Petr Dias
9. července 2008 • 12:40

Gólman Ottawy se upsal Mytišči

Autor: Petr Dias
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Ray Emery, bývalý spoluhráč Dominika Haška, který v minulé sezoně působil v dresu Ottawy Senators odchází do Ruska.



Nebyl zájem, proto se rozhodl z NHL odejít. Brankář Ray Emery v následující sezoně bude oblékat dres Mytišči, kde již působí český útočník Jan Bulis. Vyhlášený bouřlivák si v Rusku vydělá 2 miliony dolarů čistého.

Před více než rokem bojoval ve finále Stanley Cupu proti Edmontonu. Jenomže poslední sezona byla z jeho pohledu tragická. V Ottawě přišel Emery o místo jedničky, kterou převzal Martin Gerber. A s tím se nesrovnal.

Stále se opakující prohřešky nakonec přiměly vedení Senators, aby s ním předčasně ukončilo spolupráci. Když se navíc nenašel žádný zájemce o Emeryho služby, klub jej vyplatil. Smlouvu na další dva roky (za 6,75 milionu dolarů) zrušil a podle informací deníku Ottawa Sun vasázel pětadvacetiletému gólmanovi „odchodné“ ve výši 2,25 milionu dolarů.

„Nikdo mu nechtěl dát druhou šanci,“ oznámil v listu J. P. Barry, hráčův agent. Čekat na nabídky z NHL by bylo zbytečné, volba tedy padla na Rusko a tamní Kontinentální hokejovou ligu. „V případě nabídky z Mytišči jsme cítili, že jde o nejlepší řešení. Našel místo, kde bude chytat jako jednička,“ vysvětlil Barry.

Nejlepším řešením to skutečně je. V Mytišči, což je na předměstí Moskvy, najde dokonalé zázemí. Do ligy navíc zamířila řada zvučných jmen v čele s Jaromírem Jágrem. Ale hlavně si na konto připíše velmi slušné peníze. Vedle 2 milionů dolarů (více než 30 milionů korun) se může těšit i na tučné bonusy. V NHL by víc nedostal. „Ray je nadšený. Chce dokázat, jak dobrý je brankář. A být tím nejlepším,“ prohlásil Barry.

Navíc Emery konečně zmízí z očí všem svým kritiků. A v poslední době jich nebylo málo. „I v Rusku bude pod velkým tlakem. Ale on je na to připravený,“ řekl brankářův agent.

Ve srovnání s poměry v zámoří a především v Ottawě ovšem půjde o selanku. Během minulé sezony o sobě četl jen samé negativní články. Je ovšem pravdou, že za řadu věcí si mohl sám. Tak třeba, na sklonku loňského roku jej kvůli pozdnímu příchodu vyhodil tehdejší kouč John Paddock z tréninku.

O pár dní později se serval při tréninku se spoluhráčem Brianem McGrattanem. Poslední kapkou byl letos v lednu další pozdní příchod na trénink před zápasem s Islanders. Emery se vracel z krátké dovolené v Las Vegas, kam si zaletěl během All Star Game, jenomže si popletl tréninkovou halu. Ve správné kabině se objevil až čtyři minuty po oficiálním srazu, za což vyfasoval pokutu 14 500 dolarů.

A v životopisu se mu to honí i dalšími škraloupy. Zaútočil na jednoho z diváků, porval se i při zápase. Uklidnil se až s příchodem Dominika Haška. Vedle něj vypadal jako svalnatý andílek. „Ray je vynikající kluk,“ řekl před třemi lety Hašek.

V Ottawě si pak Emery získal obrovskou popularitu a všechny prohřešky mu byly odpuštěny. Fanoušky totiž dokázal ohromit nejen skvělými výkony v brance Senators, kde před dvěma lety nahradil právě Haška, ale i svým tetováním, malůvkami boxerů na masce či storkou se snědeným švábem.

Teď svoji pestrou zámořskou kapitolu uzavřel. „Chce se však vrátit,“ prohlásil jeho agent Barry. Ale nejdřív za rok. Čeká jej ruský program. Po návratu ze svatby Chrise Kellyho, spoluhráče ze Senators, se musí už 15. července hlásit na kempu týmu z Mytišči v Helsinkách.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud