14. října 2008 • 16:40

Čerepanov měl o dvě třetiny těžší srdce

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Tragické úmrtí spoluhráče Jaromíra Jágra z Omsku Alexeje Čerepanova v pondělním utkání Kontinentální hokejové ligy v Čechově bylo důsledkem vážné srdeční choroby, kterou devatenáctiletý útočník trpěl.



Případem se proto začalo zabývat státní zastupitelství, jež vyšetřuje, jak mohl člověk s tak těžkým onemocněním vůbec hrát vrcholově hokej.

Zároveň se nepotvrdily pondělní informace ruských médií, že kolapsu předcházela srážka talentovaného hokejisty s Jágrem při střídání.

Vedení KHL dnes zveřejnilo oficiální zprávu, že Čerepanov zemřel bez cizího zavinění na akutní selhání srdce v důsledku hypertrofické kardiomyopatie, což je onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení srdečního svalu.

Viceprezident soutěže Vladimir Šalajev uvedl, že srdce mladého útočníka bylo o více než dvě třetiny těžší než u zdravého člověka. "Ta choroba u něj nepropukla v průběhu utkání nebo třeba před rokem, ale mnohem dříve.

Posuďte sami: Srdce člověka v jeho věku by mělo vážit asi 290 gramů, zatímco Alexejovo srdce mělo 495 gramů," uvedl Šalajev.

O úmrtí Alexeje Čerepanova čtěte zde ›››

Představitelé Avangardu uvedli, že si hráč nikdy na potíže se srdcem nestěžoval a i před pondělním duelem se údajně cítil dobře. Šalajev se naopak divil, jak mohli lékaři dát Čerepanovovi povolení hrát hokej.

"Vůbec neměl hrát a měli mu přiznat invaliditu. Místo toho doktoři řeknou, že je zdravý! Budeme zjišťovat, kdo zanedbal své povinnosti," dodal představitel KHL.

Exkluzivní část rozhovoru s Jaromírem Jágrem najdete zde ›››

Podobná slova volila i mluvčí čechovského státního zastupitelství. "Budeme zkoumat, jak mohl s takovým onemocněním absolvovat ligové zápasy," uvedla mluvčí Julia Žukovová.

Útočník, jenž figuroval v širším kádru ruské reprezentace pro tuto sezonu, zkolaboval na střídačce v 58. minutě zápasu, který skončil výhrou domácího Viťazu 5:4.

"Předtím jeli s Jaromírem (Jágrem) dva na jednoho a pak se vrátili na střídačku. Jaromír s ním mluvil, říkal mu, že měl z té akce dát gól, a Čerepanov najednou zkolaboval," popsal agentuře AP tragické okamžiky Jay Grossman, agent mladého hokejisty.

On i mluvčí Rangers tak popřeli, že by před jeho zhroucením došlo k náhodnému kontaktu s Jágrem či nějakým jiným hráčem, jak uváděla ruská média.

Ljoško, prober se!, křičel Jágr čtěte zde ›››

"Není to pravda," řekl ČTK i útočník Omsku Pavel Rosa, jenž se stejně jako celý tým z tragédie těžko vzpamatovával. "Je to stoprocentně obrovsky neunesitelné. Všichni jsme v šoku," dodal.

Komise KHL by měla uzavřít vyšetřování neštěstí ve středu, již nyní se zdá více než pravděpodobné, že byla zanedbána lékařská péče. "Komise zjistila, že v době tragédie nebyla u stadionu Viťazu sanitka.

Rosa: Jsme v šoku! čtěte zde ›››

Posouzení přímé souvislosti mezi tímto pochybením a smrtí hokejisty jsou v kompetenci orgánů činných v trestním řízení," uvedli představitelé soutěže v tiskovém prohlášení. Podle médií také lékařům nefungoval defibrilátor, jenž při podobném kolapsu zachránil v roce 2005 život českému obránci Jiřímu Fischerovi z Detroitu.

Čerepanov patřil v zámoří celku New York Rangers, za nějž ještě do minulé sezony hrál i Jágr. I proto si vzal nejproduktivnější Evropan v historii NHL mladého spoluhráče "pod křídla".

Rangers si pravého křídelního útočníka vybrali loni jako 17. v celkovém pořadí draftu, sám hokejista ale chtěl ještě tuto sezonu strávit v domácí soutěži. Čerepanov letos vybojoval bronzovou medaili s ruskou dvacítkou na MS v Pardubicích, o rok dříve byl na juniorském šampionátu vyhlášen nejlepším útočníkem.

Rangers oznámili smrt hráče, s nímž do budoucna počítali, před pondělním zápasem NHL s New Jersey a drželi za Čerepanova minutu ticha. V Omsku se budou moci s hokejistou pozůstalí, spoluhráči a fanoušci naposledy rozloučit ve středu.

Po dopolední tryzně v Areně Omsk, kde Čerepanov hrával, bude odpoledne pochován na omském Severním hřbitově. Už dnes večer místního času se tisíce fanoušků spontánně sešly před omskou halou, aby uctily památku hokejisty. Jeho bílý automobil pokryli květinami.














Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud