6. listopadu 2008 • 21:31

Mensator se snažil, ale na výhru to nestačilo

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Lukáš Mensator sice podal v úvodním zápase turnaje Karjala spolehlivý výkon, předvedl řadu vynikajících zákroků a připsal si 33 úspěšných zásahů, ale k výhře nad finskými hokejisty to nestačilo.



Seveřané v domácím prostředí porazili český tým po samostatných nájezdech, v kterých karlovarského gólmana dvakrát překonal zkušený obránce Petteri Nummelin.

Mensator si v rozhovoru s novináři pochvaloval dobrý vstup do zápasu a fakt, že Češi dvakrát vedli.

"Škoda, že nám to ve třetí třetině Finové otočili. Měli jsme ale pak šance a nakonec se nám podařilo alespoň vyrovnat. Nájezdy se ale bohužel zase jako loni v Rusku, kdy jsem byl v brance, přiklonily k Finům. Nakonec ale každý bod se počítá," řekl Mensator, jenž před rokem v Moskvě vystřídal za stavu 0:3 Milana Hniličku.

V normální hrací době pak duel skončil 5:5, nájezdy ale stejně jako dnes vyšly soupeři.

"Letos jsem si říkal, že se to musí otočit, že to vyrovnám, ale bohužel. Snad příště, jestli budu mít šanci," uvedl Mensator. Dva ze čtyř pokusů zlikvidoval - uspěl proti Kapanenovi a Pirnesovi, Nummelin jej ale vždy bezpečně překonal.

"Zacvičil se mnou a prohráli jsme. Vždy se to dá chytat, ale on je šikovný a i v NHL je proměňoval. My jsme letos byli s Vary ve Švýcarsku a chválili jsme ho, co je to za hráče," řekl na adresu pětatřicetiletého beka Lugana, jenž v minulosti hrál za Columbus či Minnesotu.

Respekt měl z celé zahajovací pětky, kterou dále tvořili útočníci Kapanen, Kallio a Pirnes.

"Když jsem slyšel ta jména, tak jsem si říkal, kam jsem se to dostal a co to nastupuje za lidi. Jsem ale rád, že jsem si proti nim mohl zachytat," přiznal Mensator s úsměvem.

Hned od první minuty si navíc nemohl stěžovat na nedostatek práce. "Oproti české extralize to bylo sakra rychlé. Je to zase o stupínek výše než extraliga a ještě Fini na tomto velkém hřišti," řekl.

Čtyřiadvacetiletý gólman dnes zasáhl do pátého reprezentačního zápasu, teprve podruhé ale nastoupil od začátku. A pouze jednou se radoval z vítězství, když loni v srpnu dochytal v Karlových Varech závěrečné dvě minuty duelu proti Německu.

Dnes si ale Mensator pochvaloval skutečnost, že se do národního týmu dostávají hráči jeho generace. "Je to dobře. Už nekoukám na starší kluky a skoro jim vykám. Je tady Barinka, Klepiš, Ondra Němec, s nimi si více rozumím," řekl Mensator.

Momentálně to také vypadá, že od trenéra Vladimíra Růžičky dostane více šancí než od jeho předchůdce Aloise Hadamczika. Současný kouč totiž dopředu deklaroval, že chce mladší gólmany v sezoně vyzkoušet.

"Jsem za to rád, stejně tak i za to, že mi trenér řekl den dopředu, že budu chytat. Já jsem se snažil odvést maximální výkon. Bohužel jsme prohráli, ale snad úplně nejhorší to nebylo. Potřebuji sbírat zkušenosti zápas po zápase," dodal Mensator.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud