11. listopadu 2008 • 04:00

Gut: Sám sebe bych nikdy nenavrhl

Autor: Sport
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Nechtěl bych dlouho v těchto dnech polemizovat s Luďkem Bukačem, z jehož otevřeného dopisu cítím víc než jen „nepovedenou nominaci“.



Vrací se už poněkolikáté stále do doby, kdy odešel náhle od mužstva, kde řada hráčů měla k jeho práci výhrady a já jako předseda nesplnil jeho představy.

Bukač: Gut odvedl špatnou práci >>>

Není to vhodné proto, že máme za sebou důstojné oslavy 100 let českého hokeje, jež naše reprezentace zakončila pěkným vystoupením ve Finsku.

Hokejový svaz připravoval dlouhou dobu tyto oslavy. Původně měly být daleko nákladnější za účasti hráčů z celého světa. Nově zvolený Výkonný výbor se rozhodl pro úspornější variantu a přesto oslavy v O2 Areně proběhly důstojně před plným hledištěm.

Úplný komentář Luďka Bukače najdete zde >>>

Protože jsem spoluautorem knihy ke zmíněnému jubileu a o hokejovou historií se zabývám, byl jsem pověřen utvořit expertní skupinu, která by vybrala hráče, rozhodčí a funkcionáře, kteří by měli být k tomuto slavnostnímu aktu pozváni a oceněni.

Vybral jsem k sobě tři sportovní novináře, kteří se zabývají hokejem a jeho historií. Tím chci jen odpovědět na útok mé osoby, že jsem poctěné vybíral sám, a že jsem nezapomněl hlavně na sebe.

Škoda, že Luděk Bukač mě znal jako vždy opatrného. Nikdy bych si nedovolil sebe samotného někam navrhnout. A nezapomněl přidat, že moje hráčská kariéra se neblýskala cennými medailemi. Myslí si snad Luděk Bukač, že tato expertní skupina právě jeho nominovala do první vlny nominovaných za jeho reprezentaci?

Od hokejového vedení jsme měli za úkol vybrat maximálně 40 lidí ze stoleté historie s tím, aby byly v tomto počtu zastoupeny všechny generace.

Proto byli zařazeni mimořádně úspěšní hráči současnosti do nově utvořené Síně slávy. Nechybí i nám jen Jarda Holík, ale i Jirka Hrdina, Jarda Pouzar a celá řada dalších. Tito tři jmenovaní byli námi navrženi i k návštěvě pana prezidenta.

Hrdina s Pouzarem se tohoto přijetí zúčastnili, Jarda Holík byl v té době bohužel za synem ve Spojených státech.

Síň slávy je otevřená společnost, do níž budou přicházet v příštích letech pravidelně další osobnosti našeho hokeje.

Na závěr bych ještě chtěl říci, že tuto první nominaci k založení Síně slávy schválil výkonný výbor a možná by bylo vhodné, aby tečku za Síní slávy udělal sám prezident ČSLH.“

KAREL GUT, čestný předseda Českého hokejového svazu



Články odjinud


Články odjinud