26. září 2008 • 15:30

Hokejisté Tampy Bay dorazili do Prahy

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Hokejisté klubu zámořské NHL Tampa Bay přistáli krátce před půl třetí odpoledne na starém ruzyňském letišti. Ve výpravě Lightning nechyběla trojice českých zástupců Prospal, Vrbata a Kočí.



Dále také největší hvězdy jako například kapitán Vincent Lecavalier, Martin St. Louis či jednička posledního vstupního draftu Steven Stamkos.

"Po náročné cestě jsme sice unaveni, ale když před odletem vyhrajete, tak se cestuje docela dobře. Navíc do oficiálních zápasů máme ještě více než týden času, takže si stihneme dostatečně odpočinout a připravit se na start NHL," řekl novinářům Prospal.

Příjezd hokejistů Tampy Bay k hotelu v centru Prahy.
Příjezd hokejistů Tampy Bay k hotelu v centru Prahy.


Zkušený český útočník a jedno z ofenzivních es mužstva i na letišti potvrdil, že řadě spoluhráčů popisoval, co je v Praze čeká. "Mnozí nevědí, co od města očekávat. I když někteří zde startovali na mistrovství světa v roce 2004," uvedl třiatřicetiletý Prospal, který se na nadcházející zápasy hodně těší.

"O tom, že si zahraju NHL v Praze, se mi ani nesnilo. Je to pro mě o to zajímavější, že ještě před několika týdny jsem nevěděl, jestli vůbec v Tampě bude hrát," poukázal na fakt, že v létě se s vedením Lightning dohodl jako volný hráč na podmínkách nové smlouvy. "Taková šance se naskytne jednou za život," dodal Prospal.

Podobně jako dvojnásobný světový šampion se o nadcházejících dnech se spoluhráči bavil i Vrbata. "Všichni se vyptávají, co je v Čechách čeká. Zajímaly je hotely i zimáky, na kterých budeme hrát. Od nás i vedení týmu všechny základní informace mají," řekl Vrbata.

Ihned po příletu letadlem v klubových barvách se hokejisté floridského klubu přesunuli do hotelu, odkud posléze zamířili do Letňan k prvnímu tréninku.

V sobotu a v neděli si již hráči vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 vyzkoušejí led O2 Areny, kde zahájí 4. a 5. října dvojzápasem proti newyorským Rangers nový ročník NHL.

Ještě předtím však Lightning čeká cesta do Německa a na Slovensko. V neděli hraje Tampa v Berlíně přípravný duel s tamními Eisbären a v úterý v Bratislavě proti Slovanu, po němž bude hned následovat návrat do české metropole.

Ve středu 1. října má tým na programu trénink a návštěvu Jedličkova ústavu, na čtvrtek připadá otevřený trénink pro veřejnost a večer přijetí u premiéra Mirka Topolánka. Den poté je opět trénink.

Těsně před cestou na starý kontinent stihly Blesky vyhrát třetí ze čtyř dosavadních přípravných zápasů, když dobyly Madison Square Garden a podruhé během tří dnů porazily právě Rangers, tentokrát 4:2.

Ani v tomto klání se v sestavě neobjevil Lecavalier, jenž se během léta smluvně zavázal klubu až do roku 2020. Kapitán týmu absolvoval po sezoně operaci pravého ramena a první čtyři přípravná utkání podle plánu vynechal.

Bitkou s Coltonem Orrem již v polovině 11. minuty na sebe naopak znovu upozornil sedmadvacetiletý český bitkař Kočí. V jeho rodišti Praze by tak při ostrém startu 91. sezony prestižní soutěže mohlo dojít k odvetě.

Tým kanadsko-americké NHL přicestoval do samostatné České republiky vůbec poprvé. V bývalém Československu se však těsně před revolucí v roce 1989 představili ve dvou zářijových utkáních v pražské Sportovní hale (nynější Tesla Areně) hokejisté Calgary Flames.

Dres tehdejšího držitele Stanley Cupu hájil i český útočník Jiří Hrdina. Plameny před 19 lety podlehly v obou exhibičních duelech domácí reprezentaci 2:4 a 1:4.

PRVNÍ TRÉNINK TAMPY BAY v Letňanech

Na plochu letňanské Ice Areny se dostali s dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu, ale kouč Barry Melrose s asistenty Rickem Tocchetem a Wesem Walzem proháněl své svěřence nejdéle, jak to jen bylo možné - přibližně tři čtvrtě hodiny.

Blesky měly za sebou náročný den, neboť sotva dohrály čtvrteční přípravný duel na ledě newyorských Rangers, zamířily na nedaleké letiště Newark k odletu směr Praha. Na Ruzyni dosedlo letadlo s floridským klubem na palubě před půl třetí odpoledne. Následoval přesun do hotelu Marriott, kde se však tým zdržel jen zhruba deset minut, poté absolvoval přejezd do O2 Areny; tam se hráči převlékli do výstroje a hned pokračovali do Letňan.

"Moc jsme toho nestihli. Rychle z letadla, pak do hotelu a na zimák. Přijeli jsme s dvouhodinovým zpožděním, všechno to bylo hodně narychlo," řekl novinářům český útočník Václav Prospal. Do Prahy se však hodně těšil. "Strašně moc. My kluci z Čech jsme se o tom pořád bavili. A kluci kanadský vlastně taky, ptali se, jak to tady může vypadat," dodal Prospal.

A jakým otázkám zámořských spoluhráčů musel čelit nejčastěji? "Jsou to mladí kluci, takže nejvíc se ptali na to, kam se můžou jít pobavit, až bude volný večer," pousmál se Prospal. "Jenže program je nabitý, takže moc času nebude. Spíš tak zajít na dobrou večeři nebo se projít za historií," dodal.

Na kluzišti malého letňanského stadionku se mezi 28 hokejisty proháněla i největší hvězda týmu Vincent Lecavalier. Že je vlastníkem haly bývalý skvělý zadák František Kučera, ho však překvapilo. "Vážně? To jsem nevěděl," přiznal kapitán Lightning.

Možnost jít si alespoň takto zatrénovat a protáhnout se však stejně jako spoluhráči uvítal. "Je pravda, že kvůli dlouhé cestě a předchozímu zápasu jsme všichni unavení. Ale někdy je lepší jít se takhle vybruslit, únavu ze sebe rychleji setřesete," vysvětlil Lecavalier krátce předtím, než byli hráči nahnáni zpět do autobusu a zamířili zpět do hotelu.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud