Miroslav Horák
11. listopadu 2008 • 10:30

Bukač: Gut odvedl špatnou práci

TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před týdnem to byla v pražské O2 Areně velká sláva. Oceněné osobnosti při vstupování do Síně slávy českého hokeje těžko zadržovaly dojetí. K slzám však neměly daleko jiné, opomenuté legendy.



A že jich nebylo pár… Tvůrce seznamu Karel Gut dal do kupy na čtyři desítky jmen a nyní právem čelí kritice za výběr.

Vězte, že nejde o malichernou, nicotnou záležitost. Téma Síně slávy je teď hojně propírané téma. Mezi hokejisty i fanoušky. Deníku Sport se ozývají znepokojení čtenáři, volají slavní představitelé nedávné doby.

Padá upozornění, že ve výčtu legend chybí taková esa jako Jaroslavové Holík a Pouzar, Miroslav Dvořák či Jiří Lála.

Gutem sepsaná soupiska přinesla potlesk i velké rozčarování. Až takové, že i Dominik Hašek se podle informací Sportu chystá do nápravné akce. Pouze zatím není jasné, jakým způsobem chce naskládané chyby odstranit.

„Líbí se mi, že to Dominik nechce takhle nechat. Hokeji by jeho angažování hrozně prospělo,“ míní Luděk Bukač, kouč mistrů světa 1985 a 1996.
Legenda pro Sport sepsala vlastní komentář. Z vlastní vůle, nikdo jej do posudku Gutovy práce netlačil.

Bukačovi však nedalo, aby se nevyjádřil.

Úplný komentář Luďka Bukače naleznete zde >>>

Prohřešků někdejšího předsedy ČSLH našel dost. „Nominace do Síně slávy je nesporně nejen nevděčnou, ale i nesnadnou záležitostí. Bylo proto překvapivé, že v minulosti vždy tak opatrný Karel Gut tuto obtížnou úlohu bez rozpaků přisoudil výhradně sám sobě. Nemnoha pamětníkům českého hokeje výběr vyvolených přinesl nejen zklamání, ale i přesvědčení o spekulativním rozhodování,“ napsal Bukač úvodem.

Co mu vadí nejvíc? „To, co si myslí Karel Gut, si nemusím myslet já a řada dalších hokejových seniorů. Jeho osobní výběr navíc postrádá zřetelně vymezená kritéria. Směšování hráčských, trenérských a funkcionářských specializací vytváří chaos. Zvláštností výběru Karla Guta je, že neopomněl nominovat sebe samotného, přestože jeho hráčská kariéra v reprezentaci byla na lesk medailí historicky tou nejchudší,“ přibližuje Bukač.

Gut: Sám sebe bych nikdy nenavrhl >>>

A hned přidává jména, která mezi oceněnými zkrátka neměla absentovat. „Necitlivým opomenutím je přehlédnutí nejvýznamnějšího borce jepičí poválečné generace – Jaroslava Drobného. Další hrubou chybou bylo „zapomenutí“ na Jardu Holíka, Mirka Dvořáka a Jaroslava Pouzara.“

Ke každému z nich Bukač přidal pár postřehů. K posouzení, zda jejich výsledky a prospěch českému hokeji byly skutečně tak slabé, že nestačily na vstup do oceňované smetánky.

„Jaroslav Holík jako žijící legenda nezapomenutelné dynastie Dukly Jihlava, Mirek Dvořák jako jeden z nejlepších obránců druhé poloviny 70. let a začátku 80. let minulého století s titulem mistra světa a úspěšnou kariérou v NHL, Jaroslav Pouzar, dvojnásobný mistr světa, držitel tří Stanley Cupů a klíčový hráč Edmonton Oilers, si podle mého názoru vstupní nominace plně zasloužili.“

Naopak řadu jiných by Bukač vynechal. Především hráče ze zakladatelské éry. „Podle analýzy a dostupných materiálů vysoké mezinárodní úrovně dosahoval pouze Josef Maleček,“ tvrdí Bukač.

Český svaz ignoroval zřízení expertské skupiny. Zatímco například v NHL posouvá hokejisty mezi „nesmrtelné“ kupa věhlasných odborníků, v Česku na to stačil jediný člověk. Byť pamětník.

„O hráčích velkého mezinárodního respektu, jako byli Potsch, Vaněk, Tikal, Vlach, Ebermann, Bubla, Kochta, Horešovský, Richter, Králík či Lála, měla každopádně proběhnout expertní diskuse,“ je Bukač přesvědčený.
A nejen on.



Články odjinud


Články odjinud