15. června 2008 • 16:42

Zanardi sahal po double

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednačtyřicetiletý Ital Alessandro Zanardi byl nejúspěšnějším jezdcem čtvrtého podniku mistrovství světa cestovních vozů v Brně.



Jednačtyřicetiletý Ital Alessandro Zanardi byl nejúspěšnějším jezdcem čtvrtého podniku mistrovství světa cestovních vozů v Brně.

Bývalý pilot formule 1, jenž při těžké nehodě v roce 2001 přišel o obě nohy a řídí s protézami, v sobotu poprvé během svého čtyřletého působení v seriálu vyhrál kvalifikaci a z pole position dnes zvítězil v prvním závodě na deset kol. Ve druhém Zanardi po napínavém souboji zaostal o 360 tisícin sekundy za krajanem Gabrielem Tarquinim, jenž má rovněž zkušenosti z F1.

Zanardi s vozem BMW vyhrál v šampionátu cestovních vozů potřetí v kariéře a poprvé po dvou letech. "Nebyla to náhoda nebo štěstí. Loni jsem tu dojel třetí a měl jsem proto užitečná data. Přesto jsem vítězství nečekal," řekl Ital, který děkoval španělskému týmovému kolegovi Felixi Porteirovi, jenž dojel druhý. "Skvěle držel další soupeře v šachu," prohlásil po závodech, které sledovalo 59 tisíc diváků.

Tarquini, jenž dojel v prvním závodě na Masarykově okruhu šestý, si po brněnském víkendu upevnil vedení v průběžné klasifikaci. V čele má náskok 16 bodů před Francouzem Yvanem Mullerem, který rovněž jezdí s vozem Seat León.

Jediný český zástupce ve startovním poli Michal Matějovský s vozem Seat León obsadil při své premiéře v šampionátu v prvním závodě 22. místo. Na Zanardiho ztratil téměř 53 sekund. Druhý závod po kolizi v úvodu nedokončil.

"Dva vozy přede mnou se srazily. Myslel jsem, že se jim vyhnu, ale nakonec se to nepovedlo a poničil jsem vůz," uvedl Matějovský. Už v prvním závodě po kontaktu s jedním soupeřů vyjel do štěrku, ale povedlo se mu dostat zpátky na trať a začínal z posledního místa. "Čekal jsem, že to bude fofr, ale jsem rád, že jsem to zkusil. Tenhle víkend mi dal hodně," řekl český účastník seriálu Seat Eurocup, v němž ho čeká další závod začátkem července v portugalském Estorilu. Pokud se mu bude dařit, může se znovu objevit v MS cestovních vozů.

Výsledky (10 kol):

První závod: 1. Zanardi (It./BMW) 2:08,913, 2. Porteiro (Šp./BMW) -0,825, 3. Menu (Švýc./Chevrolet) -1,707, ...22. Matějovský (ČR/Seat) -52,935.

Druhý závod: 1. Tarquini (It./Seat), 2. Zanardi -0,360, 3. Huff (Brit./Chevrolet) -5,410, ...Matějovský nedokončil.

Škoda Octavia Cup:
1. závod: 1. Vorba, 2. Brejla, 3. Dostál.
2. závod: 1. Vorba, 2. Vršinský, 3. Brejla.

Formula Master:
1. závod: 1. Van der Drift (Niz.), 2. Ammermüller (Něm.), 3. Arabadžijev (Bulh.), ...12. Král, Salaquarda (oba ČR) nedokončil.
2. závod: 1. Schlegelmilch (Lot.), 2. Lopez (Mex.), 3. Siedler (Rak.), ...12. Král, Salaquarda nedokončil.

Memoriál Zdeňka Vojtěcha:

1. závod: 1. Bezák (Švýc./Porsche 911 GT3), 2. Vacík (ČR/Ferrari F360), 3. Kusín, 4. Kačírek (oba ČR/BMW M3 GTR), 5. Kotrba (ČR/BMW M3 GTR).
2. závod: 1. Bezák, 2. Suchý (ČR/BMW M3 GTR), 3. Kusín, 4. Kačírek, 5. Kotrba.

Porsche Cayman Cup:
1. Gioga, 2. Fulgenzi, 3. Costacurta (všichni It.)

Články odjinud


Články odjinud