14. října 2008 • 15:43

Rosa: Jsme v šoku!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový klub Avangard Omsk je otřesen úmrtím svého útočníka Alexeje Čerepanova, který zemřel na zástavu srdce krátce po pondělním utkání Kontinentální ligy.



Mužstvo se dnes po fatální události v Čechově vrátilo letecky do Omsku, kde se ve středu uskuteční poslední rozloučení s talentovaným, teprve devatenáctiletým hokejistou.

O úmrtí Alexeje Čerepanova čtěte zde ›››

"Je to stoprocentně obrovsky neunesitelné. Všichni jsme v šoku," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru z Omsku Čerepanovův český spoluhráč Pavel Rosa.

Zároveň popřel zprávy některých médií, že se ruský útočník, ještě než na lavičce zkolaboval, srazil s Jaromírem Jágrem či jiným spoluhráčem. "Není to pravda," řekl Rosa. Hráči se podle něj také dohodli, že k dalším okolnostem nešťastného úmrtí - údajně se dlouho čekalo na příjezd sanitky - se nebudou vyjadřovat.

Exkluzivní odpovědi Jaromíra Jágra najdete zde ›››

Velký talent ruského hokeje Čerepanov zkolaboval v 58. minutě zápasu na střídačce a následně podlehl v nemocnici zástavě srdce. Tragédie dolehla na všechny hráče i představitele Avangardu, jak se však projeví na ledě při příštích utkáních, to si netroufl Rosa odhadnout.

Mluvčí státního zastupitelství dnes ruským médiím řekla, že mladý hokejista trpěl takzvanou ischemickou chorobou srdeční. Ta způsobuje nedostatečné prokrvení orgánu. "Budeme zkoumat, jak mohl s takovým onemocněním absolvovat ligové zápasy," uvedla mluvčí Julia Žukovová.

Ljoško, prober se!, křičel Jágr čtěte zde ›››

Avangard to však podle serveru NEWSru.com popírá a ujišťuje, že devatenáctiletý hokejista byl naprosto zdráv, před zápasem se podle svých slov cítil dobře a na žádné potíže si nestěžoval.

Ministr sportu Vitalij Mutko dnes podle agentury ITAR-TASS přislíbil věnovat větší pozornost zdravotní péči o sportovce, zejména profesionální. "K soutěži nelze připustit člověka, který trpí ischemickou chorobou srdeční. Avšak předzápasová kontrola zdravotního stavu fakticky chybí," prohlásil.

Čerepanov měl o dvě třetiny těžší srdce čtěte zde ›››


Pozůstalí, spoluhráči a fanoušci se budou moci s talentovaným hokejistou naposledy rozloučit ve středu. Po dopolední tryzně v domácí Areně Omsk bude odpoledne pochován na omském Severním hřbitově. "Rodiče, kteří nepocházejí z Omsku, se rozhodli pohřbít syna tam, kde měl tisíce příznivců," řekl ČTK mluvčí klubu Arkadij Alexejev.

Už dnes večer místního času se tisíce fanoušků spontánně sešly před omskou halou, aby uctily památku hokejisty. Jeho bílý automobil podle NEWSru.com pokryli květinami.

Policie mezitím dementovala zprávy, že prý v Čechově byla dnes ráno napadena a zbita posádka sanitky, přivolaná v pondělí večer, aby poskytla hokejistovi pomoc.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud