2. listopadu 2008 • 21:16

Nečekaný střelec Moravec

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obránce Jiří Moravec se stal hrdinou libereckých Bílých Tygrů v souboji s Karlovými Vary. Osmadvacetiletý zadák necelé dvě minuty před koncem na modré čáře napřáhl a svou druhou trefou v sezoně zajistil svému týmu vedení 3:2.



To potom ještě potvrdil jeho spoluhráč Pavel Kašpařík. Moravec byl také následně vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu.

Moravec sám přiznal, že celkově příliš nestřílí. "Moc gólů nedávám, ale podařilo se mi to tam trefit," pochvaloval si liberecký zadák v rozhovoru s novináři. V předchozím průběhu již dvakrát zkoušel štěstí. "Měl jsem tam dvě střely, který zblokovali, teď se to otevřelo a naštěstí jsem se trefil dobře na vyrážečku a nějak to proklouzlo. Pak už byla jen chvíle do konce a Vary neměly čas na odpověď," popsal svou trefu Moravec.

Gólově se prosadil i jeho spoluhráč z obrany Valdemar Jiruš; v Liberci se tak možná blýská na lepší časy nejen celému týmu, ale i první obranné dvojici. "Uvidíme. Teď je přestávka, takže dobře potrénujeme a snad budeme pokračovat ve vítězné šňůře. Nemyslím, že by nám ta přestávka měla uškodit. Potrénujeme, odpočineme si trošku od zápasů a vlítneme na to znova," plánoval Moravec.

Liberec získal výhru až v závěru >>>

Potřetí za sebou dokázali Severočeši zvítězit v zápase proti silnému soupeři, přestože inkasovali jako první. V současnosti působí mnohem sebevědomějším dojmem, než před nedávnem, kdy pod bývalým koučem Dušanem Gregorem ztráceli jeden zápas za druhým. "Určitě byl příchod nového trenéra oživením. Přineslo to jiné šance, jiné pojetí hry, o něco agresivnější. Vlastně nás to nakoplo a máme teď dobrou šňůru. Jsme rádi, že jsme to uhráli a máme tři body," prohlásil Moravec.

S novým koučem Filipem Pešánem přišly i nové prvky v tréninku, pozměnění herního systému a přeskupení jednotlivých formací. "Hodně trénujeme přesilovky a zapojujeme se i do různé zábavné činnosti, takže trénink je i zábava. Taková škola hrou," prozradil Moravec.

Důležitý gól na 2:1 vstřelil ve 36. minutě dokonce při vlastním oslabení útočník Jiří Šimánek, ještě donedávna dlouholetá opora Českých Budějovic, jež je pod Ještědem na hostování do konce ledna příštího roku. "Někomu z karlovarských hráčů tam v třetině přeskočil puk, já jsem se jen ohlédnul, jestli jedu sám nebo jedeme dva, ale ´Potkan´ (Andrej Podkonický) tam vyjel se mnou, já mu to dal a už jsem myslel, že bude zakončovat, ale udělal manévr do strany, tak jsem pokračoval, přišla nádherná nahrávka a už jsem to jen zametl do víka," popsal parádní souhru Šimánek.

Chybu udělal jeho bývalý spoluhráč z Českých Budějovic Petr Sailer, který nyní hájí barvy Energie. "To ani nevím," přiznal Šimánek. Se Sailerem si stihli před zápasem i krátce popovídat. "A teď doufáme, že si ještě stihneme říct něco po zápase. Ještě si zavoláme a probereme, jak se má on a jak já," řekl Šimánek.

Třicetiletý forvard po výměně z jihu Čech herně ožil. "Byl jsem rád, že to byla nějaká změna, protože se furt čekalo, co se bude v Budějovicích vlastně dít," uvedl Šimánek. Proti Západočechům zaznamenal třetí gólový zápas po sobě, zatímco předtím v Českých Budějovicích skóroval v součtu s jarním play off jedinkrát ve 24 extraligových soubojích. "Když to přijde, tak tam padne všechno. Třeba ve Vítkovicích mi tam padla střela, kterou jednou dáte a třicetkrát ne."

Perfektně zatím funguje jeho spolupráce s Andrejem Podkonickým. "Je to tvořivý hráč a já taky nejsem hráč, který by to boural, takže jsme si k sobě určitě sedli. ´Kašpi´ (Kašpařík) je tam pak od toho, že je velkej, boří to a připraví pro nás puky. Ta spolupráce nám zatím svědčí," uzavřel Šimánek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud