2. listopadu 2008 • 19:48

Massa sice zvítězil, ale mistrem je Hamilton

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Brit Lewis Hamilton z týmu McLaren se stal v třiadvaceti letech nejmladším mistrem světa v závodech vozů formule 1 v historii.



V dnešním neuvěřitelně dramatickém finále sezony, Velké ceně Brazílie, mu k tomu stačila pátá pozice, na kterou se dostal v posledním kole.

Dojatý Lewis Hamilton s bratrem Nicolasem
Dojatý Lewis Hamilton s bratrem Nicolasem


Pro McLaren získal titul poprvé od roku 1999, kdy celkové prvenství v seriálu podruhé za sebou slavil Fin Mika Häkkinen.

Závod vyhrál jediný Britův konkurent v boji o titul Brazilec Felipe Massa s monopostem ferrari a skončil celkově druhý, třebaže se několik sekund po projetí cílem radoval z titulu.

Nevěděl však, že drama rozhodl Timo Glock, který se ze čtvrté pozice propadl v posledních metrech na šesté místo i kvůli tomu, že při přeháňce jako jediný nejel vyměnit pneumatiky.

Hamilton: Můžu děkovat jenom Bohu >>>

"Skvělé, až z toho nemůžu chytit dech," vyhrkl ze sebe po projetí cílem Hamilton, s nímž slavil titul v boxech McLarenu i bratr a otec, který ho k závodění přivedl. Společně si pak poplakali.

"Tohle byl ten nejintenzivnější závod mého života. Málem jsem se z toho zbláznil, vůbec nechápu, jak jsem vydržel být klidný. Měl jsem obrovské štěstí," líčil Hamilton.


Stříbrnou pozici dnes vybojoval Španěl Fernando Alonso z Renaultu, třetí skončil loňský šampion a Massův kolega z týmu Fin Kimi Räikkönen. Slabou útěchou pro Ferrari bylo alespoň prvenství v Poháru konstruktérů.

Schumacher: Takové finále jsem nezažil! >>>

"Získal víc bodů než já, takže si zasloužil titul," prohlásil zklamaný Massa, který v Brazílii vyhrál podruhé v posledních třech letech. "Věděl jsem, že mohu vyhrát a zároveň prohrát. Je to další den v mé kariéře i životě, z něhož se hodně poučím," uvedl Brazilec.

MLADÍ PILOTI
Lewis Hamilton se dnes v Brazílii stal mistrem světa formule 1 ve věku 23 let, devět měsíců a 26 dnů. Britský pilot tím o čtyři měsíce předčil dosud nejmladšího šampiona Fernanda Alonsa.
Španělský jezdec přišel už o svůj třetí "věkový" rekord během jediné sezony. Při Velké ceně Itálie jej Němec Sebastian Vettel zbavil titulu nejmladšího vítěze závodu i kvalifikace.

Přehled nejmladších mistrů světa formule 1:
1. Lewis Hamilton (Brit./2008) 23 let 9 měsíců 26 dnů,
2. Fernando Alonso (Šp./2005) 24 let 1 měsíc 27 dnů,
3. Emerson Fittipaldi (Braz./1972) 25 let 8 měsíců 29 dnů,
4. Michael Schumacher (Něm./1994) 25 let 10 měsíců 10 dnů.
Úvod závodu obstarala nečekaná deštivá přeháňka, kvůli níž byl start dokonce o deset minut odložen. Krátce po rozsvícení zeleného světla zůstalo pořadí stejné jako po kvalifikaci, žádný z pilotů se na mokru nepouštěl do většího úsilí předjíždět soupeře. Vedl Massa, Hamilton si udržel čtvrtou pozici, která mu v té chvíli na titul stačila.

Glock: Titul jsem Hamiltonovi nedal >>>

Smůlu měl David Coulthard z týmu Red Bull, který ve svém posledním závodu kariéry odjel pouze pár metrů a havaroval po kolizi s Japoncem Kazuki Nakadžimou z Williamsu. Ve formuli 1 vítěz třinácti Velkých cen skončil po patnácti letech. Dvě kola po jeho nehodě jezdil na okruhu "safety car".

Před domácími více než 100.000 diváků zajel Massa do boxů poprvé už po deseti kolech pro suché pneumatiky. Totéž provedli všichni piloti a Hamilton na to trochu doplatil.

Ital Jarno Trulli s toyotou ho při výjezdu z garáže zbrzdil, ale pak chyboval, takže umožnil Britovi pronásledovat čelo závodu ze šestého místa, jež by přineslo titul Massovi. Piloti měli velké problémy na nových pneumatikách, neboť na trati stále byla na několika místech voda.

Hamilton? Větší hvězda než Beckham! >>>

V sedmnáctém kole se Hamilton posunul před Giancarla Fisichellu na páté místo a opět jazýček vah převážil na svou stranu. Jako druhý jezdil za Massou překvapivě Sebastian Vettel z Toro Rosso, třetí byl Alonso a před Hamiltonem jezdil už s celkem velkým náskokem Räikkönen, loňský mistr světa. Potom se pořadí promíchalo kvůli druhým zastávkám u mechaniků, které zahájil ve 37. kole Massa.

Jakmile všechny vozy opustily boxy, pořadí se vrátilo do původní podoby. Vedl Massa a Hamilton zůstal pátý, což mu v té chvíli přesně stačilo. Na čelo sice ztrácel dvacet kol před cílem 21 sekund, ale před šestým Markem Webberem si udržoval bezpečný náskok.

Do boxů však o kolo později zajel Vettel a vrátil se z druhého místa až za Hamiltona, který byl v tu dobu na čtvrté pozici jen krůček do titulu mistra světa.

Závod však pouze šest kol před koncem vážně zdramatizovaly kapky deště, které přidělaly jezdům starosti a takřka všichni si do garáže zajeli pro nové pneumatiky.

Hamilton se o jedno místo propadl na pátou pozici a už neměl rezervu, pokud chtěl titul. Navíc na něj zle dotíral Vettel a dvě kola před koncem po Britově chybě ho odsunul z pozice mistra světa.

Boj o titul vyvrcholil v posledním kole, ve kterém Hamilton marně stíhal Vettela. Nakonec měl ale štěstí, protože Glock na suchých pneumatikách ztrácel a poslední zatáčku nezvládl.

"Nikoho jsem úmyslně před sebe nepustil. Tušil jsem, že poslední kolo bude to nejtěžší. Auto bylo neovladatelné, neměl jsem prostě šanci," řekl Glock k rozhodujícímu momentu šampionátu.

V boxech to dokonce nepostřehli ani představitelé Ferrari, kteří začali oslavovat Massův titul. V zápětí jim úsměv zhořkl. Dramatičtější finále seriál MS formule 1 nepamatuje.

Výsledky:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:34:11,435 (průměrná rychlost: 189,222 km/h),
2. Alonso (Šp./Renault) -13,298,
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 16,235,
4. Vettel (Něm./Toro Rosso) -38,011,
5. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) -38,907,
6. Glock (Něm./Toyota) -44,368,
7. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) -55,074,
8. Trulli (It./Toyota) -1:08,463,
9. Webber (Austr./Red Bull) -1:19,666,
10. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) -1 kolo.

Konečné pořadí MS (po 18. závodech):
1. Hamilton 98 bodů,
2. Massa 97,
3. Räikkönen, 75,
4. Kubica (Pol./BMW) 75,
5. Alonso 61,
6. Heidfeld 60,
7. Kovalainen 53,
8. Vettel 35.

Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 172 bodů,
2. McLaren-Mercedes 151,
3. BMW-Sauber 135,
4. Renault 80,
5. Toyota 56,
6. Toro Rosso 39,
7. Red Bull 29,
8. Williams 26.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud