14. října 2008 • 11:28

Mluvčí Rangers: Čerepanov se s Jágrem nesrazil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Devatenáctiletý hokejista Omsku Alexej Čerepanov zkolaboval a následně zemřel na zástavu srdce. S největší pravděpodobnosí bez předchozího kontaktu s Jaromírem Jágrem.



Ačkoli původní informace ruských médií hovořily o tom, že se slavný český útočník se svým spoluhráčem srazil, agent zesnulého ruského hokejisty i mluvčí klubu New York Rangers na základě rozhovoru s Jágrem tuto verzi nepotvrdili.

O úmrtí Jágrova spoluhráče Čerepanova čtěte zde ›››

Podle prvních zjištění státního zastupitelství, jež tragédii vyšetřuje, trpěl Čerepanov srdeční chorobou. Velký talent ruského hokeje Čerepanov zkolaboval v 58. minutě zápasu na střídačce.

"Předtím jeli s Jaromírem dva na jednoho a pak se vrátili na střídačku. Jaromír s ním mluvil, říkal mu, že měl z té akce dát gól, a Čerepanov najednou zkolaboval," popsal agentuře AP tragické okamžiky Jay Grossman, agent mladého hokejisty.

Ljoško, prober se!, křičel Jágr čtěte zde ›››

AP zároveň citovala mluvčího Rangers, který uvedl, že kolapsu devatenáctiletého hráče nepředcházela žádná srážka. Z videozáznamu, který odvysílala kanadská televize TSN a jenž zachycuje okamžiky po kolapsu, je vidět, jak se Jágr snaží na střídačce spolu s ostatními hráči Avangardu ruskému útočníkovi pomoci.

"Jágr s ním šel do prostoru šaten, kde se ho nějaký čas snažili oživit, ale on (Čerepanov) to nezvládl," dodal Grossman s tím, že Čerepanov byl následně odvezen do nemocnice. Na záchranu jeho života už ale bylo pozdě.

Případů selhání srdce u sportovců přibývá čtěte zde ›››

Také hráčův agent potvrdil pondělní spekulace, že zřejmě došlo k selhání zdravotnické péče. U stadionu už v závěru utkání údajně nebyla sanitka a trvalo mnoho drahocenných minut, než se k hale Viťazu vrátila.

"Neznám detaily, ale slyšel jsem, že u stadionu nebyla ambulance a že byly nějaké problémy s defibrilátorem, který tam měli," zmínil se Grossman o přístroji, který s největší pravděpodobností zachránil při podobném kolapsu v roce 2005 život českému obránci Jiřímu Fischerovi z Detroitu.

Podle Grossmana prošel Čerepanov před loňským draftem zdravotními testy podle standardů NHL, které neodhalily žádný problém se srdcem. Mluvčí státního zastupitelství dnes ovšem ruským médiím řekla, že mladý hokejista trpěl takzvanou ischemickou chorobou srdeční.

Ta způsobuje nedostatečné prokrvení orgánu. "Budeme zkoumat, jak mohl s takovým onemocněním absolvovat ligové zápasy," uvedla mluvčí Julia Žukovová.

Sám Jágr byl z celé události zdrcený. Například zpravodaj listu Sovětskij sport popisoval, jak viděl plačícího Čecha stát na ulici před halou ještě ve výstroji.

"Seděl vedle mě a najednou zkolaboval," říkal šestatřicetiletý kladenský rodák mezi slzami.

Čerepanov patřil v zámoří celku New York Rangers, za nějž ještě do minulé sezony hrál i Jágr. I proto si vzal nejproduktivnější Evropan v historii NHL mladého spoluhráče "pod křídla".

Například když byl nedávno asistent trenéra Rangers Mike Pelino Čerepanova v Rusku sledovat, šel na večeři s ním i s Jágrem. Hlavnímu kouči Tomu Renneymu prý Jágr vzkázal, že už letos by býval Čerepanov mohl hrát v Rangers v druhé útočné řadě.

Rangers oznámili smrt hráče, s nímž do budoucna počítali, před zápasem s New Jersey a drželi za Čerepanova minutu ticha.

"Když jsem to slyšel, nemohl jsem tomu uvěřit, myslel jsem, že došlo k nějaké chybě. Byl to hráč, o němž jsem si říkal: 'Tohle teda bude něco'," uvedl Pelino.

Rangers si pravého křídelního útočníka vybrali loni jako 17. v celkovém pořadí draftu, sám hokejista ale chtěl ještě tuto sezonu strávit v domácí soutěži.

Čerepanov letos vybojoval bronzovou medaili s ruskou dvacítkou na MS v Pardubicích, o rok dříve byl na juniorském šampionátu vyhlášen nejlepším útočníkem.

Pozůstalí, spoluhráči a fanoušci se budou moci s talentovaným hokejistou naposledy rozloučit ve středu. Po dopolední tryzně v Areně Omsk, kde Čerepanov hrával, bude odpoledne pochován na omském Severním hřbitově.

"Rodiče, kteří nepocházejí z Omsku, se rozhodli pohřbít syna tam, kde měl tisíce příznivců," řekl ČTK mluvčí klubu Arkadij Alexejev.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud