2. října 2008 • 18:30

Fanoušci Dinama řádili v centru Prahy

Autor: ČTK, Sport
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V centru Prahy se v noci na čtvrtek střetlo asi 150 příznivců Dinama Záhřeb s městskými strážníky a s policií. A incident pokračoval také odpoledne.



Příznivci Dinama v noci údajně házeli po lidech dlažební kostky. Řádění fanoušků na Václavském náměstí se však podařilo brzy zklidnit a jejich pochod hlavním městem poté pokračoval pokojně.

Strážníci a policisté dav pomocí služebních vozidel obklíčili, na jedno auto zaútočila skupina fanoušků kostkami, tyčemi, lahvemi a pyrotechnikou. Při zásahu byl zraněn jeden policista, nikdo z fanoušků však nebyl zadržen.

Během dnešního dne se policisté podle Knolové zaměřili především na hlučné a opilé příznivce chorvatského klubu v ulicích. Zásahu se kolem jedné hodiny v noci účastnilo 26 strážníků a 45 policistů. Pomocí služebních vozidel dav obklíčili.

Zraněný civilista v metropoli PrahyFoto David Malík

"Když se s davem zakročující strážníci setkali uprostřed Václavského náměstí, bylo jedno ze služebních vozidel atakováno dlažebními kostkami, tyčemi, lahvemi a pyrotechnikou," uvedla Bredlerová.

Jeden policista přitom podle Brožové utrpěl zranění, jehož rozsah zatím není znám. Zřejmě ale nebyl hospitalizován. "Podle našich záznamů jsme tam nezasahovali," uvedla mluvčí pražské záchranky Iveta Česalová.

Po obklíčení fanoušků policisté zkontrolovali jejich doklady a postupně je propouštěli. Strážníci pak podle Bredlerové až do rána monitorovali jejich pohyb po metropoli. "Připravovaná bezpečnostní opatření se neliší od jiných opatření u vytypovaných fotbalových utkání," řekla Knolová.

Jenomže odpoledne se fanoušci Dinama Záhřeb na Staroměstském náměstí opět porvali s policií. Vzduchem létaly lahve. Podle očitých svědků byli tři až čtyři fanoušci zraněni.

"Fanoušci napadli policisty, kteří je měli doprovázet na stadion na Letné," uvedla Knolová. Skupina příznivců podle ní po polici také házela lahvemi. Na náměstí je několik zraněných, na místo přijely sanitky, uvedla mluvčí. Mezi zraněnými jsou i policisté. Počet zadržených fanoušků zatím není podle Knolové znám.

Podle svědků policie uzavřela páskami prostor u radnice, kde skupinu chorvatských fanoušků zadržuje. V okolí stojí také policejní antony.

Příznivci Dinama přijeli do metropole na večerní odvetný zápas 1. kola Poháru UEFA se Spartou. Na náměstí se sešli, aby společně vyrazili na utkání, který na Letné začne ve 20:15.

Podle původních předpokladů má na zápas dorazit zhruba 1000 fanoušků Dinama. V ulicích i na stadionu budou kvůli radikálním chorvatských příznivcům kriminalisté.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud