12. října 2008 • 19:45

Sparta nestačila doma ani na Litvínov

Autor: ČTK, Sport
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Hokejisté Sparty mají za sebou velmi černý víkend, po páteční porážce od Zlína nestačili ani na Litvínov. Ten v Praze vyválčil tři body za vítězství 5:3.



Souboj odvěkých rivalů Sparty s Litvínovem je vždy ostrý jako dobře nabroušený samurajský meč. A jinak tomu nebylo ani v nedělní podvečer. Litvínovští do Prahy přijeli pořádně nabuzení a do zápasu vlétli po hlavě.

Sparta opařená páteční prohrou se Zlínem nepředvedla raketový nástup, na jaký byli její fanoušci zvyklí, ale k rozjezdu jí pomohla prachmizerná disciplína Severočechů.

Souhrn zápasů 14. kola extraligy >>>

Ti se nechali v první dvacetiminutovce vyloučit celkem pětkrát. Na přelomu čtrnácté a patnácté minuty se na lavici hanby sešli dokonce tři zástupci žlutočerných barev. Domácí ovšem i 120 sekund trvající přesilovce 5 na 3 sklátila nepříjemná nemoc - bezmoc v koncovce.

Vynikající byli snad jen obránci Vykoukal s Gulašim v úvodní početní výhodě na modré čáře, kteří gólmana Hübla zasypali nebezpečnými ranami, ale jejich spoluhráči nedokázali ani jednou dorazit puk za brankovou čáru.

Jaroslav Hübl zasahuje před atakem Sparťanů
Jaroslav Hübl zasahuje před atakem Sparťanů

Selhali Kratěna, Broš i Výborný. Langhammer napálil tyč a hala zhasla - na znamení gólu. Ale šlo pouze o chybu nepozorného pořadatele.

Útočník hostí Kubát opřel svou střelu v ojedinělé šanci svého týmu jen o mantinel a na první přestávku odcházeli fanoušci bez gólového zážitku.

V tomto ohledu byla druhá třetina daleko zajímavější. Litvínov sešlápl plyn a najednou zle zatápěl obraně Holešovických. První šanci ale ještě měli Pražané. Sám před Hüblem se zjevil Výborný, ale nepochopitelně nevystřelil a přihrál kamsi do rohu kluziště.

A to se pochopitelně muselo vymstít. V šestadvacáté minutě si na trestné lavici přisedl k Cunikovi Hanzlík a severočeské komando určené na početní výhody zafungovalo parádně. Šlégr nahodil puk na branku, trefil přesně Brandovu brusli a od ní se kotouč odrazil do sítě. Jelikož útočník byl v jízdě a nebyl vidět žádný úmysl, branka byla uznána.

Za devět minut se přes pět a půl tisíce fanoušků radovalo z vyrovnání. Ton od mantinelu předložil ideální nahrávku Ručinskému a jeho dělovka zapadla přesně k tyči - 1:1.

A v ochozech TESLA Areny bylo ještě veseleji. Souhru olomoucké dvojice Broš Kratěna zakončil druhý jmenovaný parádní ranou do protipohybu brankáře.

Ovšem Litvínovští zbraně nesložili. Jakub Černý se dostal k odražené střele Brandy a Duba neměl podruhé nárok na úspěšný zákrok.

Mrňovo sólo skončilo na hřbetu ruky strážce svatyně hostí a rozhodnout muselo poslední dějství.

Lépe do něj nastoupila Sparta. Kapitán Výborný se vřítil do útočného pásma, tentokrát jeho přihrávka měla oči a našla připravenou Brošovu hokejku. Hokejista, který v létě přišel do Sparty z finského Oulu, dostal dostatek času na dvě dorážky a to mu ke skórování pohodlně stačilo.

Poté se ovšem hráči v rudých dresech vytratili z ledu. Dokonale toho využil Vojtěch Kubinčák. Trojice soupeřů jen přihlížela jeho kličkám a následnému zakončení mezi betony. Demolice pokračovala. Podlešáka poslal sudí Polák ze hry a po ose Lukeš, Reichel, Kubát doputoval touš pod víko klece domácích.

Litvínov se poučil z chyb vlastních i soupeřových a vedení si pohlídal. Definitivní pojistku přidal do prázdné branky Reichel.


Sparta Praha - Litvínov 3:5 (0:0, 2:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 34. Ručinský (Ton, Langhammer), 37. Kratěna (Broš, D. Výborný), 41. Broš (D. Výborný) - 25. Branda (Šlégr, Reichel), 39. J. Černý (Branda), 54. Kubinčák (V. Hübl), 56. Kubát (Lukeš, Reichel), 60. Reichel (Kubinčák). Rozhodčí: Polák - Čech, Dřínovský. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:2. Diváci: 5618.

Sparta Praha: Duba - Vykoukal, Gulaši, L. Procházka, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Ručinský - Dragoun, Podlešák, Mrňa - Látal, Krätzer, Hromas
Litvínov: J. Hübl ml. - Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Punčochář, Walter, O. Poživil - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - J. Černý, Branda, Trávníček - Rindoš, Bahenský, Heinisch

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud