6. listopadu 2008 • 12:04

Del Piero: Jsem dojatý

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před dvěma týdny byli fotbalisté Juventusu Turín odepisovaní a jejich fanoušci se strachovali o přežití svých oblíbenců v Lize mistrů, ale po náročném dvojzápase s Realem Madrid je všechno úplně naruby.



"Stará dáma" umlčela tvrdou kritiku a díky dvěma výhrám rázně vykročila do osmifinále soutěže. Symbolickým spasitelem se stala klubová ikona a kapitán Alessandro Del Piero, který ve středu dvěma góly v Madridu sám zařídil cenné vítězství.

Juventus na takovou chvíli čekal od roku 1962, předchozích šest výjezdů do španělské metropole úspěchem neskončilo. Proto Del Piero cítil euforii a navíc si mohl vychutnat i ovace fanoušků Realu, kteří jej ocenili při jeho střídání těsně před koncem.

Del Piero rozstřílel Real i v Madridu>>>

"Jsem dojatý. Vyhráli jsme na Realu, postoupili do osmifinále a ještě jsem se dočkal ovací ve stoje na stadionu soupeře. Co víc si mohu přát," líčil Del Piero, který si své zásahy rozdělil do obou poločasů a čtyři dny před 34. narozeninami naznačil, že je pro Juventus stále nepostradatelný.

A ukázal i velkou všestrannost. Nejprve zakroutil míč do sítě levačkou po samostatné akci, pak se trefil pravou nohou z přímého kopu - své nejsilnější disciplíny. A to ještě v závěru mohl zkompletovat hattrick, jenže těsně minul. "Ale i tak jsem si tady splnil mnoho snů," řekl Del Piero, který obranu Realu pokořil i před dvěma týdny v Turíně.

Italský velkoklub na stadionu Santiaga Bernabeua naznačil, že stále patří mezi hlavní favority. Navíc možná definitivně zažehnal špatné období z přelomu září a října, kdy přes měsíc čekal na výhru. Nyní naopak pětkrát za sebou neklopýtl. Po duelu na hřišti Realu byl kouč Claudio Ranieri na svůj tým náležitě pyšný.

"Přijeli jsme do mikrovlnné trouby, ale nenechali jsme se uvařit," líčil emotivně Ranieri. "Dosáhli jsme velkého úspěchu. A vůbec mě nezajímá, jestli lidi budou říkat, že jsme tady hráli nějaké catenaccio. Který tým odjíždí z tohoto stadionu bez inkasované branky," rozplýval se Ranieri.

Naopak Real se ocitl v podobné pozici jako Juventus v říjnu. Po dvou prohrách se naopak musí strachovat o postup "Bílý balet", který přitom skupinu rozehrál dvěma výhrami.

"Bohužel jsme nebyli efektivní jako Juventus, který z dvou střel na branku dokázal pokaždé skórovat. V takové soutěži si nemůžeme dovolit zahodit tolik šancí," litoval trenér Bernd Schuster, ale stejně jako Ranieri ocenil gesto madridských fanoušků vůči Del Pierovi. "Ukázal tady svojí třídu a fanoušci to poznali," podotkl Schuster, jehož tým bude hájit postupové místo ve zbývajících soubojích s Borisovem a Petrohradem.

Juventus tak navázal na Barcelonu a Sporting Lisabon, které do osmifinále proklouzly už v úterý. Další kluby na potvrzení postupu musejí čekat. Přitom řada z nich dobrou šanci promarnila. Arsenalu třeba doma stačilo porazit Fenerbahce, kterému na jeho hřišti nastřílel pět gólů, ale bezbranková remíza jen prodloužila trápení "Kanonýrů".

Ty zjevně rozhodil nepovedený minulý týden: nejprve ztracená výhra s Tottenhamem a pak dokonce porážka ve Stoke. "Zase jsme spálili řadu šancí, hlavně v prvním poločase. Pak jako by nám už chyběla energie, útočníci se do dobrých pozic tolik nedostávali," posteskl si trenér Arséne Wenger.

Arsenal tak jen dokonal tápání anglických gigantů v úterním a středečním programu: Chelsea prohrála v Římě, Manchester United remizoval na hřišti Celtiku Glasgow a také ještě nemá osmifinále jisté, Liverpool doma remízu s Atlétikem Madrid zachraňoval až v nastaveném čase z přísně nařízené penalty.

"Všechny týmy daly spoustu sil do Premier League a teď nám možná chybí síly," přemítal Wenger, zatímco kouč Manchesteru Alex Ferguson si vážil i vydřené remízy v Glasgowě.

"Jak se blížil konec, tak už jsem se pomalu smiřoval s porážkou, ale moji hráči zaslouží uznání za to, že dřeli, dokud rozhodčí nepískl naposledy," pochvaloval si Ferguson vyrovnání veterána Giggse z 84. minuty. To udrželo anglické šampiony v čele skupiny E, kde má osm bodů stejně jako Villarreal.

Španělé zase nedokázali odvézt kýžené tři body z Aalborgu a postupový mečbol můžou proměnit v dalším kole, kdy hostí právě úřadující vítěze z Manchesteru. Jediný bod chybí k jistotě i Bayernu a Lyonu ve skupině F.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud