Richard Šíma
18. září 2008 • 20:35

Baník prohrál se Spartakem Moskva

TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE. Výrazně zlepšený výkon, než jakým se dosud prezentoval v lize, předvedl včera Baník Ostrava v úvodním utkání prvního kola Poháru UEFA. Na moskevský Spartak to ale nestačilo.



Klíčová situace nastala v 56. minutě. Mozart zakroutil z dálky do ostravské šestnáctky přímý kop, na který si už poněkolikáté naběhl levý bek Fathi. Do té doby pozorný Bolf u něj byl později, než být měl, a stačil si padající míč jen tečovat do vlastní branky.

Souhrn čtvrtečních zápasů 1. kola Poháru UEFA najdete zde ›››

Od té doby aktivita Baníku na několik minut klesla, kdyby však byli ostravští hráči šikovnější, mohlo být už o přestávce všechno dávno úplně jinak.

Přestože si do ochozů Bazalů našlo cestu jen něco málo přes dvanáct tisíc diváků, atmosféra na stadionu byla od první minuty báječná. A ničím ji nenarušila ani hrstka tolik obávaných fandů Spartaku.

Baník se od začátku tlačil dopředu a už v šesté minutě se mohly dít věci. K přímému kopu se postavil Otepka a celé Bazaly čekaly, jakýže signál ostravský záložník tentokrát vymyslí.

Otepka překvapil všechny. Rozběhl se, napálil míč a ten mířil do šibenice. Pletikosa se ovšem vyšvihl k tygřímu skoku a míč vytlačil konečky prstů na tyč.

Václav Svěrkoš z Baníku (vlevo) a Radoslav Kováč ze Spartaku Moskva (vpředu)
Václav Svěrkoš z Baníku (vlevo) a Radoslav Kováč ze Spartaku Moskva (vpředu)
O pár minut později o sobě dal poprvé vědět Fathi, hlavičkoval mimo.
Baník pokračoval v aktivní hře. Kdeže byly najednou chmury z mdlých ligových výkonů?

Svěrkoš vymyslel šanci Mičolovi, a když o pár minut později sebral míč Rodriguezovi, na Bazalech se zastavil čas a fanouškům dech: Svěrkoš poslal míč úplně volnému Střihavkovi, před nímž byl už jen Pletikosa.

Chvíli to vypadalo, že Střihavka hledá, kam míč moskevskému gólmanovi poslat, jenže pak se ukázalo, že ostravskému útočníkovi se míč zamotal pod nohy a stoprocentní šance byla pryč.
Večeřa: Naše šance pořád žije
"První půle byla kvalitní, plnili jsme taktiku, bohužel dvě výborné příležitosti jsme nedotáhli do brankového vyjádření.

V závěru poločasu měli šanci i hosté, to bylo první varování. Druhé varování přišlo v úvodu druhého poločasu a bohužel z toho byla branka," hodnotil zápas trenér Karel Večeřa.

Baník po vlastním gólu vypadl z konceptu a dlouhé minuty se trápil sám se sebou. "Nemohli jsme se dostat do hry. Ale v závěru tam byly nadějné příležitosti, které mohly vést k vyrovnání," upozornil Večeřa.

"Myslím ale, že i v odvetě šanci máme. I když Spartak zvýraznil roli favorita a procentuálně to teď vidím 60:40 v jeho prospěch," dodal Večeřa.

Těsně před poločasem měl na noze gól Kováč. Nejdříve Fathi hlavičkoval do břevna, odkud se míč odrazil na zem a vzápěti ke Kováčovým nohám.

Už už se zdálo, že českému záložníkovi nemůže nic zabránit v dorážce, jenže najednou se odkudsi vzal Vašek a šanci skvěle zlikvidoval.

Ještě než přišel osudný okamžik, který postupu do základní skupiny Poháru UEFA výrazně přiblížil Spartak, chytil Vašek Fathimovi nebezpečnou hlavičku.

Po inkasované brance vypadla Ostrava na nějaký čas z tempa, ale v závěrečných minutách znovu nabrala dech.

Těsně před koncem se na Zehera ukrutně zlobil Otepka. Útočník Baníku si totiž naběhl na výtečný Otepkův míč do velké příležitosti, ale naložil s ní až příliš laxně a míč připlul do Pletikosovy náruče.

Sestavy:

Baník Ostrava:
Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Marek, Otepka, Galásek, Mičola (75. Lička) - Střihavka (58. Zeher), Svěrkoš.

Spartak Moskva:
Pletikosa - Šiškin, Filipenko, Jiránek, Fathi - Bystrov (77. Paršivljuk), Kováč, Mozart, Clemente (46. Ryzhkov) - Prudnikov, Sajenko.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud