10. listopadu 2008 • 18:35

Nadal se z finále Davis Cupu omluvil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová jednička Rafael Nadal nepomůže španělským tenistům ve finále Davisova poháru v Argentině. Dvaadvacetiletý tenista se z utkání omluvil kvůli zánětu šlachy v pravém koleni. Finále se uskuteční 21. až 23. listopadu.



Zraněné koleno trápí Nadala od turnaje v Paříži, kde kvůli němu musel vzdát čtvrtfinále s Rusem Nikolajem Davyděnkem.

Rodák z Mallorky vinou zranění přišel také o nynější Turnaj mistrů v Šanghaji. Vynucenou pauzu se rozhodl věnovat léčení, aby byl na finále Davisova poháru připraven. Dnešní vyšetření u lékařů španělské tenisové federace však Nadalův start vyloučily.

Stihne Nadal finále Davis Cupu?

"Po skvělé sezoně jsem přišel o oba její vrcholy - Turnaj mistrů a finále Davis Cupu," citovala Nadalovo prohlášení agentura EFE.

"Je to velmi těžká chvíle, ale dělal jsem, co jsem mohl. Jsem zvyklý hrát v bolestech, ale s touhle bolestí to nejde," uvedl Nadal, jenž letos vyhrál Roland Garros, Wimbledon a olympijský turnaj.

"Nevím, jestli za zranění může můj boj o post světové jedničky. Tolik turnajů jsem zase nehrál, ve skutečnosti jsem hrál jen tam, kde jsem si mohl vylepšit postavení v žebříčku. Za to mě nemůže nikdo kritizovat. Rozhodně jsem kvůli prvnímu místu nedělal nic šíleného," prohlásil Nadal, který si dělal zálusk na druhý triumf v týmové soutěži po úspěchu v roce 2004.

Podle lékaře španělského týmu Angela Ruiz-Cotorra zranění Nadalovu budoucí kariéru neohrozí, nebylo však možné ho vyléčit do začátku finále Davisova poháru.

"Rafa má za sebou velmi náročný rok a tělo ho už nějakou dobu varovalo. Je to akutní zranění, které musí vyléčit. Kdyby proti Argentině hrál, mohlo by se zhoršit," uvedl.

Nadalova absence je před finále v argentinském Mar del Plata pro španělský tým velkou ranou. Domácí tenisté by se totiž měli na tvrdém povrchu představit v plné síle s účastníkem Turnaje mistrů Juanem Martínem del Potrem a Davidem Nalbandianem, který postoupil do finále Masters v Paříži.

"Nepřeji mu samozřejmě nic špatného, ale z našeho pohledu je to dobrá zpráva," řekl argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini. "Argentinští fanoušci chtějí vidět Nadala, ale také chtějí vyhrát Davis Cup. A Nadalova absence hraje v náš prospěch," dodal.


Nehrající kapitán španělské reprezentace Emilio Sánchez musí nominaci pro finále Davisova poháru oznámit do úterý.

Nadala s největší pravděpodobností nahradí Tommy Robredo nebo Nicolas Almagro. Zbytek týmu by měli tvořit David Ferrer, Feliciano Lopez a Fernando Verdasco.

Články odjinud


Články odjinud