Jiří Punčochář
8. října 2008 • 12:24

Kdo se postaví obhájci ve finále?

TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Charismatický Radoslav Rančík má vliv na basketbalovou Mattoni NBL, ačkoliv už se v ní letos neobjeví. Právě kvůli jeho odchodu bude hrát jinak Nymburk, který dřív táhnul, a stoupne troufalost konkurence, která cítí šanci.



Mattoni NBL začíná dnes a zase bude jejím hlavním tématem snaha sesadit Nymburk z trůnu. Titul pro něj se přesto očekává. Za ním to však bude vřít víc než dřív.

Nejméně pět nových cizinců na všech soupiskách, ve dvou klubech dva noví generální manažeři, vyprodané permanentky, posily na poslední chvíli. Tak vypadá v basketbalovém podhradí ruch před začátkem nové ligové sezony. Nejméně tři týmy – Prostějov, Nový Jičín a Pardubice – si brousí zuby na finále, kde by případně obra mohly ranit.

JAK SE BUDE HRÁT
Poprvé (kvůli vyřazení Brna) se bude nejvyšší soutěž hrát v lichém počtu 11 týmů, na losu ani systému Mattoni NBL se ale nic nemění. V každém kole bude mít jeden tým volno, do play off postoupí osm celků. O tom, zda bude někdo sestupovat, se rozhodne za rok, až bude jasné, zda od další sezony bude nebo nebude schopen naskočit do ligy výběr reprezentace U20.

SPORT TIPUJE:
1. Nymburk
2. Prostějov
3. Nový Jičín
4. Pardubice
5. Děčín


Špatná zpráva pro ně: Nymburk ani letos o svoji mistrovskou éru nepřijde. I když už v jeho sestavě nebude vyčnívat Radoslav Rančík, symbol Mattoni NBL posledních dvou sezon, který odešel do italského Trevisa. Přišli Gray a Jagodnik, zůstali Lee a Schilb, sestavu dál zdobí domácí reprezentanti. Šestý titul v řadě je na dohled už teď.

Dobrá zpráva pro ostatní: liga bude vyrovnanější než dřív. Snaha dostat se do finále motivovala v létě konkurenci k velkému zbrojení. Prostějov a Pardubice mají rovnou i nové manažery. Soupeření pronásledovatelů může být druhým vrcholem ligy.

„Špička bude letos daleko vyrovnanější. Hodně týmů šlo nahoru, víc z nich má šanci dostat se do finále. Bude to zajímavý rok,“ míní Zbyněk Choleva, trenér Nového Jičína.

Právě jeho klub je dobrým příkladem toho, jak to česká špička myslí s útokem na nymburskou základnu. Když se Novému Jičínu krátce před startem ligy zranil Američan Smith, okamžitě místo něj přišel krajan Postell. Ten byl v minulosti na soupisce Utah Jazz. Navíc Nový Jičín hlásí vyprodané všechny sezonní lístky.

Raketa Satoranský stoupá vzhůru čtěte zde ›››

A možná ani Nymburk už nebude bez Rančíka a s novou sestavou tak suverénní jako vloni. „Těžko očekávat, že základní část odehrajeme se dvěma porážkami. Nějaký čas navíc potrvá, než si všechno sedne,“ tuší i Petr Benda, reprezentační pivotman.

To je pro fanoušky dalším lákadlem.

O tom, jaká nová liga bude, leccos napoví hned dnešní zahajovací souboj v Pardubicích, kam přijede Děčín. Opakování jarního napjatého čtvrtfinále přitahuje, navíc když z Děčína přešel na druhou stranu generální manažer Stara. „I my chceme medaili,“ zní z Děčína, který však po odchodu skvělého rozehrávače Sanderse právě do Pardubic není tak výrazný jako dřív. Přesto právě tohle bude jedna z těch větších bitev.

„Špičku bych ale nezužoval jen na nás. Kolín a Liberec mají taky peníze a Američany, není tam vyloženě slabý soupeř,“ tvrdí Choleva. V dresu nováčka z Opavy se vrací veterán Czudek, další legenda na rozehrávce Beneš hraje v Poděbradech. Jinde zase rostou mladé hvězdy jako 16letý Satoranský v USK Praha.

A jaký bude Nymburk bez Rančíka? Na jeho místo získal Jagodnika, zkušeného střelce, ale ten sám tvrdí, že Rančíka nahradit nepřišel. „Hodláme víc využít šířky našeho kádru, víc střídat, hrát dynamičtěji, s větším tlakem po celém hřišti,“ plánuje kouč Muli Katzurin.
NOVÉ HVĚZDY NBL
JUSTIN GRAY (Nymburk) Pozice: rozehrávač Věk: 24 Výška: 188 cm
Před dvěma lety hrál v letní lize za Toronto Raptors, vloni za New Orleans Hornets. Do Nymburka přichází z belgického Monsu, kde nastřílel v průměru 15 bodů na zápas.

GORAN JAGODNIK (Nymburk) Pozice: křídlo Věk: 34 Výška: 202 cm
Bývalý slovinský reprezentant by měl dávat klíčové body a přinést mistrovi zkušenosti v evropských zápasech. Prosadil se v polských Sopotech, za Vršac si zahrál ULEB Cup.

SHAUN PRUITT (Prostějov) Pozice: pivot Věk: 22 Výška: 208 cm
Má navázat na tradici hromotluků v prostějovském dresu, svýma dlouhýma rukama dokáže sbírat množství doskoků. Nejčastěji hraje přímo pod košem.

MANNY UBILLIA (Nový Jičín) Pozice: rozehrávač Věk: 22 Výška: 189 cm
Zatrénoval si s týmem NBA New Jersey Nets, kde se ucházel o místo druhého rozehrávače, umí dobře střílet.

LAVELL PAYNE (Pardubice) Pozice: křídlo Věk: 23 Výška: 204 cm
Na univerzitě byl MVP svého týmu Central Florida, vloni hrál v Bulharsku. Atleticky výborně připravený hráč, jehož předností je výskok a blokování střel.

Články odjinud


Články odjinud