31. října 2008 • 19:54

Deset minut stačit nemohlo

Autor: Vladimír Škaloud
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Strakova mašina se zadrhla. Doba, kdy zkraje sezony lehce válcovala jednoho soupeře za druhým, je pryč. Litvínov se stal čtvrtým týmem v řadě, který Plzeň porazil.



A sedmi tisícům návštěvníků ČEZ Areny pokazil páteční večer. Tedy s výjimkou zhruba dvou tří stovek fanoušků ze severu Čech.

HLASY TRENÉRŮ
Pavel Hynek (Plzeň):
"Měli jsme dobrý vstup do utkání. V prvních deseti minutách jsme dostali Litvínov pod tlak. Bohužel jsme ale dali jen jeden gól. Po vyrovnání soupeře na 1:1 to byl spíš boj než hokej. Na rozdíl od úvodu soutěže se střelecky trápíme a odešly nám i přesilovky. Do dalšího zápasu je musíme více natrénovat. Nevyšly nám rozhodující momenty zápasu a pak nám soupeř dal gól na 2:1. Padla na nás střelecká deka. Nedáváme góly a to nám ve výsledku chybí."

Jaroslav Hübl st. (Litvínov):
"Hráče jsme před zápasem upozorňovali, že musíme přežít úvod zápasu, vyvarovat se vyloučení. Stal se ale pravý opak, do desáté minuty jsme byly dvakrát vyloučení a navíc jsme inkasovali. Do desáté minuty jsme byli trapní. Potom jsme zjistili, že můžeme hrát i v Plzni; začali jsme dobře bránit, byli jsme silní na puku a dařili se nám protiútoky. Bojovali jsme, šli za vítězstvím a nakonec jsme toho góla dali. Jsem moc šťastný za zisk tří bodů."

Souhrn všech zápasů 20. kola nejdete zde ›››

Běží 35. minuta a litvínovský Jenáček zasahuje hokejkou do obličeje Vampolu. Na bradě domácího útočníka se objevuje krev a Plzni se naskýtají plné čtyři minuty hry v početní výhodě. Ideální příležitost zvrátit vývoj zápasu opět na svoji stranu. Během dlouhé přesilovky se k Fraňkovi dostane jediná střela... zblokovaný pokus obránce Benáka. Mohutný pokřik fanoušků „Střílejte!“ jako by dolů na ledovou plochu ani nedolehl. Překombinovaná akce Strakova komanda je toho jasným důkazem.

„Měli jsme hrát mnohem jednodušeji,“ zpytuje svědomí Petr Vampola. Čerstvý reprezentant byl na ledě pořádně vidět, ale nominaci do národního týmu gólem neoslavil. „To mě ani nemrzí, ale jsem hodně zklamaný z toho, že jsme zase prohráli,“ mávne rukou. Frustrace z něho čišela i při hře, po jedné nevydařené akci přijel ke střídačce a vší silou práskl hokejkou o mantinel. Šindel šel ve vypouštění hněvu ještě dál, když v leže udeřil čelem do ledu. Ještě, že hokejisté nosí přilby...

Zpočátku to přitom vypadalo na jednostrannou záležitost. Úvodních deset minut se odehrávalo prakticky výhradně v obranném pásmu Litvínova. Modré dresy kmitaly po ledě, u každého puku byly dřív. Výsledek? Jediný gól, který trefil parádně nad Fraňkovu vyrážečku Dvořák. V případě Vlasáka i Vampoly zůstalo jen u stoprocentních šancí. A jejich zahození mohli domácí později litovat. Potom totiž jako když utne.

Litvínovští se vymanili z kleští a stále více připomínali tým, který je na cizích kluzištích z celé extraligy nejlepší. Aktuální pohodu dokumentoval na začátku druhé třetiny Hübl, jenž se lehce obtočil kolem Kracíka a zavěsil nad Málkovo rameno.

„Nedokážeme se koncentrovat celý zápas, zbytečně si to komplikujeme,“ lamentuje Michal Dvořák. „V útoku jsme poslední dobou impotentní.“ To ostatně dokumentoval ve 48. minutě Vlasák, jehož střela z mezikruží skončila jen na Fraňkových chráničích. Trojnásobný mistr světa ještě na střídačce kroutil hlavou, jak mohl takovou tutovku zazdít.

Nakonec nedošlo ani na nájezdy, Vlasákovu parádní disciplínu, Lukešova pohotová dorážka přivála Litvínovu čtvrté vítězství za sebou ještě v řádné hrací době.

 

Lasselsberger Plzeň - Litvínov 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky:
6. Dvořák (Kubalík) - 23. V. Hübl (Kubinčák), 56. Lukeš (Reichel, Jánský).
Rozhodčí: Kubeš - Bejček, Prchal.
Vyloučení: 3:5. Bez využití.
Diváci:
7095.

Plzeň: Málek - Benák, Pácal, Cartelli, Redlihs, Čakajík, S. Hudec, Smrek - Důras, M. Straka, Vlasák - Fabuš, Vampola, Kracík - Adamský, Šindel, Matějovský - Dvořák, Kubalík, Laš.
Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Litvínov
: Franěk - Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Punčochář, Walter, O. Poživil, Skuhrovec - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - J. Černý, Branda, Trávníček - Zíma, Heinisch, Bahenský.
Trenéři
: J. Hübl st. a Rosol.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud