Jakub Hlaváč
14. září 2008 • 20:00

Slávisté porazili nováčka jen těsně

TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Slavie si v nové sezoně připsali třetí vítězství. Po výhrách v Českých Budějovicích a Pardubicích si na domácím ledě poradili s Mladou Boleslaví v poměru 5:4.



Fanoušci, kteří se přišli do O2 Areny podívat na souboj mistra s nováčkem si vybrali na nedělní večer ideální kratochvíli. Viděli gólovou přestřelku se vším všudy. Zpočátku tomu přitom nic nenasvědčovalo.

Boleslavští se snažili, ale jejich krkolomné kombinace povětšinou končily na hokejkách zadáků Slavie. Domácí vsadili na vyčkávací taktiku a zdálo se, že s ní budou sice nudit, ale zároveň slavit úspěch.

Hlasy trenérů
Vladimír Růžička (Slavia): "Mladá Boleslav i přesto, že prohrávala, hrála velmi dobře. Měla hodně šancí, nasvědčovala tomu první třetina, kdy měla asi devatenáct střel, my jen devět nebo deset. Bylo to 2:1 jen díky tomu, že to Adam (Svoboda) vychytal. Důležité bylo, že jsme k tomu ve třetí třetině přistoupili lépe než dvě třetiny předtím. Zápas byl pro nás velká povinnost, to je vždycky hodně těžký a jsem rád, že jsme získali tři body."

Jiří Šejba (Mladá Boleslav): "Odehráli jsme utkání dobře, ale vždycky přišel nějaký výpadek. Je to asi ta nováčkovská daň. Snažíme se na každém stadionu urvat body, měli jsme k tomu vždycky strašně blízko, ale vždycky přijde určitá fáze hry, kdy nám soupeř gól dá a my neustále musíme dotahovat. Do šancí se dostaneme, ale bohužel nám to tam nepadá, i když dneska čtyři góly na Slavii podtrhli náš výkon."

V šesté minutě se po přesilovkové akci dostali do vedení. Červenka nahodil puk na svatyni hostí, Chábera měl zakrytý výhled, touš vyrazil jen před sebe a Vladimír Růžička ml. přehodil z bezprostřední blízkosti beton mladoboleslavské opory 1:0.

A pro extraligového benjamínka bylo ještě hůře. Martin Štrba měl sice šanci vyrovnat, ale v dobré palebné pozici trefil jen ruku gólmana Svobody. To slávistický mladík Doležal mířil v čase 14:11 přesně.

Kapitán domácích Beránek mu poslal lahůdkový pas napříč celým útočným pásmem a mladík s jedenasedmdesátkou na zádech napálil puk do sítě.

Dvougólový rozdíl však na ukazateli nesvítil dlouho. Již za patnáct sekund byla vymazána nula na straně Mladé Boleslavi.

Tomáš Sýkora se po přejetí útočné modré nerozpakoval vystřelit, Svoboda se pokusil rozehrát, ale nevšiml si dravého Václava Eiselta, který mu kotouč vypíchl. Zmatky v defenzívě Slavie podtrhl Bednář, který si nakonec puk tečoval do vlastní klece.

Mistry to kupodivu ke zvýšené aktivitě nevybudilo a ve druhé třetině toho trpce litovali. Druhé dějství totiž ozdobila jediná akce a tu měli na svědomí hokejisté z města automobilů.

Martin Štrba u zadního mantinelu parádní stahovačkou vykoupal obránce, přistrčil na Boháče, který si vybruslil na brankoviště a zasunul kotouč za brankovou čáru.

Slavia měla šanci vrátit se do vedení v dvojnásobné přesilovce, kterou jí daroval obránce Jan Jindra. Ten vyhazoval z obranné třetiny tak razantně, že trefil ochrannou síť na protější straně kluziště. Musel tedy přisednout ke spoluhráči Štrbovi na lavici hanby.

Osmačtyřicet sekund pak sledoval trojici svých spoluhráčů, kteří se dokázali výborně ubránit všem nájezdům soupeře. Drama ve třetí třetině. Nejprve se rozhodl rázně ukončit letargii svých spoluhráčů Josef Beránek.

Nejprve potrestal Schnábelův nedůraz při rozehrávce a ostrou ranou k první tyčce nedal Cháberovi šanci. Nervalo ani minutu a už zvedal neúnavný bojovník ruce ke stropu haly znovu.

Tentokráte využil souhry Kadlece s Hruškou, kterou sám korunoval přesnou střelou do boleslavské sítě 4:2. A gólová hitparáda pokračovala.

Po závaru před Svobodou usměrnil Handlovský puk přesně pod horní tyč branky domácích. Ty znovu uklidnil Micka. Z mezikruží nekompromisně zavěsil.

Jenže Tomas si o necelou minutku později položil Svobodu a po ledě zametl touš na místo určení. Při mladoboleslavské hře bez brankáře mohl zkompletovat hattrick Beránek, ale puk mu od hokejky odskočil vysoko nad.

Přesto se po zásluze dočkal ocenění pro nejlepšího hráče svého mužstva, stejnou poctu si vychutnal i Daniel Boháč na druhé straně.

Slavia Praha - BK Mladá Boleslav 5:4 (2:1, 0:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 9. V. Růžička ml. (Červenka), 15. Doležal (Micka, Beránek), 43. Beránek (J. Novák, D. Hruška), 44. Beránek (D. Hruška, Kadlec), 56. Micka (Tomica) - 15. Eiselt (T. Sýkora), 30. Boháč (Štrba), 51. Handlovský (Boháč), 56. Tomas (Benda).
Rozhodčí: Hodek - Pešek, D. Jelínek. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. Diváci: 3725.

Sestavy:
Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Žižka, Drtina, Kolařík, Jebavý - D. Hruška, Beránek, M. Čermák - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Borovanský, P. Jelínek, Sklenář. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Mladá Boleslav: Chábera - Marušák, Kočí, Holub, Jindra, Posmyk, Brňák, Schnabel - P. Barinka, M. Čech, R. Pšurný - Kubeš, Benda, Tomas - Eiselt, T. Sýkora, Nouza - Štrba, Handlovský, Boháč. Trenéři: Šejba a Gudas.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud