8. listopadu 2008 • 14:07

Rozhodla kanonáda ve třetí třetině

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výborný výkon ve třetí třetině pomohl českým hokejistům k výhře 4:1 nad Švédskem v jejich druhém vystoupení na turnaji Karjala. Svěřenci trenéra Růžičky totiž nastříleli soupeři v závěrečné části všechny branky.



Mají tak šanci vyhrát úvodní klání seriálu Euro Hockey Tour, které v Helsinkách vyvrcholí v neděli.

Kouč Růžička udělal oproti duelu s Finskem změny ve složení všech útočných formací a do branky poslal Kopřivu. Kladenský gólman měl v úvodu duelu více práce než jeho protějšek Gustavsson, žádnou vylouženou šanci Švédů ale řešit nemusel. Oba celky hrály od prvního buly v pohybu, snažily se rychle kombinovat, ale přelstít obranu soupeře se jim nedařilo.

ČESKÁ STOPA NA TURNAJI KARJALA:
Nummelin v nájezdech Čechy předčil čtěte zde ›››
Mensator se snažil, ale na výhru to nestačilo čtěte zde ›››

Do prvních příležitostí se ve 4. a 8. minutě dostal Nordsqvist, Kopřiva však byl v obou případech připravený. Na gólmana s nejepšími statistikami v české extralize si nepřišel ani později Fabricius. Češi se osmělili až v 10. minutě, kdy Gustavssona prověřil Irgl. Neuspěl však stejně jako později Klepiš. K otevření skóre oběma celkům nepomohly ani zkrácené přesilové hry.

Do druhé části vstoupili mnohem aktivněji čeští hráči, neustále se tlačili do útočného pásma, gólové příležitosti se jim ale vypracovat nedařilo. Při vyloučení Skuhravého naopak Kopřivu vyzkoušeli obránci Lidström a Timander nepříjemnými střelami od modré.

Kopřiva: Nervózní jsem nebyl>>>

V polovině řádné hrací doby navíc Seveřané převzali i iniciativu a byli nebezpečnější než Češi. Ve 32. minutě se na kladenského gólmana, jenž chytal teprve třetí duel v reprezentačním dresu, řítil osamocený Fabricium, Kopřiva však jeho pokus vyrazil. A poradil si i s nebezpečnou střelou Nilsona o pár vteřin později.

Ve 36. minutě se však již Švédsko do vedení dostalo. Hannula připravil v rychlém protiútoku ideální pozici pro Thörnberga a opora mistrovského HV 71 neměla problém usměrnit puk do odkryté branky. Česko ale dokázalo rychle odpovědět, přesilovou hru na konci druhé třetiny sice Růžičkovi svěřenci nevyužili, ale ve 43. minutě překonal gólmana Färjestadu po Vampolově přihrávce Hořava.

Poté sice mohl dostat Hannula do vedení opět Seveřany, ale udeřilo na druhé straně. Gustavssona překonal po rychlém protiútoku, který založil přesnou přihrávkou z obranného pásma Čáslava, po Čajánkově přihrávce Irgl. Ještě veseleji mohlo být Čechům, kdyby v 51. minutě proměnil svou příležitost Vašíček.

V přesilové hře ale poté přidal třetí branku Nedorost a Češi si bezpečně dokráčeli po tříbodový zisk. Jejich výhru navíc ještě brankou podtrhl kapitán Čajánek hrající 130. zápas v národním týmu. Před svým závěrečným vystoupení proti Rusku tak mají Češi šanci celý turnaj vyhrát.

Česká republika - Švédsko 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 43. Hořava (Vampola), 47. Irgl (Čajánek, K. Rachůnek), 56. V. Nedorost (Blaťák, K. Rachůnek), 57. Čajánek (Čermák) - 36. Thörnberg (Hannula, Martensson). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Orelma, Suominen (všichni Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 4740.

Česká republika: Kopřiva - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Blaťák, Kutlák, Němec, Ševc - Irgl, Čermák, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Nedorost - Kumstát, Skuhravý, Rolinek - Květoň, Vampola, Hořava. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Gustavsson - Timander, Akerman, Fransson, S. Lidström, R. Jonsson, Sandström, Tärnström, Hedman - Hannula, Nordquist, Harju - Nilson, Engqvist, Emvall - Widing, Wallin, Fabricius - Nordgren, Martensson, Thörnberg. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.

Tabulka:
1. Česko 2 1 0 1 0 7:5 4
2. Rusko 1 1 0 0 0 1:0 3
3. Finsko 1 0 1 0 0 4:3 2
4. Švédsko 2 0 0 0 2 1:5 0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud