5. listopadu 2008 • 14:40

Růžička chce na Karjale zvítězit

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První soutěžní zápas po letním návratu na reprezentační lavičku čeká ve čtvrtek trenéra Vladimíra Růžičku v úvodním vystoupení na turnaji Karjala proti domácímu Finsku.



V rámci prvního dílu seriálu Euro Hockey Tour poté český tým čekají v Hartwall Areně v Helsinkách tradiční soupeři z nejužší evropské špičky - v sobotu Švédsko a v neděli Rusko. Český výběr turnaj Karjala od roku 1992, kdy se hrál poprvé, nikdy nevyhrál. Loni skončil třetí.

Z týmu, který se představil v úterý v přátelském duelu proti Slovensku, vypadlo podle původního plánu kvarteto slávistů: brankář Adam Svoboda, bek Petr Kadlec a útočníci Roman Červenka s Jaroslavem Bednářem, ale také celá první útočná formace Jaromír Jágr, Martin Straka a Jaroslav Hlinka.

Místo nich doplnili tým gólman Miroslav Kopřiva, obránce Ondřej Němec a útočníci Miloslav Hořava, Petr Kumstát, Václav Skuhravý, Václav Nedorost, Petr Vampola a David Květoň.

Trenérský triumvirát Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann už má celkem jasno o sestavě pro čtvrteční start. "Kapitánem bude Petr Čajánek, zítra bude chytat Lukáš Mensator, hrát nebude mladý Květoň. Obranu asi ještě trošku promícháme, ještě uvidím podle večerního tréninku," řekl Růžička po dnešní dopolední přípravě novinářům. Na turnaji dostanou určitě prostor oba brankáři. "Proti Švédům bude chytat Kopřiva a pak uvidíme," dodal Růžička.

Na tréninku týmu v Edenu chyběl na ledě pouze obránce Michal Barinka, nikoli však ze zdravotních důvodů. "Jen se zpozdil, měl nějaký problém po cestě na trénink. Zdravotně je v pořádku," ujistil Růžička.

Ani před ostrým startem mezinárodní sezony hlavní kouč soupeře nijak zvlášť nestudoval. "Vnímám hlavně naše mužstvo a je jedno, zda je první Finsko nebo někdo jiný," prohlásil. "Jdeme na Finy, chceme vyhrát, ale samozřejmě víme, že to bude těžký. Musíme udělat vše pro to, abychom uhráli body. Musíme hrát aktivně, dobře bránit, nesmíme faulovat, hrát disciplinovaně a nestarat se, jestli rozhodčí zapíská nebo ne. Musíme hrát jako tým a hrábnout," avizoval Růžička.

Svou nezpochybnitelnou kvalitu mají podle něho všechny zúčastněné týmy. "Finové hrají doma a jsou silní. Švédové, známe jejich hokej, který je hodně nepříjemný, a Rusové, to nemá vůbec cenu se bavit, hrají výborně. Čekají nás tři těžké zápasy a já myslím, že to je jedině dobře, tohle nás prověří a ukáže nám to, jak na tom jsme," konstatoval Růžička.

Zopakoval, že by chtěl v Euro Hockey Tour také výsledkově uspět, nejen otestovat hráče v rámci přípravy na světový šampionát. "Jde mi o vše: tedy abychom vyhráli, hráli dobrý hokej a prostě celkově hráli co nejlépe," prohlásil Růžička. "Zajímá mě především to, jak budou kluci hrát a jak vytvoří dobrý tým, ne jako jednotlivci," dodal.

O tom, jaký má vnitřní pocit z mužstva, nechtěl zatím příliš hovořit. "Teprve teď budeme trochu víc pohromadě, tak uvidíme. Všichni kluci ví, o co jde. Je dobře, že včera se Slovenskem nás to nějak nastartovalo, ale dobře víme, že nás teď čekají strašně těžký zápasy bez plno hráčů, kteří třeba teď mají dobrou formu," podotkl trenér.

S jejich zařazením počítá při dalším turnaji. "Ti hráči budou hrát v Rusku, kdy se to zase trochu promíchá. Opravdu budu hledat, máme na to pět nebo šest měsíců, aby se nám to mužstvo podařilo dát dohromady," ujistil Růžička.

Se svými svěřenci odletí ve čtvrtek v 11 hodin, o tři hodiny později by měl český tým přistát na finské půdě. Cestovat až v den zápasu si Růžička přál, proto věří, že se s tím mužstvo vyrovná. "Chtěl jsem to tak, tak to tak je. Hlavně jsem totiž chtěl, aby kluci byli dneska tady na ledě, řekli jsme si něco ke hře a něco vyzkoušeli," zdůvodnil své přání Růžička.

V minulé sezoně měl národní tým pod vedením Aloise Hadamczika s Finskem vyrovnanou bilanci. Porazit jej dokázal v listopadu v Helsinkách právě při turnaji Karjala 3:2. Poté prohrál v Moskvě 5:6 po samostatných nájezdech a v únoru v Tampere, kde vstoupil do Švédských her, utrpěl potupný debakl 1:6. Vzájemná utkání pak uzavřela výhra 2:1 po samostatných nájezdech na domácím ledě při turnaji Česká pojišťovna Cup.

Předpokládaná sestava:
Mensator - K. Rachůnek, Němec, Čáslava, Blaťák, Krstev, Barinka, Kutlák, Ševc - Irgl, Vašíček, Čajánek - Čermák, Marek, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, M. Hořava - Vampola, V. Nedorost, Klepiš - D. Květoň.

Program turnaje Karjala v Helsinkách (Hartwall Arena):
Čtvrtek 6. listopadu:
17:30 Česká republika - Finsko,
18:00 Rusko - Švédsko (Moskva).
Sobota 8. listopadu:
12:00 Švédsko - Česká republika,
15:30 Finsko - Rusko.
Neděle 9. listopadu:
14:00 Rusko - Česká republika,
17:30 Finsko - Švédsko.

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud