6. srpna 2008 • 12:49

Slavia se teenagera bát nemusí

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příbram mohla proti Slavii vybalit další ze svých mladistvých es. Antonín Fantiš, šestnáctiletý útočník, který v 1. kole proti Brnu debutoval v nejvyšší soutěži, však v Edenu nenastoupí.



Momentálně je na soustředění reprezentace do 17 let v Maďarsku.

Není novinkou, že Příbramští do Gambrinus ligy dodávají mladíky v dorosteneckém věku. Před necelými čtyřmi lety, 28. prosince 2004, poslal tehdejší kouč klubu František Kopač třináct minut před koncem duelu v Blšanech na plac útočníka Tomáše Pilíka. Tomu bylo v tu chvíli 15 let a 343 dnů.

Rekordmanem se však Pilík nestal. Tím je stále Pavel Mezlík, nynější záložník Českých Budějovic, který v roce 1999 v dresu Brna debutoval ve věku 15 let a 331 dnů.

Fantišovi, jenž šel v neděli na hřiště na posledních šestnáct minut, bylo 16 let a 111 dní. „Byl jsem překvapený, že mě trenér poslal do utkání, když jsme prohrávali 0:1. Byli jsme totiž domluvení, že do zápasu půjdu, kdyby už bylo rozhodnuto,“ vrací se ke své nedělní premiéře.

Jeho povolání k příbramskému A-týmu z dorostu však nebylo náhodné. Šestnáctiletý forvard se s tamní elitou připravoval už od léta. „Tři dny před letní přípravou mi to kouč Morales sdělil. Je to dobrý trenér, nebojí se dát šanci mladým,“ pochvaluje si.

Pro Fantiše nebyl přechod do prvního týmu Příbrami nijak snadný. Představte si, že vám je šestnáct a jako vyplašený zajíc se připlížíte do šatny, ve které sedí třeba Marcel Mácha. Muž o dvacet tři let starší, který by mohl být vaším otcem. „Však mi to taky dělalo problémy a ze začátku jsem Marcelovi vykal. To prostě nešlo začít mu tykat,“ vybavuje si Fantiš příchod do kabiny dospělých. Když překonal první ostych, čekaly na něj další povinnosti.

„Musím nosit kužely, vodu, tyče a další věci,“ vypráví. Čekala jej i obtížná fotbalová transformace. „V první lize je to mnohem tvrdší než v dorostu. Také rychlejší a děláme i mnohem víc taktiky. Ze začátku jsem byl zatavený, pak jsem si zvykl. Člověk musí hlavně zrychlit práci s míčem, nedá se nad ním stát, musí se dát hned od nohy.“

Fantiš si ovšem nestěžuje a moc dobře ví, že mít možnost v tak raném věku nakukovat do tuzemské nejvyšší soutěže je skoro zázrak. „Splnil se mi sen, ale zůstávám na zemi,“ říká mladá naděje, která má na internetových stránkách klubu mezi koníčky uveden i modeling. „Ale to já nedělám, to mi tam jen ze srandy napsal můj bývalý trenér, protože věděl, že se rád dobře oblékám,“ směje se.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud