Richard Šíma
3. listopadu 2008 • 19:10

Baník porazil Spartu a je třetí

TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byla sprcha! Fotbalisté Baníku Ostrava dvěma góly z prvního poločasu odrovnali rivala z Letné a posunuli se před něj na třetí místo.



Euforia zachvátila Ostravu! Baník, který mají obyvatelé třetího největšího města republiky takřka za vlastní majetek, porazil nenáviděnou Spartu! A to podruhé v tomto roce!

Reagovali jsme pozdě, zoufal Chovanec>>>

„Bylo super, že jsme dokázali vyhrát na jaře na Spartě, ale nebylo to to pravé ořechové. Chtělo by to porazit Spartu doma na Bazalech!“ vyhlásil ostravský kapitán Rudolf Otepka před včerejším utkáním. Dočkal se a s ním i vyprodaný stadion. Sparta v ostravském kotli padla. Aniž by alespoň jednou trefila branku Baníku.

Když se v 19. minutě proháčkoval do šance sparťan Kulič, málokoho napadlo, že byla právě k vidění jediná gólová šance Chovancova týmu. Ta druhá přišla až v nastaveném čase, kdy Krob z přímého kopu otřel míč o břevno. Kulič svou možností pohrdl, netrefil Branku a pak už hrál dlouho jenom Baník. Místy v atmosféře, jakou si česká liga za normálních okolností neumí představit.

Sparťané zdemolovali železniční vagon>>>

Minutu po Kuličově šanci pálil z pětadvaceti metrů Lička. Blažek míč vytáhl na roh. Po jeho rozehrání střílel znovu Lička. Vedle. Pak Neuwirth sám před Blažkem jen těsně nedosáhl na Svěrkošovu přihrávku.

Po půlhodině hry se na Bazaly začali trousit první fanoušci Sparty. Jakoby tušili frustraci, kterou prožijí a už dopředu poničili vlak, v němž cestovali do Ostravy, a pak také autobus, jímž měli přijet na stadion.

Ledva se první z nich nahrnuli do ochozů, našel Tchuř dlouhým pasem na druhé straně hřiště rozběhnutého Řezníka. Ten míč zpracoval, potáhl a poslal před branku Střihavkovi, jenž zblízka propálil Blažka.

Bazaly se zatřásly a po letech se znovu málem propadly do starých vojenských krytů pod povrchem hřiště. A Jozef Chovanec kroutil hlavou. „Absolutně jsme nepokryli levou stranu hřiště. Řezník tam běhal úplně nekrytý,“ konstatoval trenér Sparty.

Svěrkošův gól o čtyři minuty později správně neplatil, Otepka předtím fauloval Kladrubského. Ale za další minutu se Slezská Ostrava třásla znovu. Svěrkoš si v šestnáctce zpracoval přihrávku a nádherně poslal míč pod sebou rozběhnutému Mičolovi.

Ten zvýšil na 2:0 a při oslavě svého gólu signalizoval cosi směrem k nebi. „Tomášovi zemřela prababička. Přemýšleli jsme o tom, jestli má vůbec hrát. Jsem za něj šťastný, že ten gól dal,“ pravil Večeřa.

Řepka na podzim asi dohrál>>>

„Myslím si, že se na naši hru dá docela dívat. A góly, které jsme dali, nebyly rozhodně náhodné,“ konstatoval ostravský útočník Václav Svěrkoš, když skončila první půle.

Do té druhé nastoupil Baník opatrněji. „Ne jen opatrněji. Taky laxněji,“ řekl Večeřa. „Trochu jsme tomu podlehli, chtěli jsme hrát jakoby pro diváky, ale ubrali jsme na důrazu,“ dodal ostravský trenér.

Baník upustil od nátlakové hry a ta se přece jen poněkud vyrovnala. Snaha sparťanů o vyrovnání ale k ničemu nevedla. Hušek hlavičkoval nad a závěrečný Krobův přímý kop v nastaveném čase už by zřejmě stejně nic neřešil. Mířil nad, míč se jen lehce otřel o břevno, a tím vzaly naděje Sparty na zisk bodu definitivně za své.

Baník Ostrava - Sparta 2:0 (2:0), sledovali jsme on-line »
Branky: 30. Střihavka, 36. Mičola.
Rozhodčí: Kovařík - Večeřa, Pelikán.
ŽK: Mičola, Tchuř - Zeman, Hušek, Kulič, Kušnír.
Diváci: 16.602 (vyprodáno).

Ostrava: Vašek - Řezník, Neuwirth, Marek, Tchuř - Mičola (67. Rajtoral), Galásek, Otepka (90. Pavlík), Lička - Svěrkoš, Střihavka (84. Zeher).
Sparta: Blažek - Kúdela, Voříšek, Hušek, Krob - Kladrubský - Kulič, Kisel (58. Vacek), Berger (82. V. Kadlec), Zeman (46. Kušnír) - Slepička.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud