19. září 2008 • 20:15

Plzeň rozdrtila Budějovice

Autor: Tomáš Zetek
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Dlouho to vypadalo, že to nebude tak spanilá jízda jako v předchozích utkáních. Nakonec však opět zvrtli duel ve vlastní exhibici. Plzeňští pokračují v rozesmáté formě a dál bortí jednoho soupeře za druhým.



Budějovické ve svém chrámu potupili devíti „kousky“. Třetí třetinu vyhráli 5:0!

Vše odstartoval ve 44. minutě při hře čtyři na čtyři Důras. V tu chvíli ale ještě za stavu 5:4 nic nenasvědčovalo tomu, že by se hosté neměli dál ucházet o bodový zisk.

Hlasy trenérů
Milan Razým (Plzeň):
"Viděli jsme utkání tří rozdílných třetin, v první jsme byli jasně lepší, ve druhé třetině nás soupeř zatlačil do hluboké defenzivy a když se dostal do vedení na 3:2, mohl přidat i další branku a zápas by dopadl jinak. Před třetí třetinou jsme měli trochu strach, na hráčích už byla znát únava. Po dvou rychlých gólech jsme ale ovládli led a přidali i další tři a třetinu vyhráli výborným skóre 5:0. Jsme rádi, že se dnes k první lajně přidala gólově i ta druhá."

Ernest Bokroš (České Budějovice):
"Kdybych mohl hodnotit jen dvě třetiny, bylo by to lepší. Třetí třetina nám ale vůbec nevyšla. Radši bych se k tomu ani nevyjadřoval. Slova k hráčům nepadají na úrodnou půdu. Dvě třetiny jsme hráli dobře stejně jako v minulých zápasech, ale nedokážeme to dotáhnout do konce. Celkově je to špatná vizitka naší práce. Už je z toho veliký problém. Je to pro nás veliké zklamání. Kováře jsme nevystřídali, přestože dostal tolik gólů, protože měl Turek teplotu. A tak si to Kovář vypil až do dna."


Pak to ale přišlo. Ani ne minutu po rozdílovém gólu se na modré opřel do puku v končící dvojnásobné výhodě Benák. Zlomil sice při střele hůl, ale přesto puk zasvištěl do českobudějovické branky.

V té dostal včera před Turkem přednost Jakub Kovář. „Eda Turek měl teplotu, takže nemohl nastoupit. Byl na střídačce, kdyby se náhodou něco stalo Kovářovi, ale střídat jsme nechtěli,“ vysvětlil kouč Jihočechů Bokroš.

Pro Kováře to byla krutá extraligová premiéra. „Vypil si to až do dna,“ zhořka polkl českobudějovický kouč.

Na Benákův úspěch totiž záhy navázal při přečíslení střelou mezi betony Čakajík. Pak se ještě trefil Vlasák a v poslední minutě podruhé v utkání Fabuš. Hodně krutý osud pro Jihočechy. V prvních dvou třetinách byli totiž rozevláté Plzni více než vyrovnaným soupeřem.

„Byl to jednoznačně nejtěžší soupeř, s kterým jsme se doma potkali,“ potvrdil Michal Důras, domácí útočník. Jeho parťák Tomáš Pácal byl stejného názoru: „Dobře se na nás připravili a bylo to znát. V prvních dvou třetinách hráli opravdu dobře,“ dodal spolehlivý bek.

Mountfield si dával záležet na defenzívě a spoléhal na rychlé přechody do útoku. Když se hosté dostali do útočného pásma, tlačili se do branky. Tuhle taktiku se čtyřicet minut dařilo realizovat. Po druhé siréně nebylo plzeňským fanouškům úplně dozpěvu.

Jenže galapředstavení ve třetím dějství smetlo Jihočechy jako tajfun. Plzeň v euforii nasázel pět branek a pokračuje v neohroženém průletu extraligovým pelotonem.

Souhrn pátého kola>>>

Lasselsberger Plzeň - Mountfield České Budějovice 9:4 (2:2, 2:2, 5:0)

Branky a nahrávky:
3. Vlasák z trest. střílení, 11. Matějovský (Důras), 35. Důras (Kracík), 39. Fabuš (Dresler), 44. Důras (S. Hudec, Čakajík), 45. Benák (Fabuš), 49. Čakajík (Důras, Matějovský), 50. Vlasák (Straka, Fabuš), 60. Fabuš (Vlasák, Kracík) - 7. Huml (Duda, Kůrka), 16. Huml (Sičák, Toman), 32. Gulaš (Frolo, Kuchejda), 40. Kůrka (Toman, Duda).
Rozhodčí: Hodek - Bejček, Pouzar. Vyloučení: 8:6, navíc Huml (Č. Budějovic) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8245.

Sestavy:
Plzeň: Málek - Benák, Dresler, Čakajík, S. Hudec, Martinec, Pácal, Zápotočný - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šindel, Adamský - Kubalík, Vampola, Laš. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Č. Budějovice: Kovář - Poživil, Gřegořek, Sičák, Toman, Frolo, Vydarený, Mucha - M. Hudec, Vak, Veselý - Duda, Huml, Kůrka - Gulaš, Šimánek, Sailer (20. Kuchejda) - Hřebejk, Mertl, L. Květoň. Trenéři: Bokroš a Tlačil.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud