9. září 2008 • 01:32

Federer triumfoval na US Open

Autor: Michal Krček
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně! Přesně rok trvalo než se bývalý nejlepší tenista světa dočkal dalšího triumfu na grandslamové turnaji. V New Yorku se Roger Federer cítí jako doma a v pondělí to jen potvrdil.



Ve finále US Open vyřídil Brita Andy Murryho 6:2, 7:5 a 6:2 a oslavil tak již pátý triumf v řadě na americkém turnaji.

Federer vstoupil do zápasu hodně aktivně a zaskočený Brit vůbec nestačil. Krok se švýcarskou mašinou držel pouze do šesté hry, kdy ztratil svoje podání a následně mohl po necelé půl hodině zpytovat svědomí nad prohraným prvním setem.

Murray měl obrovské problémy se Švýcarovou rychlou a agresivní hrou, která pokračovala i na začátku druhé sady. Vedení 2:0 však Federer neudržel, Brit se vrátil do zápasu a vypadalo to, že druhý set půjde do tiebreaku.

Ohlasy po finálovém utkání čtěte zde>>>

Ovšem Federer opět šlápl na plyn, stupňoval tempo a ve 12. hře sebral Murrymu podání, z čehož se nejlepší britský hráč současnosti nevzpamatoval. Prohrál druhou sadu 5:7 a nebyl schopný vrátit míček dvakrát po sobě přes síť.

"Hrál jsem hodně dobře, ale na druhou stranu se musím hodně zlepšit, abych vyhrál grandslamový turnaj," prohlásil tenista, který ve třetím setu prohrával už 0:5.

Přemožiteli Rafaelu Nadala odešlo podání, navíc nebyl koncentrovaný, a tak Švýcar navyšoval svůj náskok. Za stavu 0:5 sice trochu lehkovážně zahrál pár míčků a prohrál dva gamy, ale po hodině a padesáti minutách přišel první mečbol.

Ten ještě Murray odvrátil, porážce však stejně neunikl. Federer tak po výhře v řadě na US Open, zlomil rekord. Je prvním tenistou, který vyhrál pětkrát za sebou dva grandslamové turnaje.

Výsledek finále:

R. Federer - A. Murray 6:2, 7:5, 6:2.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud