7. října 2008 • 18:59

Lavička končí, nahradí ho Chovanec

Autor: ČTK, Sport, jos
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Vedení fotbalistů Sparty Praha den po porážce 1:4 v derby se Slavií přijalo rezignaci trenéra Vítězslava Lavičku, kterého ve funkci nahradil sportovní ředitel klubu Jozef Chovanec.



„Pana Lavičku jsme požádali o identifikaci konkrétních příčin našich současných potíží a jasný návrh postupu, jak jim budeme dále čelit. Bohužel se takový scénář nepodařilo nalézt a nabídku jeho rezignace jsme proto přijali,“ řekl po skončení úterního jednání předseda představenstva ACS Daniel Křetínský.

Vítězslav Lavička nabídl vedení rezignaci čtěte zde ›››

Do hry tak vstoupil známý scénář, kdy Sparta sáhne do starých osvědčených zdrojů a povolá Jozefa Chovance na lavičku.

Někdejší reprezentační kouč však nebude na rozdíl od dvouzápasové výpomoci v závěru jara ve funkci dočasně, ale stal se plnohodnotným nástupcem dosavadního trenéra.

S trenérem Lavičkou odcházejí ze Sparty i asistenti Michal Zach a Dragan Vujovič. Jozef Chovanec oznámí složení svého realizačního týmu v nejbližších dnech.

Trenéři se mění, Křetínský zůstává

Po éře Vlastimila Košťála přišel čas Daniela Křetínského, který ihned po získání Sparty do svých mladých rukou přišel s líbivým prohlášením : „Vysoce oceňujeme sportovní kvality stávajícího týmu i historické tradice Sparty. Přestože koupi Sparty vnímáme jako klasickou investici, která by v dlouhodobém horizontu měla splňovat požadavky návratnosti, jsme si plně vědomi odpovědnosti vůči fanouškům Sparty i české sportovní veřejnosti," komentoval koupi českého velkoklubu Křetínský.

V té době byl ve funkci hlavního trenéra František Straka, který ve funkci vystřídal málo úspěšného Jiřího Kotrbu. Straka dokázal hráče motivovat a dle svých slov si padl do oka i s Křetínským. Přesto došlo k další změně.

Koncem roku 2005 dorazil na Letnou rozporuplný Jaroslav Hřebík a s ním i progresivní model přípravy, který mnoha hvězdám podle zákulisních informací příliš nevoněl. A tak se jednoho dne pakoval i Hřebík a od října 2005 se ve funkci hlavního trenéra zjevil zádumčivý Stanislav Griga.

Brzy se ukázalo, že se svou mírnou povahou není Griga rozhodně tím mužem, který může kočírovat letenské hráče. Vedení tedy ukázalo na Michala Bílka, kterého měl v roli asistenta doplňovat Horst Siegl.

Bílkův trenérský vaz zlomil konec loňské sezony a zejména nepovedený výstup Tomáše Řepky, kvůli jehož brněnskému extempore přišla Sparta o titul.

Vedení týmu přijal na poslední zápasy sezony Jozef Chovanec, který ale ihned prohlásil, že se do sparťanského trenérského křesla na trvalo nehrne (v té době už možná pokukoval po židli reprezentačního kouče).

A tak Sparta hledala opět nového trenéra a do nové sezony nakonec vykročila s přemýšlivým Vítězslavem Lavičkou, který se ale možná bude také brzy pakovat.

Na Spartě se tedy (počítáme-li Chovance) vystřídalo v trenérském křesle šest lidí během čtyř let. Křetínský je mění jak kravaty a výtky, že fotbalu moc nerozumí, ho nechávají chladným.

Fanoušci a fotbaloví odborníci jsou ale opačného názoru. „Politika klubu je špatná. Vedení Sparty je velká chyba. Tápe a vůbec tomu nerozumí,“ uvedl například fotbalový internacionál Ladislav Vízek.

A názor fanoušků? „Od vstupu společnosti J&T do Sparty to jde s tímto klubem z kopce. Špatný scouting, zlá práce s odchovanci a neustálá výměna trenérů vede k destabilizaci týmu a nekoncepční práci s hráči, což má za následek špatné výsledky a nekvalitní hru,“ uvedl na serveru spartaforever.cz člověk vystupující pod přezdívkou Táborák.

A co si o Spartě myslí sám velký boss Křetínský? Ocitujme několik jeho výroků a udělejme si obrázek sami.

„Překvapila mě míra mého osobního zanícení do fotbalu. Spartě jsem vždycky fandil, ale teď jsem tomu doslova propadl,“ prohlásil Křetínský v rozhovoru pro MF Dnes a pak se ještě pochlubil: „Ačkoliv nosím brýle, tak na vzdálenost sto padesáti metrů rozeznám každého našeho fotbalistu podle jeho pohybu.“

A kolik času pan Křetínský Spartě věnuje? "Padesát procent je energetika, čtyřicet ostatní a deset procent mi zabere Sparta,“ šokoval redaktory MF Dnes Křetínský.

Zdá se, že problém Sparty je odhalen, jediný, kdo ho nevidí, je Daniel Křetínský. Nejspíš se nekouká do zrcadla…

Kdo je Daniel Křetínský?
Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Už při škole pracoval v advokátní kanceláři, specializoval se na obchodní právo a právo cenných papírů; od roku 1999 je v J&T. Záliby? Hlavně fotbal…

Trenéři ve Spartě za Křetínského éry:
2008 - 2009 Vítězslav Lavička (od 4. 6. 2008)
2007 - 2008 Michal Bílek (do 11. 5. 2008), Jozef Chovanec (od 11. 5. 2008 do 17. 5. 2008)
2006 - 2007 Stanislav Griga (do 31. 8. 2006), Michal Bílek (od 1. 9. 2006)
2005 - 2006 Stanislav Griga (od 10. 10. 2005), Jaroslav Hřebík (do 3. 10. 2005)
2004 - 2005 František Straka (od 29. 3. 2004), 26. 12. 2005 Straku vystřídal Jaroslav Hřebík

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud