11. září 2008 • 08:40

Neúspěch lvíčat? Může za to vedení

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezdar v posledním kvalifikačním duelu s Ukrajinou a vyřazení hned v první části kvalifikace jen potvrdily, že česká fotbalová reprezentace do 21 let zažívá už řadu let znatelný ústup ze slávy.



MůžKdo může za krach reprezentace do 21 let v kvalifi kaci o postup na mistrovství Evropy?

Trenér Kotrba, narychlo „nainstalovaný“ k týmu před dvěma rozhodujícími zápasy, je jen obětí amatérské činnosti svazového vedení. Uvolnit úspěšného stratéga Lavičku do Sparty a nenahradit ho koučem podobného typu a smýšlení byla hrubá chyba, na kterou doplatil celý český fotbal.

O překvapivém vítězství nizozemských fotbalistů čtěte zde>>>

„Lvíčata“ měla kvalifikační skupinu báječně rozehranou. Před bitvami v Turecku a doma s Ukrajinou se vyhřívala bez porážky na prvním místě. Stačilo získat tři body a postup do baráže by byl v kapse.

Rozjetý tým s mnoha individualitami ale zabrzdil odchod trenéra Vítězslava Lavičky, který dostal v létě lákavou nabídku ze Sparty. A s posvěcením svazových bafuňářů ji s radostí přijal.

Opět se ukázalo, jak slabého má český fotbal předsedu. Pavel Mokrý změnu, po níž díky úzkým vazbám na Spartu prahnul mocný místopředseda Košťál, podle všeho odkýval jako osel. Lavička byl volný...

A talentované mužstvo s křehkou psychikou dostalo nového trenéra, svým přístupem tolik odlišného od Lavičkova! No, trenéra... Jak se to vezme. Jiří Kotrba má sice hromadu zkušeností, mimo jiné z angažmá ve Spartě.

Jenže po odchodu z Příbrami, kde neuspěl, pracoval jako generální manažer Českých Budějovic. Z každodenního trenérského zápřahu vypadl. A najednou dostal k ruce hráče, které až na výjimky (Střeštík, Holek) nikdy nevedl a osobně je vůbec neznal.

K tomu si vymínil, že bude dál působit ve vedení jihočeského klubu. Myslíte, že měl přes léto čas podrobně sledovat všechny kandidáty reprezentace, jezdit za nimi do zahraničí, mluvit s nimi osobně?

To těžko. Ostatně i sám Kotrba po zpackaných duelech v Turecku a s Ukrajinou přiznal, že obě funkce nejde skloubit dohromady.

Když České Budějovice nedávno hledaly nového kouče místo Jana Kmocha, kdo si myslíte, že vedl jednání s kandidáty? Třeba se Stanislavem Levým? Správně, Jiří Kotrba. Trenér reprezentace do 21 let... Lehce absurdní, že?

Samotnému kouči to snad ani vytknout nelze. Dělal prostě jen to, co mu svazová generalita umožnila. A neodhadl svoje síly. Práce v klubu, který je pro něj srdeční záležitostí, se vzdát nechtěl. Zvlášť, když byli Jihočeši v nejvyšší soutěži poslední.

Kotrba na druhou stranu nehodlal promarnit šanci koučovat poprvé v kariéře národní výběr. Vždyť úspěch byl tak blízko... Jenže bylo to jen zdání. Turecko mělo skutečně lepší tým, což v sobotní domácí odvetě jednoznačně potvrdilo.

Hrozící průšvih mohl Kotrba zachránit v duelu s Ukrajinou. Jenže proti Fillovi a spol. stály v Uherském Hradišti konstrukce branek, chyběla fyzička, hecíř a dirigent týmu.

Podle červnového tvrzení místopředsedy Košťála by měl Kotrba u „lvíčat“ pokračovat i v dalším kvalifikačním cyklu. Proč by ne. Ale v tom případě musí okamžitě ukončit veškeré své klubové aktivity.

Jinak budou Češi vážně atakovat nový rekord: mohli by podruhé v řadě chybět v baráži o evropský šampionát. A to snad nikdo nechce. Ani sparťan Košťál.


EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud