Pavel Hartman
15. září 2008 • 17:36

Kauza Svěrkoš: škrcení nebo divadlo?

Autor: Pavel Hartman, Luděk Mádl
TOP VIDEA
Zlatý Třinec, dominance pokračuje. Podívejte se na oslavy: Jdeme chlastat
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Inzultoval ostravský reprezentant Svěrkoš teplického beka Rosu? Nebo mladý obránce hrál divadlo? Pravdu bude hledat disciplinární komise fotbalového svazu.



Mělo to být tradiční pozápasové sportovní potřesení rukou, ale strhlo se v nesportovní melu, která ještě bude mít dohru. Kdo v ní byl viníkem a kdo obětí?

„Zmáčkl mi ohryzek, stlačil mě k zemi, nešlo to ustát," vypovídal Antonín Rosa.

„Inzultace? To je výsměch. Oba jsme se chytli a on se svalil na zem. Ať si sáhne do svědomí. Jestli ty dva kotrmelce za to stály," kontroval Václav Svěrkoš.

Ostrava k celé záležitosti mlčí. „Zajímá nás jen zápas se Spartakem Moskva," tlumočil stanovisko Baníku Igor Bruzl, tiskový mluvčí klubu.

Teplický klub naopak tvrdí: „Máme klíčový důkaz proti Svěrkošovi!" A sice videozáznam, ze kterého je prý patrné, že ostravský kanonýr Rosu napadl.

Inkriminované záběry nabídla včera Česká televize před ligovou dohrávkou v Edenu. Co odhalily? Že Svěrkoš opravdu chytil Rosu pod krkem. Sílu chvatu samozřejmě kamera nezachytila. Není to ani třeba.

V disciplinárním řádu se píše, že k postihu stačí pouhé cloumání s protihráčem bez ohledu na intenzitu. Sazební hranice v těchto případech? Stop v rozmezí od dvou týdnů do dvou měsíců.

Ale nepředbíhejme, disciplinární šetření je teprve na začátku. „Tímto případem se budeme zabývat ve čtvrtečním pravidelném zasedání," uvedl Alexander Károlyi, šéf disciplinární komise.

„Prostudujeme všechny příslušné dokumenty, vyžádáme si zprávu komise rozhodčích a delegátů, jako doplňkový materiál patrně shlédneme video a pak rozhodneme o dalším postupu. Tedy jestli se Svěrkošem zahájíme disciplinární řízení."

Lze předpokládat, že se kauza potáhne dál. Stejně tomu bylo i u nedávného incidentu teplického stopera Petra Lukáše. Ten v zápase s Příbramí udeřil loktem do obličeje obránce Martina Müllera. Za zákrok sice na hřišti vyfasoval jen žlutou kartu, ovšem zpětně dostal šest utkání natvrdo.

S výpověďmi očitých svědků to však bude složité. Střet mezi Svěrkošem a Rosou totiž zůstal všem důležitým osobám utajen. „Ne, tu potyčku jsem neviděl," řekl hlavní rozhodčí utkání Pavel Královec.

Pro delegáta Rudolfa Lenfelda platilo totéž. Luděk Macela, šéf komise rozhodčích přitom ČTK potvrdil, že podle přesně daných pokynů musí být první asistent v tunelu a sledovat odchod z trávníku, zatímco ostatní sudí včetně hlavního mají pozorovat dění na hřišti.

Přesto zmínka o incidentu v zápise o utkání neschází. Zasloužila se o to námitka zástupce teplického kapitána Michala Doležala, jenž přenesl na papír Rosovu výpověď. Ani on totiž v „přímém přenosu" nic nezaregistroval. Co je v oficiálním dokumentu na toto téma dál?

„Tohle povídat nebudu," řekl arbitr Královec.

Před pěti lety „pitvala" disciplinární komise na popud komise rozhodčích Svěrkošův přifilmovaný pád v duelu se Spartou, po kterém byla nařízena penalta. Tenkrát mu trest neudělila, protože prohřešek měli podle názoru komise odhalit rozhodčí přímo na hřišti.

Jak tomu bude teď?

CELÝ ROZHOVOR S ANTONÍNEM ROSOU ČTĚTE V ÚTERNÍM DENÍKU SPORT

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud