Zdeněk Janda
14. září 2008 • 20:13

Plzeňský dirigent Straka porazil Spartu

TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Euforie zaplavila hokejovou Plzeň. Z týmu jde strach! Tři zápasy, tři výhry. První místo v tabulce. A co víc, včera si Západočeši, hnaní vyprodaným stadionem, vyšlápli na hvězdami nabitou Spartu.



Fanouškům se domů nechtělo. Ještě dlouho po závěrečné děkovačce zůstávali v kotli a vychutnávali si vítězství v krásném zápase plném gólů a báječných hokejových momentů.

Souhrn 3. kola extraligy ledního hokeje najdete zde ›››

Hlasy trenérů
Pavel Hynek:
"Na Spartu jsme měli obrovskou chuť. Věděli jsme, že bude 'plný barák' a lidi nás poženou. Vlétli jsme do zápasu, vyšel nám začátek, ale zlom byl za stavu 3:3. Bylo důležité, že jsme dokázali rychle a se štěstím odpovědět. Tam se lámal zápas. Byl to oboustranně parádní hokej a parádní atmosféra. Máme několik potlučených hráčů, Dobrovoný má zlomenou pažní kost, jel do nemocnice na operaci."

Marian Jelínek:
"Jeli jsme sem s tím, že jsme věděli, že Plzeň je prvních deset patnáct minut nepříjemná. Nepodařilo se nám to přežít a prohrávali jsme 0:2. V půlce zápasu jsme udělali obrat a srovnali na 3:3. Jenže naším vlastním gólem šli hosté do vedení. Po druhé třetině za stavu 6:3 jsme se chtěli ještě pokusit se zápasem něco udělat. První minuta třetí třetiny tomu nasvědčovala, ale pak už jsme gól nedali a soupeř měl zápas pod kontrolou. Nedovolil drama."
"

Když jim Straka do mikrofonu přímo na ledě poděkoval za báječnou kulisu, znovu spustili hromové skandování jeho jména.

Slavný navrátilec z NHL je podle očekávání hlavním tahounem nečekaného lídra tabulky.

„Plzeň je v euforii, Stráča ji táhne. Doufám, že i my se do ní brzy dostaneme,“ přeje si sparťanský útočník David Výborný, další hvězdná osobnost ligy.

Včera jejich pomyslný souboj ale jasně vyzněl pro plzeňského šéfa. Jeho tým zažívá hokejové hody. Fanoušci, kteří marně čtyři roky čekají na play off, si vychutnávají aktuální pohled na tabulku.

Může to být rozjezd do zlomové sezony. Do sezony s novým vedením, které si prosadil Martin Straka. Kapitán, zároveň generální manažer. A zatím to vychází skvěle.

„Jsou to ale jen tři zápasy, teď musíme zůstat u výkonů, bojovnosti a nasazení,“ říká útočník Tomáš Vlasák a naznačuje, že mužstvo zůstává při zemi.

Na druhé straně si tým uvědomuje svou sílu. A je zdravě sebevědomý. „Takový pocit jsem v Plzni ještě nezažil,“ přiznává bek Václav Benák, jenž v západočeském kádru působí třetí sezonu.

Západočeši byli lepší. Nezlomily je ani dva slátané góly ze 28. minuty. Nejdříve chybně rozehrál jinak výborně hrající Benák a po ledě se trefil Kratěna.

A za chvilku od mantinelu z otočky od modré čáry vystřelil Podlešák a brankář Málek doteď ani neví, kudy mu puk propadl do branky...

V tu chvíli to bylo 3:3 a zdálo, že by plzeňská psychiky mohla být malinko nahlodaná. Omyl! Hned v následující minutě skóroval Fabuš a Plzeňští rozjeli další jízdu. „Škoda, že když jsme se dostali do zápasu, tak jsem si dal vlastní gól,“ smutnil sparťanský kapitán Výborný.

Fabuš vypálil od mantinelu, pětinásobný mistr světa puk zasáhl.. „Sahal jsem do přihrávky a tečoval to přímo do branky. Pepís (gólman Pöpperle) za to vůbec nemohl,“ reagoval útočník. Od třetí části se ve sparťanské brance poté objevil Tomáš Duba.

Ve 41. minutě vycítili hosté další šanci. Na nařízený nájezd se rozjel Petr Ton a není třeba popisovat, co vyvedl... Ano, kličku do bekhendu. Vyšvihl ji efektně a Sparta snížila na 4:6. Ovšem to bylo ze strany největšího favorita ligy vše.

„Soupeř pak měl zápas pod kontrolou a nedovolil žádné drama,“ uvedl asistent Marian Jelínek.

Byl to utkání, které se muselo líbit. Na ledě se jiskřilo od prvních minut, stadion byl navíc narvaný do posledního místečka. Natěšení fandové postávali i na úzké zídce pod reklamními poutači.

Tedy na místě, kam by se za „normálních“ okolností nikdo neodvážil ani stoupnout ani na chvilku...

Oficiální kapacita je podle klubových stránek 8 211 lidí, včera se jich dovnitř vešlo 8 416! Atmosféra byla ďábelská, ovšem vůči týmu hostů už tradičně velmi nepřátelská. Na mužstvo se snášely vulgární nadávky. „Ani jsem si jich nevšiml. Nic jsem neslyšel,“ reagoval v klidu Výborný.

Na ledě vládly emoce. Nechyběly nešetrné zákroky – domácí bek Dobrovolný má zlomenou pažní kost a musel do nemocnice. Nedohrál ani zadák Cartelli, jenž má po ovšem čistém „hitu“ od Výborného pochroumané rameno.

Plzeňští si pak nepřímo postěžovali na rozhodčí. „Chápu, že hlavní nemůže vidět všechno, ale ti čároví by měli,“ uvedl domácí kanonýr Vlasák.

Sparťané odjížděli z Plzně s těžkou hlavou. Hráčům scházela větší bojovnost a dravost. Jen krásou se v extralize nebude vyhrávat...

Lasselsberger Plzeň - Sparta Praha 6:4 (2:0, 4:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. S. Hudec (Kracík), 11. Vlasák (Straka, Fabuš), 27. Straka (Fabuš), 29. Fabuš (Benák), 32. Pácal (Fabuš), 37. Straka (Vlasák) - 24. Látal (L. Procházka), 28. Kratěna (Netík), 29. Podlešák (Koreis), 41. Ton z trest. střílení.
Rozhodčí: Polák - Polonyi, Kreuzer. Vyloučení: 11:10, navíc Vojta (Sparta) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 8416 (vyprodáno).

Sestavy:
Plzeň: Málek - Benák, Redlihs, Čakajík, S. Hudec, Cartelli, Pácal, Dobrovolný - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šindel, Adamský - Kubalík, Vampola, Laš - Kubica. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Sparta Praha: Pöpperle (41. Duba) - Ptáček, Gulaši, Hanzlík, Černošek, L. Procházka, Cunik, Vojta - Ton, Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Dragoun, Hrdel, Hromas - Látal. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud