Karel Häring
6. listopadu 2008 • 13:16

Hrozba pro Slavii - John Carew

TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Anglii vyslovují jeho jméno „Kerjů“, zatímco doma v Norsku „Karev“. Ale na jednom se shodují v obou zemích. Nositel tohoto jména, John Carew, má střílení gólů v krvi.



Obránci Slavie dnes poznají, že zastavit urostlého útočníka přezdívaného Big John nebude snadná práce.

Pokud se dnes vydá na stadion i nějaký Čech fandící Aston Ville, může se naučit tenhle text, aby se cítil „in“ vedle necelých dvoutisícovek anglických příznivců. Stačí naladit melodii Que Sera Sera a zpívat. „John Carew, Carew, he's bigger than me and you, he's gonna score one or two, John Carew, Carew.“

Spíše mi připomínají Brno, říká Brabec>>>

Je vysoký, urostlý a pravidelně skóruje. Jednoduchý text vystihuje nejlepšího norského fotbalistu v letech 2005 a 2007. „Jsem střelec,“ prohlásil o sobě v minulosti. „Má rychlost, dobrou techniku a je dobře stavěný,“ řekl o něm kdysi trenér Fabio Capello.

Stotřiadevadesát centimetrů vysoký rodák z norského Lörenskogu v letošní sezoně nastřílel pět gólů, stejně jako třeba Fernando Torres (Liverpool) či Emmanuel Adebayor (Arsenal). Mezi „Villans“ je lepší pouze Gabriel Agbonlahor (6).

Šmicer: Porazit Aston Villu? To je sen>>>

Proto patří málomluvný Nor u fanoušků mezi nejoblíbenější hráče nosící vínovomodrý dres. A to prakticky od samého počátku angažmá v Upton Parku, kam přišel v lednu 2007 z Lyonu výměnou za Milana Baroše. Po českém reprezentantovi převzal dres číslo 10 a stejně jako on se po přestupu do nového klubu trefil hned ve druhém zápase.

O Neill: "Požehaný" student vrahů>>>

K dnešnímu dni nastřílel za Aston Villu 21 ligových gólů, což se mu v žádném z předchozích angažmá nepovedlo. Ani ve Valencii (2000–2003), kde se poprvé dostal do povědomí fotbalových fanoušků. Se španělským klubem se na jaře 2001 dostal až do finále Ligy mistrů, kde zažil porážku v penaltovém rozstřelu (on proměnil).

Nicméně do společnosti nejlepších kanonýrů v Evropě se první norský reprezentant tmavé pleti neprosadil, jeho pověst začala uvadat po matném hostování v AS Řím. Na cestu vzhůru ho dostal až rok v Besiktasi Istanbul, za který skóroval třináctkrát ve 24 zápasech. Zaujal tím Gerarda Houlliera, který si ho vzal do Lyonu. A pak už to znáte...

Pro trenéra Aston Villy Martina O’Neilla patří k základní prvkům ofenzivní síly birminghamského klubu. A ta není ledajaká. V minulé sezoně se Carew a spol. trefili celkem jednasedmdesátkrát! Jen Manchester United a Arsenal skórovaly častěji.

Ovšem ani gólová potence norského reprezentanta neobměkčila trenéra, když se potomek gambijsko-norského páru dopustil prohřešku. Před prvním zápasem skupiny Poháru UEFA s Ajaxem prý pobýval až do ranních hodin ve striptýzovém klubu a podle britských médií dostal devětadvacetiletý fotbalista od O’Neilla pokutu 52 000 liber (1,6 milionu korun). „Byl potrestán, protože porušil pravidla. Ale ujistil mě, že se to už nestane a já mu věřím,“ prohlásil kouč.

Carew na svou obhajobu dodal, že na striptýzu nebyl. „Je to nedorozumění. Byl jsem na večeři s kamarádkou a poté jsme šli do baru, který je vedle, jenže má stejný vstup jako ten klub. Tam jsme ale nebyli, místo toho jsme seděli v tichém baru.“

V Praze jste ho včera večer v žádném podniku určitě nepotkali. Není to žádný bouřlivák. Nábožensky založený hráč je naopak známý tím, že navštěvuje děti v birminghamských nemocnicích a podporuje několik charitativních projektů. Jedním z nich je Soccer Against Crime (Fotbal proti zločinu).

Dnes v Edenu to ale nebude hodný strýček John, ale tvrdý a nesmlouvavý bojovník Big John.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud