1. října 2008 • 21:40

Victoria Cup získali Rangers

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté New York Rangers v souboji o premiérový Victoria Cup v Bernu po obratu z nepříznivého stavu 0:3 zdolali Magnitogorsk 4:3. Zápas rozhodl dvacet sekund před koncem úspěšným sólem Ryan Callahan.



Dvěma góly se podílel na finiši slavného klubu z Manhattanu Chris Drury. Ze zisku trofeje se radovali také Češi Michal Rozsíval a Petr Průcha. V dresu Metallurgu museli strávit krutou porážku Jan Marek, Tomáš Rolinek, Jaroslav Kudrna a Karel Pilař.

Rangers po úterním vysokém vítězství nad Bernem 8:1 v generálce na víkendový pražský start NHL proti Tampě Bay také uspěli. Jezdci, kteří brali celé vystoupení v Bernu spíše jako přípravu na nový ročník, na pátý pokus poprvé v historii uspěli v duelu proti týmu z Ruska.

Průcha: Rusové to brali prestižněji>>>


Zápasem vyvrcholily oslavy stého výročí mezinárodní hokejové federace, oba kluby za start ve Victoria Cupu získaly po 500.000 švýcarských franků (asi 7,8 milionu korun).

Metallurgu, který se v domácí KHL trápí a propadl se až do druhé poloviny tabulky, vyšel vstup do utkání. Po 88 sekundách se radoval z vedení, když střelou přes obránce Girardiho zamířil přesně nad Lundqvistovu lapačku Platonov. Rangers pak přečkali oslabení a v sedmé minutě mohli naopak při přesilovce vyrovnat Gomez a Drury.

V další početní výhodě ruského týmu nevyužil možnost Rolinek, na druhé straně pak v 15. minutě kryl Mezin lapačkou Korpikoskiho střelu. Ale při Marově vyloučení zvýšil vítěz lednového poháru evropských mistrů Super Six. Malenkychova střela od modré čáry propadla Lundqvistovi nad betonem pod pravou rukou, přestože ránu dobře viděl.

Na úvod druhého dějství ztroskotal Drury v přesilovce na Mezinovi. Potom měla opět práci švédská hvězda v brance Rangers. Kudrnův pokus ukryl Lundqvist v lapačce, neuspěli ani Platonov a nadvakrát Fjodorov.

Mezina zase nepřekonal Dubinsky. Při Průchově vyloučení v polovině duelu jásal opět zástupce KHL. Platonovovu šanci ještě Lundqvist zmařil, jenže na Zavaruchinovu teč Aťjušovovy střely už nestačil.

Rozdíl mohli ještě zvýraznit Gusmanov a Jermolajev. Místo toho Rangers před koncem druhé třetiny vykřesali naději. Rychle po sobě jdoucí fauly Kajgorodova a Zavaruchina potrestal už za devět sekund po Žerděvově přihrávce zblízka Drury. Ještě předtím po Zavaruchinově hákování neplatil Näslundův gól dosažený po odpískání.

V závěrečné části Rangers nabrali obrátky. Tlaku při Aťjušovově trestu ještě Metallurg odolal, ale v 46. minutě propálil po Rozsívalově přihrávce z pravého křídla běloruského gólmana Metallurgu Fritsche.

Americký klub stupňoval tlak a soupeř se dostal jen ojediněle do protiútoku. Necelý deset minut před koncem bylo vyrovnáno, když se při další početní výhodě prosadil před brankovištěm opět Drury.

Odpovědět mohl v 52. minutě v oslabení Platonov, ale přestřelil. Potom se po závaru před brankou Metallurgu strhla na chvíli potyčka, v které se dostali do klinče také krajané Pilař s Průchou.

Vrátit vedení Magnitogorsku ještě zkusil Fjodorov, ale když už se zdálo, že rozuzlení přinese až nastavení, udeřil Callahan. Dostal se do sóla a Mezin porážce v dobře rozehraném zápasu nezabránil.

New York Rangers - Metallurg Magnitogorsk 4:3 (0:2, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 40. Drury (Žerděv), 46. Fritsche (Rozsíval), 51. Drury (Gomez, Näslund), 60. Callahan - 2. Platonov (Čistov), 19. Malenkych, 31. Zavaruchin (Aťjušov, Marek). Rozhodčí: O´Halloran (Kan.), Rönn - Fonselius (oba Fin.), Cameron (Kan.). Vyloučení: 7:10. Využití: 2:2. Diváci: 13.794.

Sestavy:

New York Rangers: Lundqvist - Rozsíval, Redden, Girardi, Kalinin, Mara, Staal - Drury, Gomez, Näslund - Žerděv, Dubinsky, Dawes - Callahan, Korpikoski, Průcha - Fritsche, Betts, Rissmiller. Trenér Tom Renney.

Magnitogorsk: Mezin - Aťjušov, Varlamov, Selujanov, Malenkych, Pilař, Birjukov, Ibragimov, Bulin - Simakov, Kajgorodov, Marek - Čistov, Zavaruchin, Platonov - Rolinek, Chlystov, Fjorodov - Kudrna, Gusmanov, Jermolajev. Trenér Valerij Bělousov.



Články odjinud


Články odjinud