4. července 2008 • 13:57

Avangard Omsk

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vizitka ruského hokejového klubu Avangard Omsk, kam přestupuje český hokejový útočník Jaromír Jágr.



Název: Avangard Omsk (klub v minulosti změnil několikrát své jméno; Spartak, Aeroflot, Kaučuk, Chimik, Šinnik a od roku 1981 Avangard)
Rok založení: 1950
Klubové barvy: červená-černá-bílá
Přezdívka: Jestřábi
Web: http://www.hawk.ru
Největší úspěchy: první místo v nejvyšší soutěži (2004); vítězství v turnaji evropských mistrů Super Six (2005)
Stadion: Omsk Arena (10.000 diváků)
Trenér: Sergej Gersonskij

Ostatní
: Během posledních let se v týmu objevilo několik českých hráčů. Jako první na západní Sibiř cestoval gólman Kameš, později dres Omsku oblékli například Vlasák, Patera, Procházka, Šlégr. V současném týmu bude s Jágrem také Jakub Klepiš z mistrovské Slavie a do roku 2010 má v klubu smlouvu další útočník Pavel Rosa.

Jágr v Omsku již působil, během výluky v NHL v sezoně 2004/05 mu pomohl ke čtvrtému místu v ruské lize a vyhrál s ním turnaj evropských mistrů Super Six, když gólem rozhodl v prodloužení finále proti finskému Kärpätu Oulu. Do historie Omsku se zapsal i trenér Ivan Hlinka, který tým ve spolupráci s asistentem Radimem Rulíkem přivedl v sezoně 2002/03 ke čtvrtému místu v superlize.

Klub sponzoruje ropný gigant Gazpromněfť (bývalý Sibněfť), který kdysi patřil do impéria magnáta Romana Abramoviče. Jinak se na financování klubu podílí město Omsk a Omská oblast.

Město: Omsk leží na Sibiři asi 2700 kilometrů východně od Moskvy na břehu řeky Irtyš nedaleko hranic s Kazachstánem. Město je významným petrochemickým střediskem. Historie Omsku sahá až do roku 1716, městem byl prohlášen v roce 1782. Během občanské války bylo město prohlášeno Alexandrem Kolčakem, jedním z hlavních vůdců odporu proti sovětské moci, hlavním městem Ruska. Ve městě ležícím na Transsibiřské magistrále žije zhruba 1,1 milionu obyvatel. V sovětské éře byl Omsk kvůli vojenskému průmyslu "zakrytyj gorod", takže do něj nesměli cizinci. Ve městě působila například zbrojovka Tarmaš, vyrábějící tanky T-80U.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud