2. listopadu 2008 • 16:40

Házenkáři zdolali Francouze!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Čeští házenkáři porazili ve druhém zápase kvalifikace o postup na mistrovství Evropy olympijské vítěze z Francie 32:29. O nečekaném vítězství dnes v Brně rozhodli ve druhém poločase.



Střelecky se nejvíce prosadili Jícha, Filip, Zdráhala a Horák.

Českému týmu se povedl v závěru prvního poločasu dvougólový trhák, který mužstvo nastartoval ke skvělému výkonu po změně stran. V posledních deseti minutách pak domácí hráči papírového favorita přehráli takticky, lepší obranou a přesnější koncovkou.

Svěřenci Martina Liptáka nyní vedou bez ztráty bodu před Francií neúplnou tabulku šesté skupiny.

Podle českého kouče se dnešní výkon nedal srovnat s tím, který jeho svěřenci předvedli při předchozí výhře v Lotyšsku. "Dnes vyzařovalo z naší hry nadšení a hlavně disciplína v obraně. Francouzům určitě chyběli někteří hráči základní sestavy, ale to na našem úspěchu nic nemění. Dnešní výsledek je ale také dílem předcházejícího trenéra Pavla Pauzy, neboť za tak krátké období nešlo mnoho změnit. Tento tým připravil velmi dobře," uvedl Lipták.

Francouzi i bez pěti hráčů základní sestavy přitom diktovali takřka v celém úvodním poločase tempo, udržovali si malý náskok a potvrzovali roli favorita. Bojovně naladěný český tým hned v úvodu povolil soupeři tříbrankový náskok (1:4), nebezpečí trháku ale nepřipustil. Zlepšil hru v obraně a krok srovnal po rychlých protiútocích, které prokládal přesnými kombinačními akcemi.

Francouzi se jen těžko prosazovali proti zatažené obraně, za kterou exceloval brankář Štochl, jenž měl velký podíl na vyrovnaném průběhu zápasu. Čtyřikrát v průběhu poločasu český tým dotáhl náskok soupeře a vyrovnal skóre. Získat alespoň jednobrankový náskok se mu ale nedařilo. Největší příležitost k obratu měl Nocar, jehož sólový útok ale brankář Omeyer zastavil.

Zvrat se českému týmu podařil až těsně před přestávkou, kdy Jícha potrestal chyby soupeře v rozehrávce, dvěma góly otočil výsledek a dvoubrankový náskok před přestávkou zajistil Kubeš. Francouzi sice hned po přestávce vyrovnali, kombinačně rychle hrající český tým však dokázal držet krok a oba soupeři se střídali ve vedení.

Největším nebezpečím pro francouzskou obranu byli střelecky disponovaní Jícha a Filip, jenž se šikovně prosazoval při únicích z pravého křídla. S pohyblivostí českého týmu měli Francouzi problémy, chybovali v rozehrávce a nabízeli soupeři sólové úniky a šest minut před koncem vedl český tým 27:25. Zkušený soupeř se dopouštěl stále více chyb, které pohotově trestali Zdráhala, Filip, Jícha i Horák. Francouzi se prosazovali pouze po útocích středem hřiště, kde vynikal průbojný Sorhaindo. Ten ale sám na zvrat nestačil.

"Dostávali jsme Francouze v důležitých momentech pod tlak. Nebyli připraveni na to, že budeme hrát tak důsledně a agresivně v obraně," konstatoval nejlepší hráč českého týmu Filip Jícha, který dal devět gólů. "Spíš předpokládali, že budeme více zatažení. Také naše procento úspěšnosti postupných útoků bylo mnohem vyšší než v předchozích utkáních," dodal.

Autor sedmi branek Jan Filip vyzdvihl, že k úspěchu mužstva hodně pomohlo i fantastické publikum. "Jsme prvním týmem, který porazil Francii po jejím úspěchu na olympijských hrách. Důležité také bylo, že v závěru zápasu vzal na sebe střeleckou úlohu Karel Zdráhala, který dal důležité góly," jmenoval Filip spoluhráče, který rovněž skóroval sedmkrát.

"Možná jsme byli trochu nervóznější v prvním poločase a padal nám míč. Ale řekli jsme si, že nemůžeme udělat dvě chyby po sobě. Věřili jsme ve vítězství a to bylo důležité. Kdybychom Francii ještě porazili na mistrovství Evropy, bylo by to ještě cennější," zasnil se Karel Nocar.

Česká republika - Francie 32:29 (13:11)
Nejvíce branek: Jícha 9, Filip a Zdráhala po 7, Horák 5 - Sorhaindo 6, Ostertag 5, Abalo 4. Rozhodčí: Visekruna, Stanojevič (oba Srb.). Vyloučení: 2:2. Sedmimetrové hody: 0 - 3/1. Diváci: 2200.

Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud