Pavel Hartman
11. října 2008 • 22:23

Češi v Polsku propadli!

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České fotbalové akcie na kvalifikační burze se strmě propadly. Zasloužil se o to mizerný výkon logicky doprovozený dvěma góly v Čechově bráně. Na cestě na mistrovství světa 2010 tak vznikla vážná komplikace.



Magie Slezského stadionu v Chorzówě opět zafungovala. Na den přesně po dvou letech tu polská družina slavila sladký triumf. Po Portugalcích skolila české mužstvo! To však domácím mohutně nahrálo na smeč darebnou hrou.


Ještě v nástupu do druhého dějství sice hlasatel v rozlehlé aréně oznamoval: „Vedeme 1:0 nad Českem, jedním z nejlepších týmů světa.“ Sotva to stihl doříct, jevilo se to jako notně přestřelený kompliment.

Rada: Nezvládli jsme to! - čtěte zde ›››

Za zkoprnělou obranu hostí si naběhl lehkonohý Blazscykowski a chytrým lobem přehodil bezmocného brankáře Čecha.

Trenér Petr Rada nechal okamžitě svléknout Sionka se Svěrkošem. Ten se krátce poté ocitl sám před polskou bránou, ovšem mířil vedle tyče. Před koncem předvedl lepší koncovku Fenin. Ale šlo jen o krátké vysvobození z celkové křeče.

Utkání jsme sledovali online ›››

Češi si přijeli k sousedům pro výhru, ovšem odjížděli bez bodu a s bolehlavem. Po bezbrankové remíze v Severním Irsku zaznamenali další citelnou ztrátu. A jsou pod tlakem: ve středu musejí v Teplicích se Slovinskem bezpodmínečně zvítězit. Totéž platí o listopadovém utkání v San Marinu.

V sobotu si zavařili už po necelé půlhodině. Štírek Lewandovski ve středu hřiště snadno přelstil dvojici protihráčů ve složení Kováč, Plašil. Záhy postrčil míč Brožkovi, bijci Poznaně, a ten prudkou přízemní střelou rozvášnil tribuny. Zaslouženě, neboť hostitelé měli na hřišti navrch.

Právě úvodní branka odhalila v plné nahotě potíže české záložní formace. Ta nakonec nastoupila se čtyřmi borci, ale vůbec to v ní neklapalo. Disharmonie vládla zejména mezi trojicí Šírl, Plašil, Kováč. Nejlépe kupodivu vypadal Pospěch, ač vyběhl na pro něj nezvyklé místo. Původní profesí je totiž bek.

Hlavně Kováč byl slabým článkem. Pří bránění měl téměř vždy špatné postavení. A situace před úvodním gólem to korunovala.

Drhlo to také v ofenzivě. S jejím obsazením trenér Rada překvapil nejvíc. Po bok Baroše vyslal sparťana Slepičku. Muže, který si v reprezentaci odbyl premiéru v utkání v Severním Irsku. Odehrál tam pouhých třináct minut, když ve finiši střídal právě Baroše. Navíc ani v derby se Slavií nezářil. Ba naopak. Přesto si to zkusil s Barošem poprvé na hrotu. A hned naostro v těžké bitvě.

Zkraje mohl být Slepička slavným. Po chybě polské obrany mu balon na penaltu zpětně přihrál Jankulovski, jenže letenský útočník pálil jen do nohou Boruce. Potom jako by odešel do anonymity. Pomalou defenzivní linii za něj „větral“ Baroš. Třeba po dlouhém výhozu brankáře Čecha pádil sám na bránu, leč propasírovat míč do sítě se mu nepovedlo.

Beenhakkerovu oku Barošova rychlostní převaha neunikla. Už před přestávkou z trávníku stáhl Wavrzyniaka a nahradil ho mnohem hbitějším Krzynówkem.

Čekalo se, že v kabině „zatřese“ sestavou, rozestavením i způsobem hry Rada. Zabralo by třeba napadání na útočné polovině. Nestalo se. Bohužel.

Horko bylo i českým fanoušků. Jejich sektor museli už v úvodním dějství obklíčit těžkooděnci. Byla to reakce na menší požár, který tam vypukl a také na atak domácích příznivců.

Polsko - Česká republika 2:1 (1:0)
Branky: 27. Brožek, 53. Blaszczykowski - 87. Fenin. Rozhodčí: Stark - Salver, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Dudka - Kováč. Diváci: 44.000.
Polsko: Boruc - Wasilewski, Dudka, Žewlakow, Wawrzyniak (43. Krzynówek) - Murawski (90.+1 Jodlowiec), M. Lewandowski - Blaszczykowski, Guerreiro, Smolarek - Brožek (69. R. Lewandowski). Trenér: Beenhakker.
Česká republika: Čech - Grygera (58. Sionko), Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Pospěch, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš (81. Fenin), Slepička (58. Svěrkoš). Trenér: Rada

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud