30. října 2008 • 11:19

Vzkaz Maradonovi: Lid tě nechce!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Fotbalová velmoc Argentina bude mít nového trenéra. První překvapení: na lavičku usedne téměř jistě Diego Maradona (dnes slaví 48 let). Překvapení druhé a ještě větší: národ si svou legendu ve vedení prvního týmu nepřeje!



Před dvěma týdny se pakoval Alfi o Basile. Vaz mu zlomila porážka 0:1 v Chile a prozatímní třetí místo v jihoamerické kvalifi kaci o MS 2010. Maradona se dostal do okruhu čtyř možných nástupců. Ještě v pondělí platilo, že je outsiderem.

Jenže v úterý pozdě večer už z Argentiny letěla zpráva, že první tým země povede právě on. „Jsem víc než spokojený a velmi nadšený,“ prohlásil Maradona. „Nabídka mě láká, jakmile se potvrdí, začnu pracovat.“ Ta situace podle všeho nastane příští úterý. „V ten den na schůzce svazu jmenujeme nového trenéra,“ prohlásil sekretář Luis Segura.

Maradona trenérem Argentiny>>>

Nikdo v Argentině už nepochybuje, že to bude právě Maradona. Patrně nikdo v zemi se netěší takovému obdivu jako on.

O to více překvapí, že lidé svého božského Diega na lavičku nechtějí. Dva deníky provedly průzkumy, které přinesly následující výsledky. Podle listu La Nacion nesouhlasí s Maradonovým příchodem k týmu 72,3 procent obyvatel, deník Clarin uvádí dokonce 79,3 procenta nespokojených! Argentinci si totiž přejí uznávaného a úspěchy ověnčeného Carlose Bianchiho.

Argentina podle Maradony
Brankář: Carrizo (Lazio)

Obránci: Angeleri (Estudiantes), De Michelis (Bayern) Heinze (Real) Papa (Sarsfield)

Záložníci:
Gago (Real), Mascherano (Liverpool), Di Maria(Benfica)

Útočníci: Messi (Barcelona), Agüero (Atl. Madrid), Tévez
(Man. Utd.)
Ten v jiném z nedávných průzkumů dostal nejvíce hlasů. Ale zdá se, že devětapadesátiletý kouč nepochodí. Stejně jako další dva kandidáti: Miguel Angel Russo, vítěz Poháru osvoboditelů z loňského roku a trenér současného lídra domácí ligy ze San Lorenza. A Sergio Batista, jenž letos v Pekingu dovedl olympijský výběr ke zlatu.

Jenže svaz se rozhodl pro Maradonu. A to přesto, že geniální hráč na lavičce k žádné slávě nepřišel. Jeho dvě krátké zkušenosti z let 1994 a 1995 u týmů Deportivo Mandiya a Racing Club de Avellaneda skončily s bilancí 3 - 12 - 8.

To je také patrně důvodem nesouhlasu fanoušků. K nim se přidal i Maradonův někdejší spoluhráč Jorge Valdano. „Diego až na několik sporadických angažmá nemá žádné zkušenosti,“ řekl.

Maradona bude pro hráče bohem>>>


Svazový předseda Julio Grondona si s tím hlavu neláme. „Chtěl jsem ho za trenéra národního týmu už od roku 1979,“ prohlásil v nadsázce. Právě tak dlouho vede v zemi fotbal. Prý ale k tomu kroku nemohl přistoupit dříve kvůli divokému životu plnému drog a léčení.

Tevez: Diego, používej hlavu>>>

Maradona si už maluje, jaké kroky po svém očekávaném jmenování podnikne. „Nejdřív se chci setkat s hráči, kteří působí v Argentině. A pak nasednu na letadlo, abych promluvil s těmi, co hrají v Evropě,“ vysvětlil Maradona.



Tam si sedne i se svou hlavní hvězdou, barcelonským Lionelem Messim. „Chci tým postavit kolem něj. Je to fenomenální fotbalista a musí dostat volnost. Nesmí být tolik svazován,“ prohlásil příští kouč.

Nic nevadí, že skvělého mladíka nedávno kritizoval za sobecký styl hry. „To jsou slova, která občas padnou. Já vím, že mě Diego uznává. Žádnou zášť necítím,“ komentoval to včera Messi. „Je mu dvacet a já z něj dostanu to nejlepší. Vím, jak na to,“ doplnil Maradona.

Nedávno, jako by svou budoucnost již znal, vyjmenoval i základní reprezentační jedenáctku podle svých představ.Nyní oznámil svůj plánovaný realizační tým. Mohlo by jít o spojení lidí ze slavného mistrovského výběru z mexického šampionátu roku 1986 - asistenty by byli někdejší obránce José Luis Brown záložník Sergio Batista, generálním manažerem tehdejší trenér Carlos Bilardo.

„Možná, že Diego riskuje příliš. Ostatně jako vždy,“ napsal deník La Nacion. „Možná riskuje i své postavení legendy.“ Anebo ho ještě umocní.
Premiéra Maradonu čeká 19. listopadu v přípravě proti Skotsku.

***

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud