Karel Häring
8. října 2008 • 13:01

Co přispělo k Lavičkově konci?

TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být muž, který jako první v éře Daniela Křetínského neodejde před vypršením platného kontraktu. Místo toho Vítězslav Lavička končí v rekordně krátkém čase. Vydržel jen 124 dní.



Ačkoliv vina za sérii špatných výsledků rozhodně neleží jen na pětačtyřicetiletém trenérovi, Deník Sport se pokusil zmapovat chyby, které vedly k jeho konci.

1. ZTRATIL RESPEKT V KABINĚ

Co mohlo za tak rapidní pokles formy a především za ztrátu pohody? Podobné příznaky se často objevují u týmů, kde se naruší vazby mezi koučem a hráči. Není tajemstvím, že po porážce v Liberci (0:3) se Tomáš Řepka pustil před celou kabinou do kritiky trenéra. Reakce nadřízeného?

CO ŘEKL LAVIČKA PO NÁSTUPU
"Protože jsem se snažil oslovit lidi, kteří budou se mnou spolupracovat, ať to bude trenérský tým, nebo lidé v klubu, že k tomu mají lidské i profesní předpoklady. Vycházím ze zkušeností z minulých angažmá. Tahle filozofi e mě utvrdila, že tato cesta může být správná. Garanci samozřejmě nemohu dát, vycházím z toho, co jsem zažil."
Na otázku ve Zpovědi Sportu, proč by zrovna on měl uspět ve Spartě


"Já to slyšel taky, i od lidí, kteří jsou mi blízcí a přejí mi úspěch. Ptají se: ,jak to dokážeš sladit‘? Vím, že práce v Liberci nebo u jedenadvacítky je trochu odlišná než ve Spartě, ale věřím, že princip zůstává stejný. Možná jsem snílek, možná jsem naivní, ale chci to zkusit. Tak, aby stopa mentálního tréninku byla pozitivní i ve Spartě."
Na otázku, že se mezi fanoušky
mluví o tom, že se hráči mentálnímu tréninku vysmějí


"Zůstaň svůj."
Na otázku, jakou radu dostal od předchůdce Michala Bílka


Místo, aby dal nekompromisně najevo, kdo je pánem v kabině, neudělal nic. Tím musel ztratit v očích hráčů respekt. Nebyl to první případ, kdy ustoupil. Skupinová sezení při mentálním tréninku lídři kabiny odmítli už během letního soustředění.

A příliš demokratický byl i v dalších věcech. Když přišel v červnu do Sparty, v rozhovoru pro Sport odpověděl na otázku, zda dokáže být dostatečně tvrdý na hráče.

„Pokud si to situace bude vyžadovat, jsem přesvědčený že ano. Moje filozofie je spíše demokratická. V první fázi se snažím hráče spíše přesvědčovat. Pokud nebude tahle cesta úspěšná, dokážu použít i přísnější prostředky. Jsem narozený ve znamení býka. A rozzlobený býk to dokáže dát najevo." Jenže zůstal krotký.

2. SOUHLASIL, KDY NEMĚL
Chyby v přestupové politice Sparty, to je sáhodlouhý příběh. Kromě toho, že Lavička v létě dostal hráče, o které nestál (Had), naopak přišel o jiné, se kterými chtěl pracovat. A ty, které chtěl (středního obránce), mu nepřivedli.

Sparta si nechala vypracovat analýzu, podle níž Pavel Horváth neodváděl vše v těch nejdůležitější zápasech, proto se rozhodla oporu pustit do Plzně. Podle informací Sportu však o něj stál. Jenže to neprosadil, k odchodu ofenzivního záložníka nakonec připojil svůj souhlas.

Kauza stoper. Padala jména jako Hubník, Košťál, Šimůnek či Mazuch. Nepřišel ani jeden. Český vicemistr tak má do konce podzimu k dispozici jen dva čistokrevné stopery. „Lavička si nedokázal bouchnout do stolu a říct: pokud mi ho nepřivedete, pak nečekejte výsledky‘," říká zdroj Sportu.

ANALÝZA: SPARTA POTŘEBUJE RADIKÁLNÍ ŘEZ

Obrana, dlouhé týdny chlouba Sparty, pak selhala i proto, že neexistovala adekvátní náhrada za trápícího se Kučeru (přesunutí Voříška není dlouhodobé řešení).

3. ZAPOMNĚL NA MLADÉ
Když přicházel do Sparty, počítalo se s tím, že do základní jedenáctky zabuduje mladé hráče. Jaká byla realita? Talentovaný Kamil Vacek hrával střídavě, Ondřej Kúdela si zatím připsal jeden start, Martin Zeman dohromady 182 minut. A Jan Krob seděl jen dvakrát na lavičce. Odváděl by o tolik horší práci než Marián Had?

Místo postupného začleňování perspektivních mladíků se do týmu vrátili hráči, kteří byli ještě v létě na odchodu. Ukázkovým příkladem je Marek Kulič (i když v současné sparťanské bídě patřil k lepším). Tím Lavička částečně popřel svou filozofii. A rozzlobil šéfy.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud