Michal Koštuřík
14. září 2008 • 20:00

Českobudějovičtí hokejisté poprvé vyhráli

TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Favorit zastavil strmý pád. Trenér Bokroš se dočkal s Českými Budějovicemi prvního vítězství v ročníku. Vydřel jej ve Znojmě a stojí za ním výborný brankář Turek.



Domácí fanoušci se po oslavách vinobraní hokejové radosti nedočkali.

Pár minut po skončení napínavého duelu, v němž aktivní domácí při power play marně odvraceli těsnou porážku, postával trenér vítězů před kabinou.

Hlasy trenérů
Radim Rulík (Znojmo):
"Bohužel jsme dostali dvě laciné branky a vítězství jsme tak z mého pohledu soupeři darovali. Od půlky jsme byli lepší a ve třetí třetině jsme soupeře jasně přehráli. Bohužel jsme to nedokázali dotáhnout aspoň do prodloužení. Mužstvo se lepšilo, ale museli jsme celý zápas dotahovat. Radim Bičánek by se měl vrátit brzy, jeho stav je příznivý."

Ernest Bokroš (Č. Budějovice): "Pro nás to bylo velice těžké utkání, hlavně z psychického hlediska. Dvakrát jsme prohráli a každá další porážka by nás srážela víc a víc dolů. Proto jsou to pro nás cenné tři body. Bylo to o hlavách hráčů a je dobře, že jsme to dokázali a v dalším zápase na to snad navážeme. Museli jsme udělat změny v sestavě a trochu změnit hru a přineslo to úspěch."


„Pane Bokroš, pojďte křičet,“ zavolal na něj kdosi. Slovenský stratég přerušil rozhovor a zapadl do jásající šatny, ze které za moment zaduněl vítězný pokřik.

„Křičel jsem jej poprvé. Doufám, že se jej brzy pořádně naučím,“ usmíval se poté kouč, jemuž přinesla první výhra v sezoně velkou radost.

Hosté tři body ubránili. Ačkoliv už vedli 3:1, v závěru jim bylo hodně úzko. Orli se dravě vrhali před Turka, ale výtečný gólman propustil jen pohotové rány Svobody a Růžičky.

Se stavem 2:3 už Rulíkova parta nepohnula. Jihočeši kritické chvíle ustáli a mohli slavit. „Půlku zápasu jsme se přes jejich obranu těžko dostávali. Až pak jsme rozhýbali nohy a začali se dostávat do šancí,“ uvedl útočník poražených Tomáš Demel.

Tři porážky v řadě, to si Jihočeši nemohli dovolit. A jejich kouč Bokroš už vůbec ne. Jak tedy z marastu ven? Trenér překopal sestavu, obrany i útoky.

Efekt se dostavil hned při prvním střídání. Hudec objel bránu a z ostrého úhlu překvapil Trvaje. V Hostan areně, kam se hromada fanoušků plynule přesunula z místního vinobraní, zavládl smutek.

A vydržel s výjimkou dvou gólových záchvěvů naděje až do konce. „V závěru jsme tlačili, hráli vabank. Turek chytal dobře, ale měl i kus štěstí. Tak hloupě jsme prohráli už na Kladně,“ klopil oči Demel.

„Už minulou sezonu byla liga vyrovnaná. A letos je ještě vyrovnanější. Všichni se rvou o každý bod,“ všiml si. Nejinak to bylo včera ve Znojmě.

Šťastnějším hostům nakonec neublížily ani tři dvouminutové tresty útočníka Dudy ve druhé třetině. „Angažmá v Budějovicích je pro mě veliká škola. Připadám si skoro jako v Rusku. Tam mají kluby taky nejvyšší ambice. Ale jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí,“ shrnul trenér Bokroš.

Znojemští Orli - Mountfield České Budějovice 2:3 (0:1, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 47. J. Svoboda (Plášek), 54. M. Růžička (Plášek, Haman) - 1. M. Hudec (Mucha), 44. Hřebejk (Frolo, Duda), 52. Vak (Gulaš).
Rozhodčí: Husička - Čech, Dřínovský. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 2831.

Sestavy:
Znojmo: Trvaj - Tesařík, Švrček, Rýgl, Chvátal, Kotaška, Mojžíš, J. Mrázek, Štach - Erat, Dopita, Selingr - J. Svoboda, Haman, Plášek - Demel, R. Procházka, M. Růžička - Kucharczyk, Čachotský, Beroun. Trenéři: Rulík a Baďouček.

České Budějovice: Turek - Poživil, Toman, Sičák, Mucha, Vydarený, Frolo - M. Hudec, Huml, Veselý - Kůrka, Šimánek, Sailer - Hřebejk, L. Květoň, Duda - Mertl, Vak, Gulaš. Trenéři Bokroš a Tlačil.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud