30. října 2008 • 10:50

Příprava na Dakar 2009

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Významnou zkoušku mají za sebou členové českého závodního týmu KM Racing, kteří se připravují na lednovou Rallye Dakar 2009.



Vedle dvou soutěžních kamionů, tří motocyklů a jedné čtyřkolky tým testoval v minulých dnech v tuniské poušti i dva nové doprovodné vozy. To vše pět týdnů před tím, než se závodní automobily vydají na cestu na slavnou rallye, která se pojede v lednu v Jižní Americe.

Všichni členové týmu, kteří se připravují na start v náročné vytrvalostní soutěži, se vrátili z tuniského Ksar Ghilanu, kde prověřili v podmínkách, podobných těm závodním, kompletní techniku včetně možných krajních situací.

"Vedle otestování nového závodního kamionu, který jsme v dílnách dokončili těsně před odjezdem, jsme se zaměřili také na řešení logistiky během závodu. Obě doprovodné Toyoty Hilux zde totiž sehrají velmi důležitou roli," uvedl po návratu několikanásobný účastník dakarského dobrodružství Martin Macík.

Neméně důležitým cílem soustředění týmu byl výcvik spolupráce při budování tábora po každodenní etapě a organizace práce mechaniků - bylo nutné sladit práci sedmnácti lidí.

Celkem se přípravného kempu zúčastnilo pětadvacet členů týmu a soustředění prý naprosto splnilo svůj účel. "Nyní musí veškerá technika projít opětovnou kontrolou," vysvětlil Macík, který stál společně s motocyklovým závodníkem Pavlem Kubíčkem u zrodu týmu KM Racing.

Jubilejní 30. ročník slavné rallye se neuskuteční z bezpečnostních důvodů v Africe, ale v Jižní Americe. Zahájen bude v sobotu 3. ledna, start i cíl 9000 kilometrů dlouhého závodu jsou v argentinském Buenos Aires, kde rallye vyvrcholí 18. ledna, projíždět se bude také Chile.

Administrativní a technické přejímky se pro evropské účastníky uskuteční už 26. a 27. listopadu ve francouzském přístavu Le Havre, kde budou motocykly a vozidla naloženy na loď a vydají se na měsíční pouť do Argentiny.

Články odjinud


Články odjinud