Květoslav Šimek
19. září 2008 • 19:31

Změny Spartě proti Třinci pomohly

TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Třetí prohru za sebou hokejový Dream Team z Holešovic soupeři nedovolil. Sparťané si v Třinci dokráčeli poměrně suverénně pro vítězství i díky změnám v sestavě, které se poprvé v sezoně dotkly i elitního komanda Davida Výborného.



Trenér František Výborný probral svůj soubor změnami. Rozpojil největší hvězdy z elitní formace, což se mu vyplatilo.

Souhrn pátého kola>>>

Pražané prohráli v Plzni a na Slavii, ze čtyř úvodních zápasů měli na svém kontě jen 5 bodů. Proto se trenéři Výborný s Jelínkem rozhodli sáhnout do sestavy.

Hlasy trenérů
Antonín Stavjaňa (Třinec):
"Sparta začala dobře a suverénně dala dva góly. V tom byl diametrální rozdíl. My jsme ve stejných pozicích netrefili ani branku. Sparta hrála s jistotou na puku, na nás se naopak lepila nervozita, která se projevila v přesilovkách, kde chyběl klid pro finální přihrávku. Když chcete uspět se Spartou, musí tam být ještě něco navíc a mě dneska u hráčů takové odevzdání se hokeji chybělo."

Marian Jelínek (Sparta):
"Byli jsme velice koncentrovaní. Rozhodla paradoxně především oslabení, ve kterých jsme přežili hodně hry ve čtyřech. Uvažovali jsme o více změnách a že rozhodíme i druhý útok, ale nakonec jsme ho nechali, protože si dokázal v minulých zápasech vypracovat šance. Kdežto první lajna hrála hodně po mantinelech, proto jsme tam dali mladého Látala, který splnil očekávání."


„Věděli jsme, že musíme sáhnout do první řady,“ líčil asistent Marian Jelínek. „A uvažovali jsme i o druhé, přestože ta hrála v předešlých zápasech dobře a dokázala si vybojovat šance. Nakonec jsme sáhli do první a do třetí.“

Petr Ton zářil ve třetí formaci>>>

Důvod byl jednoduchý. Útočné komando Ton-Výborný-Ručinský se za čtyři zápasy ze hry prosadilo pouze jednou. „Hráli to moc po mantinelech, chyběl tam živočišný tah na bránu. Proto jsme se rozhodli do formace nasadit mladého Látala.“

Překvapivá volba. Teprve dvacetiletý Martin Látal, syn českobudějovického manažera Jaromíra, odehrál v nejvyšší soutěži před touto sezonou pouze 25 zápasů. V tomto směru má nejméně zkušeností z celého kádru, který Sparta do Třince přivezla. Sám byl docela zaskočený.

„Dozvěděl jsem se to ve čtvrtek na dopoledním tréninku,“ líčí Martin Látal. „Velké překvapení, byl jsem samozřejmě hodně nervózní. Ale kluci mi neskutečně pomohli, byli perfektní.“

Při každém střídání se Výborný s Ručinským snažili Látala podpořit. Hecovali jej, uklidňovali. Nabádali k tomu, aby jen hrál svoji hru. „Byl to zážitek. Mají parádní přihrávky, fakt senzace. Jsem hrozně rád za tuhle šanci, je to velká možnost se něco přiučit,“ rozplýval se mladík.

Změna pomohla. Látal byl důrazný kolem mantinelů, snažil se. A David Výborný se podruhé v sezoně střelecky prosadil. Ještě víc však změna prospěla třetí formaci, do které naskočil Petr Ton.

„Třetí lajna sice nehrála špatně, supr si plnila úkoly, ale příchodem Petra Tona je teď daleko víc nebezpečná,“ přitakal obránce Libor Procházka, který kvůli poraněnému zápěstí sledoval zápas jen v civilu.

„Teď máme tři hodně nebezpečné lajny dopředu, koukalo se na to opravdu výborně. Kluci měli hodně šancí, všichni se předvedli.“

Petr Ton byl v Třinci nejlepším hráčem Sparty, přesun v sestavě přesně splnil trenérské záměry. „V první formaci nebyl tak vytěžovaný v situacích, které potřebuje,“ říká Jelínek.

„To je střelba a koncovka. Tu má Petr výbornou, změna pomohla i jemu. Ale není stoprocentně dáno, že takhle budeme hrát i dál, uvidíme v dalších zápasech.“

Jediné, co Spartě v Třinci nevyšlo, byly dvojnásobné přesilovky. Hrála hned tři (19, 35 a 55 sekund), ale nevyužila žádnou. Přestože v nich trenéři znovu do hry poslali pět útočníků.

„To přijde, ti kluci si jen musí sednout a sehrát se,“ uklidňoval spoluhráče zraněný Procházka. „Jen se musí víc uvolnit a začne se to sypat.“

Třinečtí Oceláři toho proti Spartě moc nepředvedli. Jako by jim chyběla šťáva a energie. Pořádně se nedokázali prosadit ani v přesilovkách, diváci pískali. „Nebojovali jsme, nebruslili, bylo to nějaké utahané,“ připustil obránce Jan Výtisk.

Ještě výstižněji to shrnul trenér Antonín Stavjaňa. „Když chcete uspět proti Spartě, musíte dát do hry něco víc. Víc se nahecovat, víc bojovat. Taky se tomu říká srdíčko. A to mi v naší hře dneska chybělo.“

Oceláři Třinec - Sparta Praha 2:4 (1:2, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Kováčik (Polanský), 49. Balej (D. Moravec) - 8. Ton (Koreis), 10. D. Výborný (Gulaši, Ručinský), 22. Černošek (Broš, Kratěna), 34. Podlešák (Ton).
Rozhodčí: Husička - Guth, Křivský. Vyloučení: 10:10. Bez využití.
Diváci: 3564.

Sestavy:
Třinec: Vojtek - Sekeráš, Výtisk, Andersons, Malec, Lojek, Gureň - Tomík, D. Moravec, Balej - D. Květoň, Peterek, Martynek - V. Polák, Polanský, Kováčik - Hampl, Piecha, Pavelek. Trenéři: Stavjaňa a Juřík.

Sparta: Pöpperle - Ptáček, Cunik, Černošek, Gulaši, Jan Hanzlík, Bolf, Vojta - Látal, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Podlešák - Hrdel, Koreis, Hromas - Melichárek. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud