30. října 2008 • 11:44

Hamilton šanci nepustí, tvrdí odborníci

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historie se v nedělní Velké ceně Brazílie formule 1 prý opakovat nebude. Lewis Hamilton se podle odborníků stane nejmladším mistrem světa a napraví své loňské zaváhání právě v Sao Paulu.



V Sau Paulu titul získal jeho tehdejší rival ze stáje Ferrari Kimi Räikkönen z Finska. Fanoušci však věří, že situaci na domácím okruhu zdramatizuje Brazilec Felipe Massa, který je letos už jediným konkurentem Brita v boji o mistra světa, ale ztrácí na něj sedm bodů. Hamiltonovi tak stačí dojet v závěrečném závodě na pátém místě.

Jenže loni měl třiadvacetiletý Hamilton před Räikkönenem v posledním závodě také náskok sedm bodů, ale dojel i kvůli technickým potížím až sedmý a připravil se tak o možnost stát se prvním šampionem hned v nováčkovské sezoně. Jedinou jistotou zůstává, že z titulu se v neděli bude radovat jeden z rivalů poprvé v kariéře.

Charakteristika okruhu v Brazílii>>>

"Samozřejmě, že mám loňský rok v paměti, před tím posledním závodem jsem byl nahoře," uvedl v dějišti finále Hamilton, první pilot formule 1 tmavé pleti.

"Cítil jsem velký tlak nejen z Británie, ale z celého světa. Byl to tlak, který moje ramena neunesla," připustil s tím, že během tehdejšího závodu udělal i několik jezdeckých chyb. "Letos mám víc zkušeností a už se to nestane. Jsem připraven mnohem lépe," ujistil tentokrát.

S vozem McLaren vyhrál šampionát naposledy v roce 1999 Mika Häkkinen a britský závodník se radoval před 12 lety, kdy kraloval Damon Hill. Massa by se zase mohl stát prvním brazilským mistrem světa od roku 1991, kdy vyhrál Ayrton Senna. Podle odborníků je právě on favoritem na vítězství v Sao Paulu, které by bylo jeho šestým v sezoně, ale ani to mu nemusí zdaleka stačit.

"Mám za této situace o mnoho těžší úkol než Lewis, ale mým cílem je vyhrát před domácím publikem. Na to se teď soustředím více než kdy jindy. A jak jste viděli loni, stát se může všechno," připomněl Massa loňský zvrat. "Nevzdávám se. Vím, že to není v mých rukách, ale to neovlivním, takže se o to nestarám," prohlásil Massa.

Loni v Brazílii skončil druhý za Räikkönenem, který se před něj dostal po zastávce v boxech, jinak by titul nezískal. Fin už letos může skončit maximálně třetí, na Poláka Roberta Kubicu z BMW ale ztrácí šest bodů.

Rozhodnuto není ještě ani v Poháru konstruktérů, Ferrari ale vede před McLarenem o 11 bodů, zatímco ve hře je jich osmnáct. Vedení McLarenu se však už soustředí takřka výhradně na boj mezi jezdci, byť druhý pilot Heikki Kovalainen se nechal slyšet, že udělá pro úspěch týmu vše, co bude v jeho silách.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 18 závodů): 1. Hamilton (Brit./McLaren) 94, 2. Massa (Braz./Ferrari) 87, 3. Kubica (Pol./BMW) 75, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 69, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 60, 6. Alonso (Šp./Renault) 53.
Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 156, 2. McLaren-Mercedes 145, 3. BMW-Sauber 135, 4. Renault 72, 5. Toyota 52, 6. Toro Rosso 34.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud