6. října 2008 • 17:30

Bitka fans pražských S!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Do Prahy se po několika dnech vrátilo fotbalové násilí. Na Čechově náměstí ve Vršovicích se dnes odpoledne mezi sebou v den vzájemného zápasu obou klubů popralo zhruba 150 fanoušků Sparty a Slavie, 20 z nich policie zadržela.



Přinejmenším jeden člověk byl při potyčkách zraněn. Po ukončení střetnutí, v němž Slavia porazila Spartu 4:1, už střety mezi oběma tábory nenastaly. Minulý čtvrtek policisté čelili na Staroměstském náměstí násilnostem radikálních příznivců chorvatského klubu Dinamo Záhřeb, který hrál se Spartou zápas Poháru UEFA.

Rvačka mezi příznivci pražských klubů se podle policejní mluvčí Ivy Knolové dnes strhla nedaleko slávistického stadionu v Edenu jen několik minut před začátkem prvoligového derby na sparťanské Letné, kam asi 700 příznivců Slavie přišlo společně v průvodu. Pochod, který doprovázely desítky policejních těžkooděnců, se obešel bez větších incidentů.

Čtěte víc: Fanoušci Sparty žádali hlavu Křetínského ›››

Během pochodu vypustili fanoušci dýmovnici. Policie ČTK sdělila, že použití pyrotechniky by mohlo být přestupkem. U letenského stadionu pak na sebe slávisté a sparťané házeli plechovky s pivem nebo rajčata. K vážnějšímu střetu nedošlo, policie oba tábory oddělila.

Na Čechově náměstí slovní přestřelka mezi představiteli tvrdého jádra fanoušků obou klubů přerostla ve fyzické napadání. Zadrženým hrozí obvinění z výtržnictví.

Po zápasu policisté nejprve nechali odejít většinu fanoušků Sparty. Těžkooděnci pak čekali na několik stovek příznivců Slavie, které doprovodili na stanici metra Hradčanská. Rozjaření fanoušci vítězného mužstva přitom pokřikovali na kolemjdoucí hloučky sparťanů. Vzájemnou výměnu názorů doprovodilo podle zpravodaje ČTK pouze několik hozených plechovek od piva.

Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová ČTK řekla, že lékaři v pražské nemocnici Na Bulovce ošetřili muže, který nedaleko sparťanského stadionu utrpěl úraz obličeje.

Při potyčce policie s příznivci Dinama Záhřeb bylo minulý týden zraněno devět fanoušků, zranění utrpěli i zasahující policisté. Jeden z Chorvatů byl obviněn z útoku na veřejného činitele a z výtržnictví, protože zasáhl policistu dlažební kostkou.

Minulé derby, které se konalo letos v březnu na stadionu Evžena Rošického na Strahově, provázela řada diváckých výtržností přímo v hledišti. Záchranná služba ošetřila celkem 16 lidí. Ze stadionu převezli záchranáři 13 zraněných, další tři ošetřili na místě.

Zraněni byli při zásahu také čtyři policisté ze speciální pořádkové jednotky. V souvislosti s březnovým derby policisté zadrželi celkem 26 lidí. Fotbalové kluby poté začaly diskutovat o zvýšení bezpečnosti na stadionech.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud