2. října 2008 • 22:10

Spartě zlomily vaz tři inkasované góly

Autor: Robert Neumann
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparťané se v koncovce zlepšili. Vstřelili tři góly. Jenže stejný počet branek inkasovali a v Poháru UEFA skončili. Dál postupuje Dinamo Záhřeb.



Zápas roku Letenští nezvládli, po porážce ve včerejší odvetě se Záhřebem opustili letos definitivně evropskou scénu. Po vyřazení v předkole Ligy mistrů tak nesplnili ani „záložní“ cíl - postoupit do skupiny Poháru UEFA.

Utkání jsme sledovali on-line >>>

Bezbranková remíza ze Záhřebu se zdála solidní výchozí pozicí, sparťané ji ale nedokázali přetavit ve vytoužený postup. Sice bleskově dvěma góly odpověděli na vedoucí branku Dinama, jenže hosté skóre otočili, především zásluhou vynikajícího Mandzukiče. Před koncem sice vyrovnal svým druhým gólem v zápase Kladrubský, postupový čtvrtý úspěch ale Pražané nestihli.

Kouč Lavička překvapivě nechal v sestavě stopera Štěpána Kučeru, jenž byl při třígólové porážce v Liberci u všech branek. Na levý okraj obrany se vrátil Marián Had, Kladrubský vytvořil s Huškem dvojitý defenzivní štít.

Čtěte víc: Kladrubský: Měli jsme víc střílet

Zatímco v Záhřebu hráli Pražané „zanďoura“, v odvetě se tlačili do útoku. V 9. minutě Slepička hlavou přiťukl Kuličovi, brankář Butina mu ale skočil pod nohy a míč lapil. Souboj s Kuličem ale odnesl zraněním, klíčová opora Dinama tak musela už v 11. minutě opustit hřiště.

Kulič zranil brankáře Dinama, který musel střídat.
Kulič zranil brankáře Dinama, který musel střídat.


Mezi tyče šel nezkušený mladík Kelava. Ve 14. minutě přišlo první varování Dinama, děravé obraně Sparty řadně zavařil výtečný Mandzukič. Obral o míč Řepku, následné dva střelecké pokusy Dinama Letenští zblokovali. Za chvíli ale už hosté udeřili naplno. V 16. minutě Mikič přesprintoval Hada, odcentroval na Mandzukiče, jeho střelu zblokoval Řepka, odražený míč pak poslal nádherným halfvolejem do sítě Morales.

Letenští se v tuto chvíli ocitli v těžké situaci, k postupu museli vstřelit minimálně dvě branky. Oklepali se však rychle, přesně za tři minuty – Kisel posunul Kuličovi, který prostřelil náhradníka Kelavu mezi nohama. Kulič tím protrhl střeleckou mizérii Sparty, trvající dlouhých 386 minut.

Na Letenské měl dlouho nepoznaný pocit ze vstřelené branky blahodárný vliv, hned za pět minut se z pětadvaceti metrů opřel do míče Kladrubský, jehož padáček se otřel o břevno a dopadl za bezmocného Kelavu. Sparta byla dál při chuti, vzápětí mohla gólový účet rozšířit.

Voříšek unikl po pravé straně, předložil pod sebe Slepičkovi, ten ale přihrávku o něco přeběhl a vystřelil nepřesně. Za pár minut se ale postupové váhy převalily opět na stranu Chorvatů. Mandzukič si posunul míč evidentně rukou, sparťané přestali hrát, chorvatský útočník si tak v klidu narazil si s Mikičem a vnikl do vápna.

Kozáčik jeho pokus vyrazil před volného Lovrena, který se už z metru do prázdné branky nemohl mýlit – 2:2. Mandzukič byl k nezastavení, po individuální akci postupoval sám na Kozáčika, ten ale výtečným zákrokem ochránil domácí od další pohromy.

Stejně bravurná Zíko vytáhl domácí gólman krátce po přestávce, kdy zneškodnil stoprocentní šanci Moralesovi, čímž udržel Spartu ve hře o postup. Bohužel si ale za pár okamžiků vybral slabší chvilku, kdy nepříliš prudkou ránu Mandzukiče neudržel v rukavicích, dotírající Badelj třetím gólem definitivně rozhodl o tom, že sparťané letos v pohárech skončili.

Šance ještě domácím svitla po proměněné penaltě Kladrubského v 82. minutě, kterou portugalský sudí nařídil za ruku Vrdoljaka. Kladrubský měl pak na noze v samém závěru postup, jenže po rohu střílel zblízka nad.

Sparta Praha - Dinamo Záhřeb 3:3, první utkání 0:0, postupuje Dinamo
Branky: 23. a 82. z pen. Kladrubský, 19. Kulič - 16. Morales, 30. Lovren, 64. Badelj.
Rozhodčí: Gomes - Ferreira, Braga (všichni Port.).
ŽK: Had, Řepka, Voříšek - Vrdoljak, Ibaňez.
Diváci: 11.934.

Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Had (67. Došek) - Hušek - Kisel, Kladrubský, Matušovič - Kulič (80. Pečnik) - Slepička.
Dinamo Záhřeb: Butina (12. Kelava) - Mikič, Drpič, Biščan, Ibaňez - Morales (84. Hrgovič), Vrdoljak, Lovren, Sammir (58. Badelj) - De Santos, Mandžukič.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud