý zápas a už nemají šanci postoupit do semifinále. Ve Zlaté skupině podlehli polské dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski 6:7 a 3:6.

Bez zisku setu jsou Dlouhý s Paesem na posledním místě v tabulce. Ani výhra v závěrečném zápase s vedoucími Danielem Nestorem a Nenadem Zimonjičem by jim k obsazení jednoho ze dvou postupových míst nepomohla.

Druzí nasazení Nestor a Zimonjič dnes porazili 6:1 a 6:4 švédsko-zimbabwský pár Jonas Björkman, Daniel Ullyett a zajistili si postup mezi nejlepší čtyři.


Výsledky:
Dvouhra - Červená skupina:
Federer (2-Švýc.) - Štěpánek (ČR) 7:6 (7:4), 6:4, Murray (3-Brit.) - Simon (8-Fr.) 6:4, 6:2.
Tabulka:
1. Murray 2 2 0 25:17 4:1
2. Federer 2 1 1 26:26 3:2
3. Simon 2 1 1 22:25 2:3
4. Štěpánek 1 0 1 10:13 0:2
5. Roddick (5-USA) 1 0 1 11:13 1:2
Pozn.: Roddick z turnaje kvůli zranění odstoupil.

Čtyřhra - Zlatá skupina:
Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) - Dlouhý, Paes (ČR/Indie) 7:6 (7:2), 6:3, Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Björkman, Ullyett (Švéd./Zimb.) 6:1, 6:4.
Tabulka:
1. Nestor, Zimonjič 2 2 0 34:22 4:1
2. Fyrstenberg, Matkowski 2 1 1 30:31 3:2
3. Björkman, Ullyett 2 1 1 18:20 2:2
4. Dlouhý, Paes 2 0 2 17:26 0:4

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud